Amasya'da Gezilecek Yerler
Sultan ll. Bayezid Külliyesi
Yeşilırmak'ın kıyısında, geniş bir alan üzerine kurulu külliye; cami, medrese, imaret, türbe ve şadırvandan oluşmaktadır. Külliyenin kitabesinden 15. yüzyılın sonlarında, Amasya valisi Şehzade Ahmet tarafından 1481-1486 yılları arasında Sultan 2.Bayezid adına yaptırıldığı anlaşılmaktadır.
Bahçesinde bulunan anıt ağaçlara ev sahipliği yapan külliyenin dört tarafı da taş ve tuğladan yapılmış bir duvar ile çevrili. İmaret bugün Maket Amasya Evleri Müzesi olarak kullanılırken medrese ise halk kütüphanesi olarak kullanılmakta.
Avlunun güneydoğu köşesinde II. Bayezid'in şehzadesi Ahmed'in oğlu Osman Çelebi'nin türbesi, kuzey ve güneydoğusunda ise birer şadırvan, caminin kuzeybatısında da muvakkıthane bulunuyor.
Amasya Nerede Kalınır? Amasya Otel Rezervasyon İçin TIKLAYIN!
Amasya Yalıboyu Evleri
Şehrin merkezinden geçen Yeşilırmak'ın kenarında sıralanan ve geleneksel Osmanlı evinin bütün özelliklerini taşıyan Amasya evleri bu şehri görmek için iyi bir neden. Burada bulunan pek çok konak günümüzde turistik amaçlı olarak kullanılmaktadır.
Yöresel Amasya Yemekleri İçin TIKLAYIN!
Yeşilırmak kenarına dizili koruma altında alınmış evler günümüzde en çok ziyaret çeken alanlar arasında ve bu evler "Yalıboyu Evleri" olarak anılmakta.
Ahşap çatkı sistemiyle yapılmış olan Yalıboyu Evleri, Yeşilırmak kenarında, tarihi sur duvarı üzerinde bulunuyor.
Kral Kaya Mezarları
Harşena Dağı ve kalesinin eteklerine oyulmuş olan Pontus krallarına ait olan kaya mezarları Amasya’nın dikkat çeken tarihi mirasları arasında... 2015 yılından bugüne UNESCO Dünya geçici miras listesine girmiş bulunmaktadır.
Kral Kaya Mezarlarına Hatuniye Mahallesi’ndeki dar sokaklardan sonra tren yolunu geçerek ulaşabilirsiniz. Yol boyunca kayalara oyulmuş yollar ve merdivenlerle karşılaşacaksınız.
Toplamda 21 mezar olduğu bilinmekle birlikte günümüze sadece birkaçı gelebilmiştir. Kaya mezarlarının arkalarındaki geçitler sizi şaşırtacak detaylar arasında.
Şehzadeler Müzesi
Yalıboyu Evleri arasındaki tarihi konaklardan biri olan müze, 2007 yılında Amasya Valiliği tarafından aslına uygun olarak restore edilmiş “Özel Şehzadeler Müzesi” olarak 2008 yılında ziyarete açılmış. İki katlı ahşap bir binadan oluşan Şehzadeler Müzesi, Yeşilırmak'ın hemen karşısında yer alıyor.
Müzenin üst katında ise Amasya'da valilik yapıp, daha sonra Osmanlı Devleti'nde sultan olan padişahların balmumu heykelleri alt katında ise Amasya'da valilik yapan ancak sultan olma şansına erişemeyen şehzadelerin balmumu heykelleri ve otantik bir Amasya evinin özellikleri sergileniyor.
Amasyada Yemek Yenilecek Yerlere Buradan uluşabilirsiniz
Amasya Kalesi
Amasya’nın kuzeyinde Harşene Dağı üzerinde bulunan kale; kral Mithridates tarafından yaptırılmıştır.
Tarihte farklı uygarlıklara ev sahipliği yapan kale sağlam yapısıyla dikkat çekmekte... 1402 Ankara Savaşından sonra şehzade Mehmet Çelebi, bu kaleye sığınmıştır. Restorasyon çalışmaları yapılan kaleden Ferhat ile Şirin diyarı Amasya'nın seyri doyumsuz bir zevk verir insana...
Dört ayrı kapısı olan kalenin su kuyusu, sarnıcı ve zindanları bulunmaktadır. Kaleden Yeşilırmak Nehri'ne ve kral mezarlarına kadar uzanan merdivenli bir yeraltı tüneli vardır. Anadolunun Muhteşem Kaleleri için Tıklayın
Küçük Ağa Külliyesi
Şamlar Mahallesi'nde bulunan külliye; cami, medrese, sıbyan mektebi ve hazireden oluşmakta olup; Danişmentli Melik Gazi tarafından yaptırılmıştır.
Şehrin önemli eserlerinden biri olan Küçük Ağa Külliyesi, Osmanlı mimarisinin özelliklerini yansıtmaktadır.
Kapı Ağası Medresesi
Kendine has sekizgen mimari tarzıyla dikkat çeken yapı, 1488 yılında Sultan II. Bayezid'ın kapı ağası olan Hüseyin Ağa tarafından medrese olarak yaptırılmıştır. İçinde 20 öğrenci odası ve bir dersane bulunan yapı, küçük bir külliye özelliği taşımaktadır.
Amasya Darüşşifası Sabuncuoğlu Tıp Müzesi
İlhanlı Dönemi'nden günümüze ulaşan eser İlhanlı hüküm darı Sultan Mehmet Olcaytu ve hanımı Ilduz Hatun tarafından 1308-1309 yılında yaptırılmıştır. Yapının özellikle ön cephesi taş işçiliği açısından çok değerlidir. Anadolu Selçuklu Mimarisi'nin özelliklerini yansıtmaktadır.
Anadolu'da müzikle tedavi yapılan ilk hastane olarak bilinen mekan; 2011 yılından itibaren müzeye dönüştürülerek "SabuncuoğluTıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi" adını almıştır.
Amasya Saraydüzü Kışlası
Kurtuluş Savaşı'nın ilk yıllarında Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına ev sahipliği yapan Amasya, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda çok önemli bir yere sahiptir. 12 Haziran 1919’da Amasya'ya gelen Atatürk, Saraydüzü Kışla Binası'nda Amasya Genelgesini hazırlayarak 22 Haziran 1919’da Türk Milletine duyurmuştur.
Milli Mücadele Müzesi olarak kullanılan kışla binasında, döneme ait eşyalar, fotoğraflar, silahlar, belgeler yer almaktadır.
Halifet Gazi Kümbeti
Selçuklu komutanlarından Halifet Alp İbni Tuli için 13.yüzyılın ortalarında 1242 yılında yaptırılmıştır. Selçuklu Türbeleri tarzında kare bir taban üzerine sekizgen planlı kule şeklinde inşa edilmiştir. Anadolu Selçuklu Eserleri için Tıklayın
Hazeranlar Konağı Etnoğrafya Müzesi
1865 yılında, Amasya defterdarı Hasan Talat Efendi tarafından yaptırılmış konak, sur duvarları içinde Hatuniye Mahallesi’nde bulunmaktadır. Hazeran Hanım, bu konakta uzun yıllar yaşadığından dolayı onun adıyla anılır olmuştur.
1984’de Etnografik eserlerin teşhir edildiği müze ev olarak hizmet vermeye başlayan konakta; 19. yy. Osmanlı Türk toplumunun geleneksel yaşantısını yansıtan giysi, halı, kilim, ev araç gereçleri, ziynet eşyaları yer almaktadır.
İki katlı konağın zemin katı ise sanat galerisi olarak kullanılmaktadır.
Burma Minareli Cami
Selçuklu Sultanı ll. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında 1237 yılında başlanıp 1247 yılında bitirilen cami, Vezir Necmeddin Ferruh Bey ve kardeşi Haznedar Yusuf tarafından yaptırılmıştır.
Minaresinin yapım şeklinden dolayı bu adla anılan eser; Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde “Mahkeme Camii “ olarak geçer. Camiin giriş sol tarafında sekizgen yapılı Cumudar Türbesi bulunur. Şehzade Cumudar İlhanlıların Anadolu hakimiyeti döneminde nazırlık yapmış bir yöneticidir.
Ferhat & Şirin Anıtı
Amasya'da asırlardır dilden dile dolaşan acılı bir aşk hikayedir Ferhat ile Şirin ki ... Amasya ile ismi birlikte anılan iki aşık için sembolik bir anıt yapılmış Yeşilırmak kenarına...
Ayrıca Amasya Belediyesi tarafından yaptırılan "Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi" ve burada bulunan su kanalı ziyaret edilebilir nitelikte...
Boraboy Gölü Tabiat Parkı
Taşova ilçesinin sınırları içinde bulunan göl, Amasya İl merkezine 65 km Taşova ilçesine 15 km mesafededir. Bir doğa harikası olan Boraboy Gölü, doğa yürüyüşü, piknik ve kamp için son derece uygun bir seçenektir. Doğal bir set gölü olan alan turizm merkezi olarak ilan edilmiştir.
Kayıkla gölde gezinti yapıp anı fotoğrafı çekebileceğiniz çok güzel bir ortam sizleri bekliyor.
ÖNERİLEN İÇERİKLER
>>>> Tokat Yöresel Yemekleri için Tıklayın
>>>> Safranbolu Yöresel Yemekleri İncelemek için tıklayın
>>>> Kastamonu Yöresel Yemekleri incelemek için tıklayın
ANADOLUYUGEZİYORUM.COM
Sosyal Medya Hesapları
(4999 kez okundu )