Anadolu Coğrafyası

Türkiye'de Gezilecek 33 Muhteşem Yer

Türkiye'de Gezilecek 33 Muhteşem Yer

Türkiye'de Gezilecek 33 Muhteşem Yer

Türkiye farklı uygarlıkların izlerini taşıyan tarihi, kültürel hazinelerin eşsiz bir sentezi  ve her köşesiyle merak uyandıran bir ülke. Asya ve Avrupa'nın kesiştiği noktada konumlanan Türkiye, köklü bir geçmişe yaslanan 7 bölge ve 81 şehriyle çok özel bir coğrafya...

Binlerce yıllık kültürel birikimiyle tarihe tanıklık yapıyor. Türkiye’nin farklı köşelerinde bulunan dünya mirası pek çok eser ziyaretçilerde kendisine hayranlık uyandıracak bir potansiyele sahip. 

Sizler için Türkiye'nin farklı bölge ve kentlerinden mutlaka gezilip görülmesi gereken 33 eser listeledik. Türkiye'de öncelikle gezi planınıza dahil edeceğiniz bu muhteşem yerler size iyi gelecek."İyi ki görmüşüm, iyi ki gezmişim" diyeceksiniz.

İçlerinde meşhur kanyonlar, içinizi serinleten şelaleler, mavi bayraklı masmavi plajlar, antik kentler, gizemli mağaralar, yalçın dağlar, engin göller, milli parklar, yeraltı şehirleri gibi destinasyonlarla sizleri başbaşa bırakır, keyifli gezintiler dileriz.

Türkiye'de Gezilecek 33 Muhteşem Yerin Listesi

1.Tortum Şelalesi ve Gölü l Erzurum

Erzurum’a 120 km. uzaklıktaki şelale, 48 metrelik yüksekliği ile Asya ve Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise üçüncü büyük şelalesidir. Bir dağın heyelan sonucu Tortum Çayı’nın önünü kapatmasıyla oluşan çağlayan enfes görüntüsüyle insanları büyülüyor.

Yüksek debisi ve heybetli görüntüsüyle göz dolduran şelale, Tortum Gölü ile etkileyici bir bütünlük içinde...

2. Yalıboyu Evleri l Amasya

Amasya şehir merkezinden geçen Yeşilırmak'ın kenarında sıralanan ve geleneksel Türk evinin bütün özelliklerini  yansıtan Amasya Evleri, bu şehri görmek için iyi bir neden. Burada bulunan pek çok konak günümüzde turistik amaçlı olarak kullanılmaktadır.
Yöresel Amasya Yemekleri İçin TIKLAYIN!
Yeşilırmak kenarına dizili koruma altında alınmış Amasya Evleri, günümüzde en çok ziyaretçi çeken alanlar arasında ve bu evler  halk arasında "Yalıboyu Evleri" olarak anılmakta.

3. İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı l Kırklareli

Türkiye'de en iyi korunan longoz ormanlarından biri olan İğneada ormanları Karadeniz kıyılarının en büyük doğal güzelliklerinden birisi... Bitki ve hayvan çeşitliliği açısından oldukça zengin olan İğneada Ormanları, özellikle ilkbahar aylarında sular altında kalıyor ve gezilip görülmeğe değer güzellikte.

Türkiye ve Avrupa ölçeğinde korunabilmiş en önemli subasar (longoz) ormanının yer aldığı İğneada bölgesi, içerdiği farklı ekosistemleriyle yöredeki birçok bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır.

4. Batı Karadeniz'in İncisi Amasra l Bartın

Bartın'da turizmin lokomotifi hiç şüphesiz Amasra ilçesidir. Roma, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerinin etkilerinin görüldüğü şehir,  Karadeniz'in en büyüleyici yerleşkelerinden birisi...

Her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapan Amasra, çok sayıda turistik tesise sahip. Yemyeşil doğası, denizi, plajları, yemekleri ve tarihiyle Amasra size farklı bir ortam sunacak...

5.Tarsus Nusret Mayın Gemisi Müzesi ve Kültür Parkı l Mersin

Çanakkale Savaşları sırasında boğaza döşediği mayınlarla hem savaşın hem de ülkenin kaderini değiştiren Nusret Mayın Gemisi, restore edildikten sonra 2003 yılında sergilenmeye başlandığı Mersin'in Tarsus ilçesinde ziyaretçilerini adeta tarihi yolculuğa çıkarıyor.

1999 yılında Tarsus Belediyesi tarafından satın alınıp aslına sadık kalınarak restore edilen gemi, 2003 yılında Tarsus'taki Nusret Mayın Gemisi Müzesi ve Çanakkale Zaferi Kültür Parkı'nda sergilenmeye başlandı. Kısa zamanda ilçenin sembolü haline gelen Nusret Mayın Gemisi, yerli ve yabancı binlerce turistin ilgisiyle karşılaşmaktadır.

6. Efes Antik Kenti l İzmir

İzmir'in Selçuk ilçesi yakınlarındaki 4 bin yıllık Efes Antik Kenti, kiliseleri, çarşıları, mağaraları, çeşmeleri ile en çok ilgi çeken turistik mekânlardan. Efes Antik Kenti 2015 yılında Türkiye'den UNESCO Listesine giren talihli yerlerden biri.  

Antik şehir, bilim ve sanat dünyasında ünlü pek çok kişinin yetişip kaldığı yerdir. Her sene yüzbinlerce turist tarafından ziyaret edilen antik kent çevresinde;  Artemis Tapınağı, Celsus Kütüphanesi, Meryem Ana Evi, Yedi Uyurlar (Ashab-ı Kehf) ve İsa Bey Camii gibi çok sayıda tarihi yapıt yer almaktadır.

7. Harran Evleri l Şanlıurfa

Şanlıurfa'nın 45 km. güneydoğusundaki Harran, 5 bin yıllık bir geçmişe sahip ve İlk çağlardan beri önemli kültür merkezi olmuş bir yerleşim alanı.

Kubbeli evleriyle tanınan Harran, Anadolu’nun ilk üniversiteleri arasında bulunan Harran Üniversitesi bölge tarihine ışık tutuyor. Aynı zamanda önemli ticaret yollarının kesişim noktası olan bölge mutlaka görülmelidir.

8. Selimiye Camii l Edirne

Mimar Sinan'ın başyapıtlarindan biri olan eser  Edirne'de  şehrin tacı gibidir. Dünyadaki tek kubbeli yapıların zirvesi olarak kabul edilen Selimiye Camii, Mimarbaşı Sinan’ın ustalık dönemi eseri. Aynı zamanda Osmanlı-Türk mimarisinin de doruk noktası.

Şehrin her tarafından görülebilen tarihi  camii, 1569-1575 yılları arasında 2. Selim zamanında yapılmış. İçerisinde bulunan çinilerin, hatların, mermerlerin ve işlemelerin hepsi ise ayrı birer sanat eseri.

Türkiye’nin en önemli kültürel miraslarından biri olan Edirne Selimiye Camii Külliyesi 2011’de Unesco Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir.

9. Kemah l Erzincan

Hititler döneminden beri tarihi bir yerleşim alanı olan  Erzincan - Kemah; tarihi kalesi, Gülabibey çeşme ve hamamı, Melikgazi Türbe ve Zaviyesi, Ali Baba Türbesi, Tugay Hatun Kümbeti gibi çok sayıda mimari eseri ev sahipliği yapıyor.

Ayrıca Buz Mağarası ziyaretçilerini bekliyor.

10. Bodrum Kalesi l Muğla

Türkiye'nin en çok turist çeken yerlerinden birisi olan Bodrum'da bulunan Bodrum Kalesi; iki liman arasında, üç tarafı denizlerle çevrili kayalık bir yarımada üzerine kurulmuştur. Kuzey yönünden karaya bağlı kale kareye yakın bir plan göstermektedir.

En yükseği Fransız kulesi olmak üzere İngiliz, İtalyan, Alman kuleleri ile Yılanlı kule olmak üzere beş kule vardır. Kalenin doğu duvarı dışında kalan bölümleri, çift beden duvarı ile takviye edilmiştir. Kale günümüzde Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak kullanılmaktadır.

 11. Karagöl Sahara Milli Parkı l Artvin

karagol artvin

Artvin'de birbirinden muhteşem iki ayrı göl var. Her ikisinin adı da aynı: Karagöl... Birisi Borçka ilçesinde diğeri ise Artvin'in Şavşat ilçesinde... Borçka'da bulunan Karagöl tabiat parkı olarak kabul edilirken Şavşat'ta bulunan göl ise “Karagöl Sahara Milli Parkı” adıyla tescillenmiş durumda. 

Şavşat'ta bulunan park alanında konaklamayla birlikte kamp yapabilme şansınız da var. Çevresinde doğallığını koruyan birçok köy ve yayla bulunuyor Karagöl'ün.

Köylerde bulunan evler geçme tekniği kullanılarak, yapılmış iki-üç katlı yapílar...  Çevresinde oldukça uzun bir yürüyüş rotası bulunuyor. Hatta Aşağı Koyunlu Köyü'nden bir buçuk saat yürüyüşle, kayadan oyma bir ortaçağ manastırı ile karşılaşmanız mümkün.

12. İshakpaşa Sarayı l Ağrı

Ağrı - Doğubeyazıt'ın 5 km. uzağında sarp kayalar üzerine kurulmuş,  116 odalı İshakpaşa Sarayı; Türkistan, Fars,  Selçuklu ve Osmanlı mimari özelliklerini birleştiren bir yapı olarak karşımıza çıkıyor.

18 yüzyılın sonlarında 1789 Osmanlı veziri Hasan Paşa'nın oğlu İshak Paşa tarafından tamamlanan sarayın yapımının bir asır sürdüğü tahmin edilmekte. Harem ile selamlık daireleri arasında ki camii kubbesi ve minaresiyle bütün saraya hatta ovaya hâkim görünüyor. Mimaride barok ve rokoko tarzı içiçe geçmiş saray  görenleri kendisine hayran bırakıyor.

Dünyanın ilk kaloriferli yapısı olarak bilinen bir saraydır burası.

13. Pamukkale Travertenleri l Denizli

Hem Türkiye'nin hem de Denizli'nin sembolü durumda olan Pamukkale travertenleri turizm açısından büyük bir öneme sahiptir. Muhteşem bir güzelliğe sahip olan pamuk tarlasını andıran travartenler sizi şaşırtır ve gözlerinize inanamazsınız.

Pamukkale Travertenleri, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmiştir önemli doğal koruma alanlarından birisidir. Travertenlerin yakınlarında bulunan Yeşildere Şelalesi de görülmeye değer güzellikte.

14. İstiklal Madalyalı İlçe l İnebolu l Kastamonu

Kastamonu'nun Karadeniz kıyısındaki  en büyük ilçesi İnebolu; yemyeşil doğası, denizi ve limanının yanında köklü bir tarihe sahip ... Tarihi kök boyalı İnebolu evleri Karadeniz yamaçlarına serpilmiş haliyle insanı büyüler. 

İnebolu Türk Ocağı; günümüzde müze ev olarak hizmet ediyor ve yakın tarihe tanıklık eden çok sayıda malzemeyi içinde barındırıyor.

İnebolu Kurtuluş Savaşı yıllarında gösterdiği kahramanlıktan dolayı İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiş 1924 yılında TBMM tarafından. Burası aynı zamanda İstiklal Yolu'nun Karadeniz'deki başlangıç noktası... 

15. Kasımiye Medresesi l Mardin

Kasımiye Medresesi, Artukoğlu döneminde yapılmaya başlanmış olup; Akkoyunlu hükümdarı Sultan Kasım tarafından 1469 da tamamlanmıştır.  Revaklı avluda büyük eyvanın selsebilli kanallarla ortadaki havuza bağlanmıştır. İki teras üzerine iki katlı medrese, cami ve türbe ile birlikte külliye şeklindedir. Medrese duvarlarında astronomi ve tıp bilimine ait simgeler mevcut.

Dış ve iç mimarisisiyle göz dolduran medrese yapıldığı dönemlerin büyük ölçüde izlerini taşıyor...  Bir de rivayeti vardır Kasımiye Medresesi'nin. Derler ki; Kasım Paşa burada katledilmiştir. Kasım Paşa'nın kız kardeşi ise abisinin kanlı gömleğini ağıtlar yakarak medresenin duvarlarına sürer. Hala medresenin duvarlarında kan izleri göze çarpar.

16. Cunda Adası l Balıkesir

Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı bir ada olan Cunda;  Balıkesir’in en önemli gezi rotalarından birisi. Nüfusunun büyük çoğunluğu, Girit ve Midilli adalarından 1924 yılında gelen Türklerden oluşuyor.

Cunda Adası masmavi denizine davet eder güneş eşliğinde sizi. Yabancı hissetmezsiniz kendinizi burada. Agia Triyada Kilisesi; Cunda Adasındaki en önemli tarihi mekanlar arasında yer alırken, sokaklarda  dolaşırken  Girit mutfağının örneklerini de tatma fırsatı bulursunuz.

17. Sultan Ahmet Camii ve Meydanı

Osmanlı padişahı Sultan l. Ahmet’in yaptırdığı Sultan Ahmet Camii; Türkiye’nin ve İstanbul’un en önemli ve görkemli yapıtlarından biridir. 1616 yılında yapımı tamamlanan camiinin içinde kullanılan İznik çinilerinin mavi ağırlıklı görünümünden dolayı turistler tarafından Mavi Camii “Blue Mosque” olarak adlandırılmıştır.

Sultan Ahmet Camii, Ayasofya ile karşılıklı olarak konumlandırılmıştırMimar Sedefkâr Mehmet Ağa tarafından yapılan eser, klasik Osmanlı mimarisinin en 

güzel örneklerinden birisidir. Yıl içerisinde özellikle ramazan ayında milyonlarca ziyaretçi akınına uğrayan Sultan Ahmet Cami, tarihi yarımadanın en önemli sembol eserlerinden birisidir.

İstanbul Nerede Kalınır? İstanbul Otel Tavsiyeleri İçin TIKLAYIN!

Kimi zaman saray şenliklerine ve düğünlerine, kimi zamansa yeniçeri isyanlarına, kimi zamanda mitinglere ev sahipliği yapmış 2500 yıllık tarihi meydan, görenleri ihtişamıyla büyüler ve dünden bugüne tarihi bir  yolculuğa çıkarır.

18. Odunpazarı Evleri l Eskişehir

 

Eskişehir Odunpazarı'ında çok sayıda gezilip görülecek mekân sizleri bekliyor: Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Lületaşı Müzesi, Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Eskişehir Balmumu Müzesi, Şelale Park, Osmanlı Evi, Cumhuriyet Tarihi Müzesi, Alaaddin Camii, Anadolu Üniversitesi Karikatür Müzesi, Arasta ve Şeyh Edebali Türbesi

Başarılı bir yenileme çalışması sonunda turizme kazandırılmış olan tarihi evlerin bir kısmı konut olarak kullanılırken büyük çoğunluğu da butik otel, dükkân, müze, kafe ve restoran olarak hizmet veriyor. Genellikle iki kattan oluşan tarihi evler,  geleneksel Osmanlı evlerinin özelliklerini yansıtıyor.

19 Zeugma Mozaik Müzesi l Gaziantep

Gaziantep - Şehitkâmil ilçesindeki kültürel alan gerek yapısal özellikleri, gerekse de barındırdığı eserler açısından dünyanın en önemli müzelerinden birine ev sahipliği yapmaktadır. 

Müzede Nizip ilçesindeki Birecik Baraj Gölü kıyısında bulunan Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan mozaikler sergilenmektedir.

20. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası  l Sivas

Görenleri kendisine hayran bırakan bu muhteşem abide eser, "Divriği mucizesi", "Anadolu’nun Elhamrası" gibi ifadelerle tanımlanmıştır. Sivas’ın Divriği ilçesinde bulunan eşi benzeri bulunmaz taş oyma işlemeleriyle dikkat çeken yapı; cami, darüşşifa ve türbeden oluşmakta.

Cami, Mengücek Beylerinden Süleyman Şah’ın oğlu Ahmet Şah tarafından; Darüşşifa ise eşi Melike Turan Melek tarafından yaptırılmıştır. 1228 yılında başlanıp 1243 tarihinde tamamlanan yapı kompleksinin mimarı Ahlatlı Hürrem Şah'tır.

 1985 yılında UNESCO tarafından "Dünya Kültür Mirası" listesine alınan eseri Evliya Çelebi 17. yüzyılda şöyle anlatmıştır: "Methinde diller kısır, kalem kırıktır"

 

21. Şehitler Abidesi l Çanakkale

Çanakkale'nin en önemli yapılarından biri  olan abide; Gelibolu Yarımadası Morto Koyu önündeki Hisarlık Tepesinde yer almaktadır.

l.Dünya Savaşı sırasında, Çanakkale Savaşları'nda hayatını kaybeden Türk askerlerinin anısına yaptırılan Çanakkale Şehitler Abidesi, dört ayak ve bir kubbeden oluşmaktadır. 41,7 metre yüksekliğinde olan abidenin temeli 1954 tarihinde atılmış, 1960 tarihinde ziyarete açılmıştır.

Uzaktan bakıldığında Mehmetçik'in "M" harfi şeklinde bir görüntüyle karşılaşırsınız.  Tavan kısmına mozaikten Türk bayrağının işlendiği Çanakkale Şehitler Abidesi'nin şeref holünde, üzerinde Mehmet Akif Ersoy'un "Çanakkale Şehitlerine" şiirinden bir dörtlüğün yer aldığı bir lahit taşı bulunuyor.

22. Uludağ  Kayak Merkezi l Bursa

uludag bursa

Türkiye'nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan Uludağ; Marmara Bölgesinin en yüksek dağıdır. 1961 yılında 13000 hektarlık bölümü milli park olarak tescillenmiş.

Açık havada İstanbul, Marmara denizi ve civar yakın yerlerin görünmesi buraya ayrı bir özellik vermektedir. Türkiye'nin en büyük kayak merkezi olan Uludağ, yol durumunun uygunluğu, uzun kış mevsiminde kar bulunması ve eşsiz manzaraları sayesinde her yıl yerli-yabancı turist akınına uğrar.

23. Nemrut Dağı Milli Parkı l Adıyaman

UNESCO tarafından 1987 yılında dünya kültür mirası olarak ilan edilen Nemrut Dağı Milli Parkı; Adıyaman’ın Kâhta ilçesinde bulunmaktadır.

Doğu ve batı medeniyetinin kesişme noktasında bulunan 2150 m. yükseklikteki, Kommagene Krallığı'na ait antik kentte, aslan ve kartal heykellerinin arasında yüksekliği 7 m. varan büyüleyici dev heykeller bulunmaktadır. 

Çok sayıda turist  Adıyaman'da bulunan Nemrut Dağı'nı özellikle gün doğumu ve batımında görmeyi tercih etmektedir.

24. Uzungöl Tabiat Parkı l Trabzon

uzungoltrabzon

Trabzon - Uzungöl, dağların arasına gizlenmiş bir düş bahçesi adeta. Yeşilin binbir tonu, rengarenk çiçekler, yayla serinliği... Yapılar henüz çoğalmadan yolunuzu Uzungöl'e düşürün. Uzungöl, dağların arasında saklanmış bir rota. Trabzon’un Çaykara ilçesi sınırlarındaki Uzungöl, yılın her dönemi yağış alan bir saha.

Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından akın akın bu muhteşem doğa harikasını görmeye gelen turistler Uzungöl'ün leziz alabalıklarından tadıp, etrafta bulunan tesislerde konaklayıp tabiatla başbaşa kalıyorlar.

Doğa içinde göl manzaralı yemyeşil muhteşem bir ortam sizi bekliyor. 

25. Harput l Elazığ

Elazığ'a 5 km. mesafedeki Harput  bir açık hava müzesi görünümünde. Müzesi, kalesi, Ulu Camii, Meryem Ana Kilisesi, Sare Hatun Camii, Mansur Baba Türbesi ve Buzluk Mağarasıyla görülmeye değer bir turizm merkezidir.

Urartular tarafından yapılan Harput Kalesi hakkında çeşitli efsaneler anlatılmaktadır. Söylenceye göre, kalenin yapımı sırasında harcın hazırlanırken su yerine süt kullanıldığından dolayı “Süt Kalesi” olarak ta isimlendirilmiş.  

26. Ballıca Mağarası Tabiat Parkı l Tokat

Tokat iline 26 km mesafede bulunan ve adını bulunduğu Pazar ilçesi, Ballıca Köyü'nden alan mağara, dünyanın sayılı mağaraları arasında yer almaktadır.

8 salonu ışıklandırılarak ziyarete açılan mağarada Havuzlu salon, fosil salonu, yarasalı salon, çöküntü salonu, sütunlu salon gibi bölümleri gezerken bambaşka bir doğa harikası sizi etkileyecek.

Devasa sarkıt ve dikitler dikkatinizi çekecek. Mağaranın girişinde gelen turistlere hitap eden bazı tesisler var.

27. Cumhuriyet Meydanı l Kayseri

Hiç şüphesiz Türkiye'nin en kapsamlı meydanlarından birisi. Eski Kayseri ile yeni Kayseri’nin buluşma noktası olan meydan, Kayseri’nin merkezi durumundadır.

Tarihi kale, Atatürk heykeli, saat kulesi, medrese, Bürüngüz Camii, metro istasyonu, oteller ve alışveriş merkezleri... 

28.Türkiye'nin En Güzel Köylerinden Biri: Safranbolu Yörük Köyü l Karabük

Eski Osmanlı evleriyle ünlü Yörük Köyü, Safranbolu şehir merkezine yaklaşık 11 km uzaklıkta bulunmakta ve Türkiye’nin en güzel köylerinden birisi olma ayrıcalığını yaşamaktadır.  Köy, göçer durumda olan Yörük'lerin 15. ve 16. yüzyıllarda bölgeye yerleştirilmesiyle oluşturulmuş.

140 haneden oluşan Yörük Köyü yüzyıllık ahşap evleriyle hala bozulmamış bir yapıya sahip. Köy 1997 yılından beri kentsel sit alanı olarak korunuyor.

29. Göreme Açık Hava Müzesi l Nevşehir

Göreme, Nevşehir’e 10 kilometre uzaklıkta, Nevşehir, Ürgüp ve Avanos üçgeni arasındaki etrafı vadilerle çevrili Anadolu'nun gizemli coğrafyası... Bu bölge; "Göreme ve Kapadokya Milli Parkı" adıyla 1985 yılında UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınmıştır. 

Göreme, Kapadokya Bölgesi’nin turizm açısından en hareketli bölgesi. 1986 yılında milli park olarak kabul edildi.Alan içinde, Ürgüp, Uçhisar, Ortahisar, Göreme, Çavuşin, Aktepe bölgeleri yer alıyor.

Göreme Açıkhava Müzesi'nde yer alan hemen her kaya bloğunun içinde kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve oturma mekânları bulunuyor. Göreme'yi, hava balonlarıyla  gezip görmek mümkün...

30. Mevlana Müzesi ve Türbesi l Konya

Anadolu Selçuklu başkenti Konya'nın manevi merkezi olan Mevlâna Dergâhı, başta İslâm âlemi olmak üzere bütün dünyanın önde gelen ziyaretgâhlarındandır. "Mevlânâ Türbesi" olarak anılan mekânda başta Mevlânâ ve yakın aile fertleri olmak üzere pek çok kişinin mezarı bulunmaktadır. 

Tebrizli Bedreddin'in yaptığı türbe zamanla değişikliğe uğrar. “Kubbe-i Hadra" denilen ve bugün Konya'nın simgesi olan dilimli külahlı yeşil kubbe, 1357 yılında Karamanoğlu Ali Bey yaptırılır.

Osmanlı döneminde yapılan ilâvelerle büyük bir külliye haline dönüşen mekân, tekkelerin kapatılmasına kadar dergâh olarak işlevini sürdürür. 1927 yılında “Konya Âsâr-ı Atîka Müzesi" adıyla hizmete açılır.

1954'te yeniden düzenlenir ve adı da “Mevlâna Müzesi" olur. Müzede Hz. Mevlânâ’nın kabriyle birlikte özel eşyalarının yanı sıra mevlevi kültürü ve tasavvufla ilgili özel eserler  yer almaktadır.

31. Ayder Yaylası l Rize

Türkiye'de yayla denilince akla ilk gelen, Karadeniz Bölgesi’nin en gözde mekânlarından birisi... Kaplıca ve eşsiz doğal güzellikleriyle son yıllarda en çok turist çeken beldelerimizden biri olan Ayder, Çamlıhemşin ilçesine 19 km. uzaklıkta.

Ayder; zengin flora ve faunasının yanında kaplıcası da ünlüdür. Rize Ayder Yaylası, çam ormanları ve Kaçkar manzarasının tam ortasındadır.  Görenleri kendine hayran bırakan  yayla, efsunlu güzellikleriyle bütün dünyayı kendine çekmeye devam etmektedir.

32. Şahinkaya Kanyonu l Samsun

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde Altınkaya Baraj Gölü üzerinde bulunan Şahinkaya Kanyonu, büyüleyici  güzelliği ile insanlara doyumsuz bir manzara sunuyor. Vezirköprü’ye 13 km uzaklıkta olan kanyon, yaklaşık 1500 metre uzunluğunda olup, heybetiyle görenleri büyülüyor.

Şahinkaya Kanyonu ve çevresi, 2012 yılında turizm bölgesi ilan edilmiş durumda.

33. Fethiye - Ölüdeniz l Muğla

Muğla - Fethiye'ye bağlı Ölüdeniz'de, dünyanın en güzel kumsalında denize girebilir, Kelebekler Vadisi ve Gemiler Adası'nı görebilir, Babadağ'dan yamaç paraşütü yapabilirsiniz. Yılın çok uzun döneminde burada denize girmek mümkün.

Ölüdeniz kumsalı 2006 yılında dünyanın en güzel kumsalı seçildiğini de  bir yere not etmeyi unutmayın.

Önerilen Yazılar

>>> Türkiye'nin Şelaleleri

>>> Türkiye'nin Milli Parkları

>>> Anadolu'nun Taş Köprüleri

ANADOLUYUGEZİYORUM.COM

   Sosyal Medya Hesapları

    

 

 

 

0 Yorum

Yorum Yap