Sinop'ta Gezilecek Yerler

Sinop / Sinop

Sinop'ta Gezilecek Yerler

Sinop Cezaevi Müzesi

Bir liman kenti olan  Sinop'un  en önemli gezi duraklarından birisi,  uzun  yıllar  zindan olarak kullanılan günümüzde ise  müzeye dönüştürülen  Tarihi Cezaevi Müzesi. Kırım Savaşından  sonra tersane kapatılınca  tarihi bina, cezaevine olarak kullanılmaya başlanmış.

Üç tarafı deniz ve surlarla çevrili  hapishanede;  Sabahattin Ali, Refik Halit Karay, Burhan Felek, Kerim Korcan gibi  çok sayıda ünlü yazar düşünür hapis yatmıştır.  1999 yılında  müzeye dönüştürülen  tarihi mekan, kente gelenlerin en önemli gezi rotalarından birisini oluşturmaktadır.  

Sinop Nerede Kalınır?   

Sinop Otel Rezervasyon İçin Şimdi Tıklayın!

Sinop Kalesi

M.Ö 7. yüzyılda yapıldığı düşünülen kale Roma, Bizans ve Anadolu Selçukluları' na ev sahipliği yapmıştır. Özellikle İsfendiyaroğulları Beyliği'in merkezi olan Sinop'un kent merkezinde bulunan stratejik  öneme sahip  kale, tarih boyunca şehri koruma maksatlı kullanılmış.

Sinop kalesinin surlarının dibinde oturup bir çay içip şehrin dinginliğinde kordon boyunda yürüyüş yapabilirsiniz.

Pervane Medresesi El Sanatları Çarşısı

Şehir merkezinde Selçuklu vezirlerinden Süleyman Muineddin Pervane tarafından 1262 yılında yaptırılan medrese uzun asırlar eğitim kurumu olarak kullanılmıştır. 2002 yılından bugüne  yöresel ürünlerin bulunduğu el sanatları çarşısı olarak kullanılmaktadır.

Erfelek Tatlıca Şelaleleri Tabiat Parkı

Sinop'un Erfelek ilçesinde bulunan  alan içersinde; yemyeşil doğanın içinde 28 adet küçüklü - büyüklü şelale yer alıyor ve lokasyon günümüzde tabiat parkı ilan edilmiş durumda.

Bir doğa harikası olan bu şelalelerin sesiyle piknik yapabilir, hatta küçük göletlerde yüzebilirsiniz. Karadeniz turlarına genelde dahil edilen Erfelek Şelaleleri çok populer. Siz de yeşillikler içinde ve su sesiyle bir gün geçirmek isterseniz Erfelek Şelalerine uğramadan Sinop'tan dönmeyin.

İnaltı Mağarası

2004 yılından beri ziyaretçi akınına uğrayan bu doğa harikası mağara Sinop'un Ayancık ilçesindedir. Günümüzde önemli bir turizm merkezi olan İnaltı Mağarası ve İnaltı Kanyonlarını mutlaka görmenizi tavsiye ederiz.

Ayrıca bu alanda kurulmuş olan alabalık tesislerinde de zamanınızı değerlendirebilir, doğal olarak yetiştirilmiş alabalıkların tadına bakabilirsiniz.

Babaçay Kanyonu

Doğa turizmi deyince kanyon dememek olmaz. Babaçay Kanyonu, Ayancık ilçesinde bulunmaktadır. Yürüyüş yolu bir hayli uzun olan bu kanyonda ilerlerken ruhunuzu dinlendireceksiniz. Ayrıca rotanın en sonunda bulunan İnaltı Mağarasını da gezmeyi ihmal etmeyin.

Sinop Arkeoloji Müzesi

Zengin bir tarihe sahip olan şehrin hiç şüphesiz zengin bir müzesi de var. 1970 yılında yapılan binada Sinop' ta arkeolojik olarak yapılan kazılarda çıkartılmış bir çok eser sergilenmektedir. Mezarlar, pitoslar, mozaikler, sikkeler kalıntılar taş eserler salonu, amphora salonu, sikke salonu ve ikona salonu gibi odalar vardır. 

Deniz Şehitleri Anıtı

1853 yılında Osmanlı - Rus savaşı sırasında şehit  düşen Türk subayları için yapılan anıt; Sinop Müzesi'nin bahçesinde bulunmaktadır.

Her sene 30 kasım tarihinde burada anma programları organize edilmektedir. Anıt 1933 yılında yapılmıştır.

Alaaddin Camii

Anadolu Selçuklu Devleti’nin 1214 yılında Sinop’u fethinden hemen sonra  Alaaddin Keykubat adına yaptırılan  şehrin ilk camisidir.

Mimari tarzı itibarıyla erken dönem islam camilerine benzeyen yapı  iki sahınlıdır ve mihrabı mermerden yapılarak işlenmiştir. Minberi yoğun bitkisel motiflerle süslüdür.

Caminin oldukça büyük avlusu içersinde 11 adet sanduka bulunan İsfendiyaroğulları Türbesi yer almaktadır. Caminin kuzey tarafında  Sinop’un çok önemli eğitim kurumlarından 13.yüzyılda kalma Pervane Medresesi’de ziyaret etmeyi unutmayın.

Balatlar Kilisesi

Bizans döneminden kalma bu kilise Roma döneminde hamam olarak inşa edilmiştir. 2000 yılından beri tarihe ilgi duyan ziyaretçiler tarafından gezilmektedir.

Boyabat Kaya Mezarları

Boyabat ilçesinde 200 m. yükseklikte bulunan kaya mezarları hala tarihseverlerin keşiflerini bekleyen yerlerden biri. Kalker kayalıklara oyularak yapılmış, aslan figürlerinin bulunduğu sütunlar görmeye değerdir.

Pafloganyalılar tarafından yapıldığı düşünülen bu mezarları gezmek ve görmek için gezi planınıza dahil edebilirsiniz.

Hamsilos Koyu

Sinop'a gidipte Akliman'nın muhteşem kumsalında  gezintiye çıkıp, yolun sonunda Hamsilos koyunu görmemek olmaz. Günün her saatinde ayrı bir güzelliğe bürünen koy, siz doğaseverlerin keşfini beklemektedir. Bu koyda deniz ile yeşil içiçe girmiş ve görünce şaşıracaksınız.

Sinop kalesi ve surlar şehrin içinde yükselirken, denizi ve kumsalıyla büyüleneceksiniz. Bu şehir her mevsim güzel ama tabiki yazın ayrı bir güzeldir. Koyları gezilmeye değerdir. Tekne turlarıyla gezinize renk katabilirsiniz.

İnceburun Feneri

Ülkemizin en önemli deniz fenerlerinden birisi olarak bilinen İnceburun deniz feneri 1863 yılında inşa edilmiştir. 12 metrelik kulesi olan  beyaz renkli yapı uzaktan bakıldığında ihtişamı ile dikkat çekiyor.

Sinop’a  20 km mesafede yer alan İnceburun Feneri'ne Ayancık Yolu üzerinden ulaşabilirsiniz.

Akgöl Tabiat Parkı

Sinop'un Ayancık ilçesi sınırlarında bulunan 1200 m. yüksekliğinde bir yayla içinde yer alan göl; adeta Sinop'un saklı cenneti. Ormanın derinliklerinde doğayla başbaşa kalmak isteyenler için harika bir yer...  

Doğa fotoğrafçıları içinde güzel kareler yakalayabilecekleri ideal bir ortam.  Gölü çevreleyen orman içerisinde yaban hayatı da gözlemlenebilmektedir.

Boyabat Kalesi

Gökırmak Vadisi’nde oldukça  sarp kayalık  bir tepe üzerinede yer alan yapı Boyabat’ın sembol eserlerinden birisidir. Şehrin geçmişinin en önemli tanıkları arasında yer alır.

Kale, kayaların doğal yapısına uygun şekilde inşa edilmiştir.  Kaleye giriş merdivenlerden çıkılarak güneydoğu köşesinden büyük yuvarlak kulenin yanındaki küçük bir kapıdan sağlanmaktadır. Kalede  Roma, Bizans  ve  Osmanlı  imparatorluklarnın izleri görülmektedir.

Kalenin, Paflagonyalılır tarafından  M.Ö 7.yüzyılda  inşa edildiği tahmin edilmektedir.

Sinop Otelleri / Sinop'ta Nerede Kalınır?

Sinop Plajları

Sinop ve ilçelerinde denize girilebilecek pek çok plaj vardır. Karadeniz’in muhteşem doğası eşliğinde denize girip güzel bir tatil yapabileceğiniz bu plajlar arasıda Karakum Plajı, DSİ Plajı, Sarıkum Plajı, Akliman Plajı, Ayancık Plajı, Türkeli Plajı, Mobil Plajı, Korucuk  Plajı   gelmektedir. 

Seyyid Bilal Türbesi

Cezayirli Ali Paşa Camisi'nin sol yanında  bulunan türbe Sinop’un  en  çok ziyaret edilen  dini mekanları arasında yer  almaktadır. Türbenin içinde yer alan sanduka kitabesinden anlaşıldığına göre yapı,  13. yüzyılın ikinci yarısınd Anadolu Selçuklu’larının son dönemlerinde 1280 yılında yaptırılmıştır.

Emeviler döneminde İstanbul’un kuşatmasına yardım etmek üzere Sinop’a kadar gelen  askerler arasında yer alan Seyyid Bilal  burada Bizans tekfurunun askerleri ile çarpışarak şehit olur. 

İsfendiyaroğulları Türbesi

Alâeddin Camisi'nin avlusunda kuzeydoğu köşede bulunan türbe içersinde  Candaroğulları beylerinden  Celalettin Beyazıt ile oğlu İsfendiyar ve İsfendiyar’ın oğlu İbrahim Bey’ler ile bu aileye mensup zatların kabirleri yer almaktadır.  

Türbe; dikdörtgen planlı ve tek kubbeli bir yapıdır ve  inanç turizmi açısından büyük bir önem arzetmektedir. 

ANADOLUYUGEZİYORUM.COM

Sosyal Medya Hesapları

    

 

(2653 kez okundu )

Sinop Resimler

Sinop Videolar

Sinop Antik Otel

Vira Otel

Reis Otel

Sinopark Otel

Zinos Hotel

Andaç Otel

Dolunay Otel

Lavanta Apart

Sinop'ta Nerede Kalınır? Sinop Otelleri

Teyzenin Yeri Mantı Salonu

Çınar Cafe & Kahvaltı Salonu

Karadeniz'de Tekne Gezintisi

Sinop Gezintisi

henüz Sektor eklenmemiş