Anadolu Tarihi

Anadolu'nun Kaleleri

Anadolu'nun  Kaleleri

Anadolu'nun Kaleleri

Anadolu'nun en önemli tarihi kültürel mirasları arasında yer alan kaleler hangi şehirlerdedir? Asırlara meydan okuyan kaleler, muhteşem yapılarıyla her zaman insanlarca merak konusu olmuştur. Bu yazımızda Anadolu'da bulunan tarihi kaleler hangileridir? Anadolu'nun  hangi şehirlerinde bulunduğunu ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

Anadolu'nun Muhteşem Kaleleri 

Türkiye'de bulunan çok faklı dönem ve uygarlıklardan izler taşıyan kaleler tarih boyunca farklı amaçlarla kullanılmışlardır. Günümüzde daha çok turistik olarak değerlendirilen kaleler, şehirlerin başında taç gibi durmakta ve isimleri bulundukları şehirle özdeşleşmektedir. Anadolu şehirlerinde bulunan kaleler daha çok Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı asırlarında inşa edilmiş  olup daha sonraki dönemlerde yapılan ilavelerle yeni bir kimliğe bürünmüştür.

Sizler için derlemiş olduğumuz Anadolu Kalelerinin  Listesi 

1- Karaman  Kalesi

Karaman'a hakim bir tepe üzerine konumlanmış olan kalenin yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber 11.yy da yapıldığı tahmin edilmektedir. Güneybatıda ki orta kulede kalenin giriş kapısı bulunmaktadır.

Selçuklular ve Osmanlılar tarafından da stratejik bir konumda olduğu için kullanılan kalenin bir kısmı zamanla tahrip olmakla birlikte iç kale, günümüze kadar sağlam bir şekilde gelebilmiştir. Karaman gezilecek yerler için burayı tıklayın!

2 - Boyabat Kalesi

Gökırmak Vadisi’nde oldukça  sarp kayalık  bir tepe üzerinede yer alan yapı Boyabat’ın sembol eserlerinden birisidir. Şehrin geçmişinin en önemli tanıkları arasında yer alır.

Kale, kayaların doğal yapısına uygun şekilde inşa edilmiştir.  Kaleye giriş merdivenlerden çıkılarak güneydoğu köşesinden büyük yuvarlak kulenin yanındaki küçük bir kapıdan sağlanmaktadır. Kalede  Roma, Bizans  ve  Osmanlı  imparatorluklarnın izleri görülmektedir.

Kalenin, Paflagonyalılır tarafından  M.Ö 7.yüzyılda  inşa edildiği tahmin edilmektedir.

3 - Bayburt Kalesi

Bayburt kent merkezinde bulunan kale, asırlardır bir çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bunlar arasında Roma, Bizans,  Arap ve Osmanlılar gibi devletleri  saymak mümkündür.

Halk kaleyi "Çinimaçin" olarak adlandırmaktadır.  

4 - Afyonkarahisar Kalesi

Şehir merkezinde yer alan kale; Afyon'un sembol eserlerinden birisidir ve ihtişamıyla dikkat çeker. Çıkılması çok güç kartal yuvası özelliğini taşıyan kaleyi  Hitit'ler mustahkem mevki olarak kullanmıştır.

Kalenin Bizanslılar döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir. Kale, Selçuklular’dan itıbaren ise "Karahisar" olarak adlandırılmıştır. Kalenin en tepesinde bulunan ve şimdi adına Kız Kalesi denilen kuleye ikinci kapıdan çıkılmaktadır.

Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat, burada cami, ambar, cephanelik ve su sarnıcı yaptırmıştır.

Afyonkarahisar gezilecek yerler için burayı tıklayın!

5 - Kastamonu Kalesi

Selçuklu, Candaroğlu ve Osmanlı dönemlerinin  etkilerinin yoğun şekilde görüldüğü kent, kalenin çevresinde giderek büyümüş. Şehrin asli unsuru olan kale,  Bizans İmparatorluğu döneminde  Komnenoslar zamanında 11.yüzyılda yapılmış. Kente hakim bir tepe üzerinde taç gibi duruyor ve ismi şehirle birlikte anılıyor. İki ayrı kapıdan geçtikten sonra şehir adeta ayaklarınızın altında...  

Külliyeler, camiler, türbeler, minareler, medreseler, hanlar, hamamlar, konaklar  daha neler neler...Kalede gezinirken  tünel, sarnıç, türbe, mahzen, sığınak ve topları gözlemlemek mümkün. Kaleye belli bir noktaya kadar araba ile çıkabilirken  daha sonra hafif meyilli bir yoldan  yürüyerek ulaşabilirsiniz. 

6 - Gaziantep Kalesi

Şehir merkezindeki Alleben Deresi’nin güneyindeki bir tepe üzerinde yükselen kalenin; yapılışının Roma İmp. zamanına kadar gittiği tahmin edilmektedir.

Gaziantep Kalesi, ülkemizde ayakta kalmayı başarmış tarihi kalelerden biridir. Tarihi yapının zindanlarının bulunduğu galeri bölümünde “Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi”  vardır. Müze, Kurtuluş Savaşı yıllarında şehrin savunmasına dair yapılan heykellere ve rölyeflere ev sahipliği yapıyor.

7 - Diyarbakır Surları

diyarbakır surları

Diyarbakır Surları; Bizans, Roma,  Artuklu, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinin izlerini taşıyan kapıları, burçları ve figürleri yaklaşık bin yıldır; kültürel ve sanatsal özelliklerini günümüze kadar taşıyabilmiş büyük bir medeniyet mirasıdır.

Çin Seddi'nden sonra dünyanın en büyük surları olduğu kabul edilmektedir. Diyarbakır Surları sizleri dünden bugüne unutamayacağınız nostaljik bir yolculuğa çıkaracaktır. 

8 - Alanya  Kalesi ve Kızılkule

Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat,  Alanya’yı fethedince Kızıl kule'yi burada tersanenin güvenliğini sağlamak için yaptırmıştır.

5 katlı olan kule Alanya'nın simgesi durumundadır ve tatil yapmaya gelenlerin uğramadan geçmedikleri muhteşem bir yapıdır.

alanya kalesiiAlanya’daki pek çok güzelliğin yanında Alara Kalesi ve Sinek Kalesi'de bölgede görülmeye değer yapılar arasında.

9 - Amasya Kalesi

Amasya’nın kuzeyinde Harşene Dağı üzerinde bulunan kale; kral Mithridates tarafından yaptırılmıştır.

Tarihte farklı uygarlıklara ev sahipliği yapan kale sağlam yapısıyla dikkat çekmekte... 1402 Ankara Savaşından sonra  şehzade Mehmet Çelebi, bu kaleye sığınmıştır. Restorasyon çalışmaları yapılan kaleden Ferhat ile Şirin diyarı Amasya'nın  seyri doyumsuz bir zevk verir insana...

Dört ayrı kapısı olan kalenin su kuyusu, sarnıcı ve zindanları bulunmaktadır. Kaleden Yeşilırmak Nehri'ne ve kral mezarlarına kadar uzanan merdivenli bir yeraltı tüneli vardır. 

10 - Kütahya  Kalesi

kütahya kalesi

Antik çağlardan bu yana varlığını koruyan Kütahya Kalesi, Hisar Tepesi'nde bulunmaktadır. Üç bölümden oluşan kale üzerinde; Bizans, Selçuklu, Germiyanlı ve Osmanlı  gibi farklı uygarlıkların izleri görülmektedir.

Kalede iki çeşme, iki mescit, gazino ve kır kahvesi mevcuttur. Evliya Çelebi'ye göre 70 burca sahip kale asırlardır, şehrin başında taç gibi duruyor. Tarihi  kaleye çıktığınızda  Kütahya'yı temaşa edebileceğiniz bir ortam yakalarsınız.

KÜTAHYA NEREDE KALINIR?

KÜTAHYA OTEL FIRSATLARI İÇİN TIKLAYIN

11 - Kars  Kalesi

kars kalesi

Dik yamaçlı tepenin üzerindeki kale, 1152 yılında Saltuklular tarafından yapılmıştır. İç ve dış kale halinde yapılan kültürel mirasın surları günümüze kadar varlığını devam ettirmiş.

Kars Kalesi içinde 12. yüzyıldan kalma; Celal Baba Türbesi, askeri koğuşlar,  cephanelik ve bir adet mescit yer almaktadır. Sit alanı olarak ilan edilen Kars Kalesi'nin dış cephe surları kesme bazalt taştan yapılmış olup istinat duvarları ile çevrilidir. Kalenin Çeribaşı kapısı (batıda), Kağızman kapısı (Ortakapı), Behram Kapısı  olmak üzere üç büyük kapısı bulunmaktadır.

Kars gezilecek yerler için buraya tıklayın!

12 - Tokat Kalesi

Şehrin ortasına yakın bir yerde doğal, kayalık üzerine kurulmuş olan kale, Bizans İmparatorluğu  döneminde yapılmıştır. Farklı uygarlıkların izlerini taşıyarak günümüze kadar gelen kalenin içinde mescid, levazım depoları ve kale komutanın evi bulunmaktadır. 

Kalenin içinden “Ceylan Yolu” denen şehrin içine kadar inen basamaklı bir iniş-çıkış yolu vardır. Şehri kuşbakışı görebileceğiniz özellikteki kale; bütün gizemiyle sizleri bekliyor.

13 - Harput  Kalesi l Elazığ

harput kalesi

Elazığ'a 5 km. mesafedeki Harput ilçesi bir açık hava müzesi görünümünde. Müzesi, kalesi, Ulu Camii, Meryem Ana Kilisesi ve Buzluk Mağarasıyla görülmeye değer bir turizm merkezidir.

Harput Kalesi hakkında çeşitli efsaneler anlatılmaktadır. Kalenin yapımı sırasında harcın hazırlanmasında su yerine süt kullanıldığından dolayı“Süt Kalesi” dendiği söylenmektedir.

Elazığ Nerede Kalınır? Elazığ Otel Fırsatlarını İçin Tıklayın! 

14 - Ankara  Kalesi

Asırlardır kentin bekçiliğini yapan Ankara Kalesi şehrin en önemli sembol eserlerinden birisi. Yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber askeri amaçla Hititler tarafından yapıldığı  tahmin edilmektedir.

Romalılar, Bizanslılar ve Selçuklular dönemlerinde birçok kez onarılan Ankara kalesi, tepenin yüksek bölümünü kaplayan iç kale ve çevresini kuşatan dış kaleden oluşmaktadır.

15 -Van  Kalesi l Van

Urartu krallığına 250 yıl başkentlik yapan kentin merkezi durumunda ki kalenin,  inşa  tarihi M.Ö 855  tarihine kadar uzanmaktadır. UNESCO Medeniyet Mirası Geçici Listesine giren kale, Van Gölü'nün kıyısında olup, şehir merkezine 5 km. mesafededir ve dik bir kayalık üzerine inşa edilmiştir. 

van kalesi camiiKalenin tepe noktasında 1533 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle yapılan Süleyman Han Camii'ni görüp, Van Gölü'nun muhteşem manzarasını izleyip, tarihin derinliklerinde kaybolmak için burayı mutlaka gezmenizi tavsiye ediyoruz.

Van Nerede Kalınır? Van otel Rezervasyon İçin Tıklayın!

16 - Mamure  Kalesi l Mersin

mamure kalesi

Mersin'de Akdeniz kıyısında en iyi şekilde korunmuş ortaçağ kalelerinden birisi olan kale; Roma, Bizans, Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlılar gibi farklı devletlerin üsluplarını taşıyan özgün bir yapıdır.

Kalenin 4. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edildiği tahmin edilmektedir. Anamur ilçesinde bulunan 23.500 metrekarelik bir alanı kaplayan kale, Türkiye’nin en büyük kalelerinden biridir. 

16 - Bodrum  Kalesi l Muğla

Çok farklı uygarlıkların izlerini taşıyan Bodrum Kalesi; iki liman arasında, üç tarafı denizlerle çevrili kayalık bir yarımada üzerine kurulmuştur. Kuzey yönünden karaya bağlı kale kareye yakın bir plan göstermektedir.

En yükseği Fransız kulesi olmak üzere İngiliz, İtalyan, Alman kuleleri ile Yılanlı kule olmak üzere beş kule vardır. Kalenin doğu duvarı dışında kalan bölümleri, çift beden duvarı ile takviye edilmiştir.

17 - Zil Kale l Rize

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde Fırtına Vadisinde bulunan kale, asırlardır korunabilmeyi başarmış, çevresindeki yemyeşil manzarasıyla görülmeğe değer nitelikte...
Sarp bir kayalık üzerinde 14. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Zilkale, ihtişamlı görüntüsüyle yüzlerce metre ötelerden de gözükebiliyor.

Aşağıdaki Konular İlginizi Çekiyor Olabilir!!!

>>>> Anadolu'nun Taş Köprüleri

>>>> Akdeniz Bölgesi Milli Parkları

 

ANADOLUYUGEZİYORUM.COM

Sosyal Medya Hesapları İçin TIKLAYIN!

    

0 Yorum

Yorum Yap