- 17 Eylül 2024
- Kategori: Gezi Rehberi
- Kelimeler Türkiye'nin Unesco Miras Listesi
- 0 Yorum
Türkiye'nin Unesco Miras Listesi
Türkiye'de UNESCO listesinde yer alan eserler hangileridir?
Türkiye'nin UNESCO Miras Listesiyle ilgili merak uyandıran 19 muhteşem eserin cevabını yazımız içeriğinde bulabileceksiniz.
Bu eserler hangi kentlerimizde ve özellikleri neler?
Yerli ve yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen mekanlar esas ve geçiçi liste olmak üzere iki ayrı katagoride değerlendirilmektedir.
UNESCO MİRAS LİSTESİ TÜRKİYE 2022
Türkiye, UNESCO Medeniyet Mirasının esas ve geçici listesinde yer alan muhteşem eserleriyle dikkat çekiyor. Türkiye'de 1985 yılından bugüne esas listeye 19 eser girmiş durumda... Türkiye’de Geçici listede bulunan 84 eseri görmek için burayı tıklayın.
Göbeklitepe, Kültepe, Hattuşa, Troya, Bergama, Efes, Perge, Gordion, Likya gibi çarpıcı uygarlık merkezleriyle Anadolu platosunun ortasında yer alan Kapadokya’nın muhteşem peribacalarını, Pamukkale’nin nefes kesen travertenlerini Edirne’nin muhteşem Selimiye’sini, İstanbul’un Ayasofya’nı, Kars’ın Ani’sini Anadolu gezisi sırasında yakından görüp tanıma imkânı bulacaksınız.
Sizler için Türkiye'nin UNESCO Miras Listesinde yer alan 19 hazinesini derledik.
Keyifli bir gezinti sizleri bekliyor.
Daha yakından tanımaya ne dersiniz?
TÜRKİYE'NİN UNESCO MİRAS LİSTESİNDE YER ALAN 19 YER
1-Tarihi Yarımada l İstanbul
Tarihin gelmiş geçmiş üç büyük imparatorluğuna başkentlik yapmış İstanbul'un dünyaca ünlü çok sayıda yapıyı bünyesinde barındıran en önemli gezinti alanı...
Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarına ev sahipliği ve başkentlik yapan alan içersinde muhteşem yapıtlar, enfes mimari eserler görenlerde hayranlık uyandırmaktadır.
Kadim kent İstanbul'un tarihi yarımadası 1985 yılından bugüne Unesco listesinde yerini almıştır.
Koruma alanı içersinde özellikle dört bölge öne çıkar:
Süleymaniye Camii ve çevresini barındıran Süleymaniye Koruma Alanı, Ayasofya, Küçük Ayasofya, Hipodrom, Topkapı Sarayı ve Aya İrini'yi içine alan Sultanahmet Kentsel Sit Arkeolojik Alanı, Zeyrek Camii ve çevresini içeren Zeyrek Koruma Alanı ve İstanbul Kara Surları Koruma Alanı
İstanbul'da Gezilecek Yerlere Buradan Ulaşabilirsiniz.
2-Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası l Sivas
Görenleri kendisine hayran bırakan bu muhteşem abide eser, "Divriği mucizesi", "Anadolu’nun Elhamrası" gibi ifadelerle tanımlanmıştır. Sivas’ın Divriği ilçesinde bulunan eşi benzeri bulunmaz taş oyma işlemeleriyle dikkat çeken yapı; cami, darüşşifa ve türbeden oluşmakta.
Camii, Mengücek Beylerinden Süleyman Şah’ın oğlu Ahmet Şah tarafından; Darüşşifa ise eşi Melike Turan Melek tarafından yaptırılmıştır. 1228 yılında başlanıp 1243 tarihinde tamamlanan yapı kompleksinin mimarı Ahlatlı Hürrem Şah'tır.
Kapılar ve sütunlar başta olmak üzere, külliyenin birçok yerinde bulunan, taş işçiliğinin en nadide örneklerini yansıtan motifler ziyaretçilerde hayranlık uyandırmaktadır.
1985 yılında UNESCO tarafından "Dünya Kültür Mirası" listesine alınan eseri Evliya Çelebi 17. yüzyılda şöyle anlatmıştır: "Methinde diller kısır, kalem kırıktır."
Sivas'ın tarihi ve turistik mekanlarına buradan ulaşabilirsiniz!
3-Göreme Milli Parkı & Kapadokya l Nevşehir
Göreme, Nevşehir’e on kilometre uzaklıkta, Nevşehir, Ürgüp ve Avanos üçgeni arasındaki etrafı vadilerle çevrili Anadolu'nun gizemli coğrafyası... Bu bölge; "Göreme ve Kapadokya Milli Parkı" adıyla 1985 yılında UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınmıştır.
Göreme, Kapadokya Bölgesi’nin turizm açısından en hareketli bölgesi. 1986 yılında milli park olarak kabul edildi.Alan içinde, Ürgüp, Uçhisar, Ortahisar, Göreme, Çavuşin, Aktepe bölgeleri yer alıyor.
Göreme Açıkhava Müzesi'nde yer alan hemen her kaya bloğunun içinde kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve oturma mekânları bulunuyor. Göreme'yi, hava balonlarıyla gezip görmek mümkün...
Nevşehir Gezi Rehberine buradan ulaşabilirsiniz!
4-Hattuşa (Boğazköy) l Çorum
Hitit İmparatorluğuna başkentliğini yapmış günümüzde Boğazköy olarak bilinen antik kenttir. İlkçağın en önemli antik kentlerinden birisi olan Hattuşa’ da ilk kazı çalışmaları 19.yüzyıldan bugüne devam etmektedir. Hattuşaş Antik Kenti'nde dünyada yapılan ilk yazılı antlaşma olan Kadeş Antlaşmasının tabletleri çıkarılmıştır.
Arkeolojik kazılar sırasında farklı dönemlere ait eser bulunan kazı alanı 1986 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine dâhil edilmiştir. Geziniz sırasında Anadolu’nun köklü tarihini daha yakından tanıyıp görme fırsatı bulacaksınız.
Boğazköy Müzesi, Hattuşaş Antik Kenti'nden çıkarılan eserlerin sergilendiği, birçok dönemin kalıntılarını da bünyesinde barındırarak Anadolu tarihine tanıklık yapmaya devam etmektedir.
Çorum gezilecek yerlere buradan ulaşabilirsiniz!
5-Nemrut Dağı l Adıyaman
UNESCO tarafından 1987 yılında dünya kültür mirası olarak ilan edilen Nemrut Dağı Milli Parkı; Adıyaman’ın Kâhta ilçesinde bulunmaktadır.
Doğu ve batı medeniyetinin kesişme noktasında bulunan 2150 m. yükseklikteki, Kommagene Krallığı'na ait antik kentte, aslan ve kartal heykellerinin arasında yüksekliği 7 m. varan büyüleyici dev heykeller bulunmaktadır. Çok sayıda turist Nemrut Dağı'nı özellikle gün doğumu ve batımında görmeyi tercih etmektedir.
6-Xanthos-Letoon l Antalya-Muğla
Tarihi Likya bölgesinin idari ve dini merkezi olan saha; 1988 yılından bugüne Unesco listesinde yer alıyor. Teke yarımadasında oldukça gelişkin bir uygarlık kuran Likyalılar, arkasında bir çok antik kent bırakmış...
Tanrıça Leto Tapınağı, Artemis Tapınağı ve Apollon Tapınağı Likya bölgesinin en çok ziyaretçi çeken yerleri arasında yer alır.
Muğla ve Antalya'nın turistik ve tarihi mekanlarına buradan ulaşabilirsiniz.
7-Pamukkale - Hierapolis l Denizli
Hem Türkiye'nin hem de Denizli'nin sembolü durumda olan Pamukkale travertenleri turizm açısından büyük bir öneme sahiptir. Muhteşem bir güzelliğe sahip olan pamuk tarlasını andıran travartenler sizi şaşırtır ve gözlerinize inanamazsınız.
Pamukkale Travertenleri, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmiştir önemli doğal koruma alanlarından birisidir. Travertenlerin yakınlarında bulunan Yeşildere Şelalesi de görülmeye değer güzellikte.
Travertenlere giriş ücreti 0tl. olup 18 yaş altı ve 65 yaş üstü kişilere giriş ücretsiz.
8-Safranbolu l Karabük
Çoğu Anadolu şehrinin aksine tarihi kimligini ve geleneksel mimarisini korumayı başarmış talihli bir kent Safranbolu... 1994 yılında Unesco medeniyet mirası listesine girmiş Karabük'ün otantik yapısıyla dikkat çeken ilçesi...
Yerli ve yabancı turistlerin büyük bir ilgi gösterdiği kentte tarihi özelliğini koruyan evler, konaklar, hanlar, camiler, mahalle ve özgün kent dokusu dikkat çekiyor.
9-Troya Antik Kenti l Çanakkale
Çanakkale'de bulunan Truva Antik Kenti, pek çok farklı milletten turistin ve gezginin ziyaret mekânı olan, önemli kültürel miraslardan biri. Simge haline dönüşmüş Truva Atı ile ilgili efsanevi anlatısıyla zenginleştirilmiş antik kentin kalıntılarının ardında derin bir tarih yatıyor.
Truva tarih boyunca çok sayıda şehrin birbiri üstüne kurulduğu bir yerleşim sahasıdır. 1998 tarihinde UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır. 1881 yılından itibaren başlayan kazı çalışmaları günümüzde de devam etmektedir.
10-Selimiye Camii ve Külliyesi l Edirne
Mimar Sinan'ın başyapıtlarindan biri olan eser şehrin tacı gibidir. Dünyadaki tek kubbeli yapıların zirvesi olarak kabul edilen Selimiye Camii, Mimarbaşı Sinan’ın ustalık dönemi eseri. Aynı zamanda Osmanlı-Türk mimarisinin de doruk noktası.
Şehrin her tarafından görülebilen tarihi camii, 1569-1575 yılları arasında 2. Selim zamanında yapılmış. İçerisinde bulunan çinilerin, hatların, mermerlerin ve işlemelerin hepsi ise ayrı birer sanat eseri.
Türkiye’nin en önemli kültürel miraslarından biri olan Edirne Selimiye Camii Külliyesi 2011’de Unesco Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir.
Edirne'nin tarihi turistik mekanları için tıklayın!
11-Çatalhöyük Neolitik Kenti l Konya
İnsanlık tarihi açısından büyük önem taşıyan Çatalhöyük, Anadolu’nun ilk yerleşim alanlarından biri olduğu için mutlaka gidilmesi gereken yerler arasında yer alıyor.
Tarihin en önemli merkezlerden birine tanıklık etme serüveni, sizi yaklaşık 9000 yıl öncesine götürüyor. İnsanlığın ilk yerleşme ve barınma biçimleri ile ev mimarisi özellikleri Çatalhöyük Neolitik Kenti’nde gözler önüne seriliyor.
Çatalhöyük Neolitik Kenti, ayrıca 2012’den beri UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alıyor.
12-Bergama l İzmir
Bergama Krallığı’nın başkenti olan Bergama (Pergamon) Anadolu’nun en eski kentlerinden birisi... İlkçağ’ın en stratejik kentlerinden biri olan Bergama; UNESCO Dünya Mirası Listesindeki yerini 2015 yılında almıştır.
Parşömen kâğıdının bulunduğu yer olan Bergama; zengin kütüphanesi, sağlık merkezi ve antik tiyatrosuyla büyük bir potansiyeli üzerinde taşıyor ve ziyaretçilerini bekliyor.
13-Bursa & Cumalıkızık l Bursa
Bursa'ya 10 km. uzaklıktaki Cumalıkızık, adeta tarihi bir film platosu gibi... 700 yıllık geçmişi olan köy ve çevresi UNESCO medeniyet mirası içeresinde yer alıyor.
Burası Orhan Gazi'nin Bursa'yı fethetmeden önce kurdurduğu köylerden biri. Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinin verildiği evler, sokaklar, çeşmeler ve insanlarıyla görülup gezilmeğe değer nitelikte.
Uludağ'ın eteklerinde kurulan Bursa Osmanlı'nın uzun yıllar başkentliğini yapmış ve beylikten devlete geçişte çok önemli rol oynamış.
Şehirde Osmanlı asırlarından kalma çok sayıda tarihi, dini kültürel miras saklı. Tophane, Ulu Camii ve çevresi, hanlar bölgesi, Muradiye Külliyesi ilk görülmesi gereken yerler arasında...
Bursa'da gezilecek yerlere buradan ulaşabilirsniz.
14-Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri
Diyarbakır Surları; Bizans, Roma, Artuklu, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinin izlerini taşıyan kapıları, burçları ve figürleri yaklaşık bin yıldır; kültürel ve sanatsal özelliklerini günümüze kadar taşıyabilmiş büyük bir medeniyet mirasıdır.
Çin Seddi'nden sonra dünyanın en büyük surları olduğu kabul edilmektedir. Diyarbakır surları sizleri dünden bugüne unutamayacağınız nostaljik bir yolculuğa çıkaracaktır.
Asırlardır güzelliğinden bir şey kaybetmeyen Hevsel Bahçeleri, Diyarbakır’a ayrı bir zenginlik katmaktadır. Bir tarafta yeşilin her tonunu görebileceğiniz bahçeler diğer tarafta muhteşem surlar…
2015 yılında Hevsel Bahçeleri Diyarbakır surlarıyla birlikte UNESCO Dünya Miras Listesine alındı. Dicle nehri üzerindeki tarihi on gözlü köprüsüyle dikkatleri çeken hevsel bahçeleri 250 hektarlık alanıyla sizi kendisine hayran bırakacak büyük bir potansiyeli bünyesinde saklamakta.
15-Efes l İzmir
İzmir'in Selçuk ilçesi yakınlarındaki 4 bin yıllık Efes Antik Kenti, kiliseleri, çarşıları, mağaraları, çeşmeleri ile en çok ilgi çeken turistik mekânlardan. Efes Antik Kenti 2015 yılında Türkiye'den UNESCO Listesi’ne giren talihli yerlerden biri.
Antik şehir, bilim ve sanat dünyasında ünlü pek çok kişinin yetişip kaldığı yerdir. Her sene yüzbinlerce turist tarafından ziyaret edilen antik kent çevresinde; Artemis Tapınağı, Celsus Kütüphanesi, Meryem Ana Evi, Yedi Uyurlar (Ashab-ı Kehf) ve İsa Bey Camii gibi çok sayıda tarihi yapıt yapmaktadır.
İzmir'de gezilip görülecek yerlere buradan ulaşabilirsiniz!
16-Ani Arkeolojik Alanı l Kars
Kars'ta, farklı uygarlıkları simgeleyen eserlerin bulunduğu Ani Harabeleri, en cazip turizm merkezlerinden biri. 2016 yılında UNESCO Medeniyet mirası listesine girmiş Türkiye'deki sayılı yapıtlardan birisi.. Ani şehrinin kuruluşu M.Ö 350-300 yıllarına kadar uzanıyor.
Ani’nin hemen yanından geçen Arpaçay’ın öbür yamacı Ermenistan. Farklı uygarlıklara ait cami, kilise, kervansaray ve manastırın yer aldığı mekân tam tarih severlere göre... Selçuklu sultanı Alparslan şehri 1064 tarihinde Ermenilerin elinden alınca halife tarafından kendisine "Fethin babası" ünvanı verilmiş.
Ani katedrali fetih camiine çevrilmiş. Kars merkeze 45 km. mesafede bulunan anıtlar, Arpaçay nehri kenarındaki Ocaklı Köyü yakınlarında.
Kars'ın tarihi turistik yerlerine buradan ulaşabilirsiniz.
17-Afrodisias Antik Kenti l Aydın
Aydın'ın Karacasu ilçesinde bulunan antik kent, iyi korunmuş anıt yapıları ile Türkiye’nin en önemli arkeolojik alanlarından birisidir. Aphrodisias Antik Kenti, Anadolu'da Yunan-Roma dönemi mimarisi ve kent özelliklerini en iyi yansıtan yerleşim alanlarından birisidir. Antik kent, 2017 yılında UNESCO Türkiye medeniyet mirası listesine girmeyi başarmıştır.
Afrodit Tapınağı 3.yüzyılda, buradaki kent ise 4. yüzyılda yapılmıştır. Afrodisias Arkeolojik Kenti'nde tapınakların yanında, tiyatro, toplanma yeri ve iki hamam da bulunmaktadır.
18 - Göbeklitepe l Şanlıurfa
Anadolu ve dünya tarihini aydınlatan en önemli merkezlerden birisi olan Göbeklitepe, Şanlıurfa'ye 20 km. uzaklıkta. 2011 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınan kazı alanı, 2018 yılında esas listeye girmeyi başarmıştır.
Ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı bilinmeyen kazı alanında yapılan çalışmalar sonunda dünyadaki en eski ibadet merkezi olarak kabul edilen tapınak ortaya çıkarılmıştır. Göbeklitepe ile ilgili detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Arkeoloji Enstitüsü tarafından 1995'ten beri ortaklaşa yürütülen çalışmalarda, neolitik döneme ait boyları 3-6 metre, ağırlıkları da 40-60 ton olan, yabani hayvan figürlü dikili taşlar ortaya çıkarıldı.
Dünyanın en eski tapınak kalıntıları ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeline de ulaşıldı.
Göbeklitepe'den çıkarılan kalıntılar bugün Şanlıurfa müzesinde sergilenmektedir. Tüm dünyanın dikkatini çeken yerleşim merkezi, önümüzdeki günlerde çekim merkezi olacaktır.
19-Arslantepe Höyüğü l Malatya
Türkiye'nin en büyük höyüklerinden biri olan Arslantepe Höyüğü, Fırat Nehri’nin batı kıyısında, Malatya’ya 7 kilometre mesafede bulunmaktadır. Tarihi M.Ö 3500 lere kadar uzanan höyükte ilk arkeolojik kazılar 1932 yılında başlamıştır.
Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bulunan Arslantepe, 2021 yılında Türkiye'nin UNESCO Miras Listesine girmeyi başarmıştır.
Kazı çalışmaları sonunda çıkarılan iki aslan ve bir kral heykeli Ankara'daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenmektedir. Ayrıca duvarlarına renkli figürler işlenmiş kerpiç saray,kılıç, mızrak, mühür baskıları, kaliteli metal eserler bulunmuştur.