Tokat'ta Gezilecek Yerler

Tokat / Tokat

Tokat'ta Gezilecek Yerler

Tokat Kalesi

Şehrin ortasına yakın bir yerde doğal, kayalık üzerine kurulmuş olan kale, Bizans İmparatorluğu  döneminde yapılmıştır. Farklı uygarlıkların izlerini taşıyarak günümüze kadar gelen kalenin içinde mescid, levazım depoları ve kale komutanın evi bulunmaktadır. 

Kalenin içinden “Ceylan Yolu” denen şehrin içine kadar inen basamaklı bir iniş-çıkış yolu vardır. Şehri kuşbakışı görebileceğiniz özellikteki kale; bütün gizemiyle sizleri bekliyor.

Tokat Nerede Kalınır?

Tokat Otel Fırsatlarını Görmek İçin Tıklayın!!!

Tokat Saat Kulesi

Şehrin her tarafından görülebilen eser, 1902 yılında kesme taştan inşa edilmiştir.33 m. yükseklikteki tarihi yapının giriş kapısı güney tarafındandır.

Tokat'ın Behzat Bulvarı üzerinde bulunan saat kulesi; Sultan  II. Abdülhamit'in tahta çıkışının 25. yıldönümü anısına  üç katlı olarak yaptırılmıştır. 1917 yılında 1 kat daha eklenmiş, kulenin dört yana bakan kısımlarına kadranların yapılmasıyla bugünkü haline dönüşmüştür.

Tokat Yöresel Yemekleri

Taşhan

Tokat şehir merkezinde bulunan Taşhan; 1631 yılında Osmanlı Devleti döneminde yapılmış anıt eserlerden birisidir. Kesme taş ve tuğladan iki kat olarak inşa edilen hanın ortasında büyük bir avlu ve çeşme vardır.

112 odası ve bir mescidi bulunan tarihi han ihtişamıyla Tokat’a büyük bir zenginlik katmaktadır. Taşhan günümüzde yöresel el sanatları çarşısı olarak hizmet vermektedir.

Sentimur Türbesi

İlhanlı emirlerinden Sentimuroğlu Nurettin’e ait türbe,1314 yılında kesme taştan yaptırılmıştır. Kare mekân üzerine tuğladan sekizgen planlı yapı tromplu bir külahla örtülüdür. Doğu yönündeki penceresi renkli taşlarla örülmüştür.

Gökmedrese

Şehir merkezinde bulunan tarihi yapı 1277 yılında Muineddin Süleyman Pervane tarafından medrese olarak inşa ettirilmiş son dönem bir Selçuklu eseridir. Anadolu Selçuklu Devleti’nin sanat ve mimari anlayışını yansıtan yapı iki katlı, avlulu revaklı plan tipindedir.

Medrese içinde Bimarhane ve türbe yer almaktadır. Günümüzde müze olarak kullanılan yapı zengin içeriğiyle gelenleri kendisine hayran bırakıyor.

Tokat Mevlevihanesi

Şehir merkezinde Soğukpınar Mahallesinde bulunan mevlevihane; dikdörtgen planda iki katlı ahşap bir yapıdır. Alt katında derviş odaları ve semah hane bulunmaktadır.

Eser günümüzde Vakıf Eserleri Müzesi olarak hizmet vermektedir.

Ali Paşa Camii

Şehir merkezindeki en önemli tarihi camilerden birisi olan yapı, 1572 yılında Osmanlı padişahı 2. Selim zamanında yaptırılmıştır. Cami, hamam, türbe ve şadırvandan oluşan külliye; 16.y.y Osmanlı mimarisinin izlerini taşır.

Mahperi Hatun Kervansarayı

Tokat iline bağlı Pazar ilçe merkezinde bulunan kervansaray 1238 tarihinde Selçuklu Sultanı Alaattin Keykubat’ın eşi Mahperi Hatun tarafında yaptırılmıştır.

Sivas - Tokat - Samsun güzergâhından geçen tarihi ipek yolunun üzerinde bulunan kervansaray, kesme taştan inşa edilmiş olup 16 adet kuleyle güçlendirilmiştir.

Çeşitli motiflerle bezenmiş görkemli portalınden içeri girildiğinde avlunun iki yanında revaklar göze çarpmaktadır. Tek nefli olan kapalı bölümünün sade bir portalı vardır. 

Tokat Müzesi

Gökmedrese’de 1926 yılından beri hizmet vermekte olan müze, Sulusokak’ta yer alan Tokat Bedesteni ’ne 2012 yılında taşınmıştır. Tokat ve çevresinde çıkartılan birçok arkeolojik eserin yanında 600 yıllık bir geçmişe sahip el baskısı yazma atölyesi, bakırcı atölyesi gibi bölümler bulunmaktadır.

Bahçede Roma dönemine ait mezar stelleri, lahit ve sütun başlıkları, diğer tarafında Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait eserler teşhir edilmektedir.

Tokat Atatürk Evi

Atatürk'ün Tokat'a 1924 yılında ve daha sonraki ziyaretleri sırasında eşi Latife Hanımla birlikte konakladığı yerdir. 2007 yılında müze olarak açılmış ev; birçok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Hıdırlık Köprüsü

Şehrin kuzeyinde Yeşilırmak üzerinde ki yapı Selçuklu dönemi eserleri arasındadır. Taştan yapılan köprü 151 metre uzunluğunda 7 metre enindedir. Günümüzde de kullanılan tarihi köprü 5 kemerlidir.

Bey Sokak

Tokat’ın geleneksel sivil mimarisini ve geçmişini en güzel yansıtan mekanlardan birisi olan sokak sizi büyüleyecek nostaljik bir geziyle Tokat’ı daha yakından tanıyacaksınız.

Tokatta Yemek Yenilecek Yerlere Buradan Ulaşabilirsiniz.

Sulu Sokak Çarşısı

Tokat’ın en eski çarşılarından birisi olan Sulusokak’da attığınız her adım sizi tarihe randevu verir. Roma, Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerine ait bir çok tarihi eserin ve Tarihi Tokat Evlerinin bulunduğu  çok özel gezi rotası...

Sulusokak'ta sizi bekleyen eserler: Ali Paşa Camii, Yağıbasan Medresesi, Deveciler Hanı,  Takyeciler Camii, Paşa Hamamı, Ulu Camii, Tokat Bedesteni (müzesi), Sultan Hamamı, Sık Dişini Helası gibi pek çok cami ve tarihi eser bulunmaktadır.

Ballıca Mağası Tabiat Parkı

Tokat iline 26 km mesafede bulunan ve adını bulunduğu Pazar ilçesi, Ballıca Köyü'nden alan mağara, dünyanın sayılı mağaraları arasında yer almaktadır. 8 salonu ışıklandırılarak ziyarete açılan mağarada Havuzlu salon, fosil salonu, yarasalı salon, çöküntü salonu, sütunlu salon gibi bölümleri gezerken bambaşka bir doğa harikası sizi etkileyecek.

Devasa sarkıt ve dikitler dikkatinizi çekecek. Mağaranın girişinde gelen turistlere hitap eden bazı tesisler var.

Yağıbasan Medreseleri

Yağıbasan medresesi, Danişmentli Beylerinden Nizamettin Yağıbasan’ tarafından Tokat ve Niksar’da olmak üzere inşa edilmiş iki ayrı yapıdır. Tokat’taki Yağıbasan medresesi "Çukur medrese" olarak da anılır.

1152’de yaptırılan bu medrese, Anadolu medreselerinin ilk örneklerinden biri olması açısından önemlidir. Yanlarda küçüklü, büyüklü odalar, giriş eyvanının karşısında mescit ve dershaneler yer alır.

Niksar ilçesinde aynı özelliklere yakın medrese 1158 tarihinde yapılmıştır. Her iki medrese de yalın, süslemesiz örneklerdir.

Selemen Yaylası

Doğa turizmi açısından Tokat’ın en önemli görülecek yerlerinden birisi olan Seleman Yaylası; gezip görünleri büyülemekte.

Yaz aylarında yaylada genişçe bir pazar kurulmaktadır. Bu tarihi pazar yeri, Yavuz Sultan Selim 1514 yılında Çaldıran Savaşı’na ordusuyla giderken burada konaklamış ve Cuma namazını burada kılmıştır.

Zile Kalesi

Roma İmparatoru Sezar’ın, Mithriadates’in elindeki kaleyi alıp “Veni, vidi, vici“ / Geldim, Gördüm ve Yendim... dediği yerdir burası. 1336 yılında Eretna Beylerinden Alaaddin Bey tarafından onarılmış ve eklemeler yapılmıştır.

Ziya Paşa 1875 yılında buraya geldiğinde kale içerisinde askerlik şubesi ve bir de okul yaptırmıştır. Ayrıca kalenin kapısının üzerindeki yuvarlak kemerli kulesini saat kulesine dönüştürmüştür. Tokat’a 68 km. olan kaleye Sezar yolundan çıkılıyor.

Çamiçi Yaylası

Tokat'ın Niksar ilçesine 17 km uzaklıkta bulunan Çamiçi yaylasının deniz seviyesinden yüksekliği 1350 mt dir.  Çamiçi Yaylasının eşsiz doğal güzelliğinde piknik yapıp dinlenebilir, yürüyüşler yapıp şehrin stresini atabilir, ahşap yayla evlerini görüp fotoğraf çektirebilirsiniz.

Amasya Yemek Yenecek Yerler İçin TIKLAYIN

Sulusaray Kaplıcaları

Sulusaray ilçesi yakınlarındaki kaplıca bir çok hastalığa şifa olarak bilinmektedir ve pek çok ziyaretçi bu kaplıcalarda şifa aramak için gelmektedir. Tokat’a 68 kilometre uzakta olup kaplıca çevresinde bazı tesisler vardır.

ANADOLUYUGEZİYORUM.COM

Sosyal Medya Hesapları

      

 

(3585 kez okundu )

Tokat Resimler

Tokat Videolar

henüz konaklama eklenmemiş
henüz Restaurant&Cafe eklenmemiş
henüz Aktivite eklenmemiş
henüz Sektor eklenmemiş