Kent & Yaşam

Kastamonu Kalesi Nerede? Kastamonu Kalesi Tarihi, Özellikleri, Hakkında Bilgi, Giriş Ücreti, Nasıl gidilir?

Kastamonu Kalesi Nerede? Kastamonu Kalesi Tarihi, Özellikleri, Hakkında Bilgi, Giriş Ücreti, Nasıl gidilir?

Kastamonu Kalesi Nerede? Kastamonu Kalesi Tarihi, Özellikleri, Hakkında Bilgi, Giriş Ücreti, Nasıl gidilir?

Türkiye’nin en güzel tarihi miraslarından bir tanesi olan Kastamonu Kalesi’ni yakından görmeden önce kale ile ilgili bazı bilgilere sahip olmak istiyorsanız doğru adrestesiniz. Sizin için hazırladığımız bu rehber sayesinde Kastamonu Kalesi ile birlikte Kastamonu'da gezilecek yerler listemize de öncelikle göz atmanızı öneririz.

Kastamonu kent merkezinde Atabeygazi Mahallesi'nde 31.368 m2 alan üzerinde kurulu olan Kastamonu Kalesi, şehirden 120 metre yükseklikte bulunmaktadır. Doğal kayalık üzerine Ortaçağ'da inşa edilen kale, görkemli yapısıyla Kastamonu'nun en önemli sembol eserlerinden birisi olarak dikkat çekmektedir.

Deniz seviyesinden yaklaşık 900 metre yükseltide bulunan Kastamonu Kalesi, şehir merkezine hakim etkileyici bir konuma sahiptir ve asırlardır kentin başında bir taç gibi durmaktadır. Kaleye çıktığınızda şehrin panoramik olarak binlerce yıllık serüvenini yakından görme imkânı bulacaksınız.

Şehir manzarası fevkalade, ayrıca Ilgaz Dağlarına kadar uzanan yemyeşil bir manzarası var. Külliyeler, camiler, medreseler, türbeler, anıt yapılar, vakıf eserler, kalenin eteklerine inci gibi serpilmiş konaklar vb.

Kaleye çıkarken tarihi Kastamonu evlerinin bulunduğu daracık Arnavut kaldırımlı sokaklardan çıkıp inmenizi öneririz.

Kalenin ilk yapılışı Bizans Komnenos Hanedanı dönemine kadar (10-11.yy) dayanmaktadır. Kale 155 metre uzunluğunda 30 - 50 metre eninde olup kuruluşundan Osmanlı’nın son dönemlerine kadar savunma amaçlı kullanılmıştır.

Kastamonu Kalesi, tarihi süreç içinde birçok kez el değiştirmiş olmasına karşın her zaman bölgenin en stratejik noktalarından birisi olarak dikkat çekmiştir.Anadolu'nun kaleleri ilgili detayllı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Bizans, Selçuklu, Danişmentli, Çobanoğlu, Candaroğulları ve Osmanlı egemenlikleri döneminde birçok saldırıya uğrayan kale, yer yer tamir görmüş ve günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Kalede başlangıçta Ortaçağ Bizans mimarisi izleri görülürken zamanla Türk Beylikleri, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Türk mimari şekli hâkim olmuştur.

Çekirdek kale, iki kapı, 15 kule ve burçla güvenlik altına alınmaya çalışılmış, yapı malzemesi olarak taş, tuğla ve ahşap kullanılmıştır.

Dış surlar zamanla yıkılıp kaybolmasına karşın iç kale bütün ihtişamıyla tarihin içinden çıkagelmiş gibi karşımızda duruyor adeta…Türkiye’nin en büyüleyici kalelerinden birisi olan Kastamonu Kalesi, aynı zamanda yükseltisi en fazla olan kalelerimizden birisidir. Kalenin girişinde küçükde olsa ücretsiz otopark alanı var. 

En son onarım ve restorasyon faaliyetleri ise 2019-2021 yılları arasında yapılmıştır. Hâlihazırda iki kapısı ve kale içinde de çok büyük su kuyusu, sarnıç, burçlar, zindan olarak nitelendirilen mekânlar, tünel, Osmanlı döneminde kalma kale topları, en önemli unsurlar arasında yer almaktadır.

Kaleden Hisarardı Mahallesine uzanan merdivenli yeraltı yolu, ayrıca “Bayraklı Sultan Türbesi” yer almaktadır. Kalenin güneye bakan surları 27 Kasım 1943 depreminde büyük ölçüde zarar görmüş ve yıkılmıştır.

Kalenin doğu eteklerinde kentin ilk camii olan 1273 yılında yapılan Atabey Gazi Camii ve  türbesi  kentin ilk yapıları olarak  dikkat çekmektedir.

Günümüzde Kastamonu’yu ziyaret edenlerin uğrak yerlerinden olan Kastamonu Kalesinden kentin tamamı kuş bakışı görülebilmektedir. Kastamonu’da turistik ziyaretlerin artması ile birlikte kaleyi ziyaret edenlerin sayısı da her geçen gün artmaktadır. Kastamonu Kalesi’ne üç ayrı noktadan taşıtla ya da yaya olarak ulaşmak mümkün.

Taşıttan indikten sonra 5-8 dk. arasında tepe noktaya kadar ulaşabiliyorsunuz. Haftanın her günü açık olan Kastamonu kalesine giriş ücretsizdir.Kalenin girişinde küçükde olsa ücretsiz otopark alanı var. Kastamonu Kalesinin  eteklerinde bulunan tezgahlardan yöresel ürün, hediyelik eşya satın almak da mümkün. Kale  09.00 -19.00  saatleri arasında  açık. 

Türkiye’nin en büyüleyici kalelerinden birisi olan Kastamonu Kalesi, kentin sembol yapılarından biridir ve kente gittiğinizde öncelikli gezilip görülmesi gereken anıt eserlerinden birisidir.

Kastamonu Kalesi Moni Efsanesi

Söz buraya gelmişken Kastamonu Kalesine ait efsaneden söz etmeden olmaz. Asırlardır dilden dile dolaşan anlatıya göre; Bizans tekfurunun yönetimindeki Kastamonu Kalesi, Türkler tarafından kuşatıldığı sırada Tekfur’un kızı Moni’nin Türk komutana aşık olması ve  bir türlü fethedilemeyen  kalenin anahtarını atmasıyla ilintilidir.

Durumu anlayan Tekfur, Moni’yi öfkeyle kale burcundan aşağıya atar. “Kastın Neydi Moni’ye” sözü bu duruma üzülen Türk askerleri ve sonrasında da halk tarafından söylene söylene bugünlere ulaşmıştır.

Kentin isminin "Kastın Ne Moni'den dönüştüğüne inanılmaktadır.

>>>> Türkiye'de Gezilecek Yerler

>>>> Kastamonu Coğrafi İşaretli Ürünleri

>>>>> Kastamonu Gezilecek Yerler

 ANADOLUYUGEZİYORUM.COM

        

0 Yorum

Yorum Yap