Trabzon'da Gezilecek Yerler
Altındere Vadisi Milli Parkı ve Sümela Manastırı
Trabzon'nun Maçka ilçesinde bulunan tarihi Sümela Manastırı her yıl yüzbinlerce ziyaretçi çekmektedir. Altındere vadisine hakim sarp bir kayalık üzerine M.S 375 li yıllarda inşaa edilen eser; halk arasında "Meryem Ana" olarak anılmaktadır. Günümüze ulaşan bölümlerin büyük bir kısmı 19.yüzyılda yapılmıştır.
Manastır; öğrenci odaları, mutfağı, misafirhanesi, ayazması, kütüphanesiyle çok güzel bir şekilde korunarak günümüze kadar gelebilmiştir.
Trabzon'da öncelikle gezilmesi gereken çok önemli gezi rotalarından birisi olan Sümela Manastırı, restorasyon çalışmalarının tamamlanması ile günümüzde yeniden ziyarete açılmış durumda.
Yemyeşil muhteşem ormanları ve bitki örtüsünün yanında Sümela Manastırını barındıran Altındere Vadisi Milli Parkı; Trabzon'un en önemli gezi rotaları arasında yer alıyor.
Milli parka en yakın havalimanı Trabzon'da bulunuyor. Trabzon şehir merkezinden Maçka'ye dolmuş seferleri mevcut. Milli Park içinde doğayla içiçe manastırı ve çevreyi gezmek isteyenleri keyifli bir yürüyüş bekliyor.
Sümela Manastırı giriş ücreti 50 TL‘dir. 18 yaşın altındaki öğrenciler için bilet ücretsizdir. Trabzon Sümela Manastırı’nda müzekart geçerlidir.
Trabzon Nerede Kalınır? Trabzon Otel Fırsatları İçin Arayın!!!
Uzungöl Tabiat Parkı
Uzungöl, dağların arasına gizlenmiş bir düş bahçesi adeta. Yeşilin binbir tonu, rengarenk çiçekler, yayla serinliği... Yapılar henüz çoğalmadan yolunuzu Uzungöl'e düşürün. Uzungöl, dağların arasında saklanmış bir rota. Trabzon’un Çaykara ilçesi sınırlarındaki Uzungöl, yılın her dönemi yağış alan bir bölge.
Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından akın akın bu muhteşem doğa harikasını görmeye gelen turistler Uzungöl'ün leziz alabalıklarından tadıp, etrafta bulunan tesislerde konaklayıp tabiatla başbaşa kalıyorlar.
Doğa içinde göl manzaralı yemyeşil muhteşem bir ortam sizi bekliyor.
Trabzon Tanıtım Videosunu izlemek İçin Tıklayın
Trabzon Kalesi
Şehre hakim ve yüksek bir tepeye kurulan Trabzon kalesi; İmparator Aleksios tarafından 1300 lü yıllarda yaptırılmıştır. Aşağı, orta ve yukarı hisar olarak üç ana bölümden oluşan kale içinde günümüze kadar gelmiş bir çok tarihi eser, hamam ve cami bulunmaktadır.
Bunlar arasında Andrea Klisesi, Pazarkapı Camii, Tophane Hamamı gibi eserler özellikle dikkat çeker. Kaleden Trabzonla birlikte Karadeniz'i çok farklı göreceksiniz.
Vazelon Manastırı
Hakkında çok da fazla bilgi bulunmayan manastır, il merkezine 40 km mesafededir. Bazı kaynaklarda Sümela Manastırı' nın Vazelon Manastırından elde edilen gelirle yaptırıldığı yazmaktadır.
Tarihte bir çok saldırılara maruz kalmış bu manastırı gezmeden buradan ayrılmayın deriz.
Yeni Cuma Camii
Trabzon merkezde bulunan kilise 13. yy da yaptırılmıştır. 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Trabzon'un fethinden sonra camiye çevrilmiş olan kilise bugün Yeni Cuma Camii olarak hizmet vermektedir.
Cami olduktan sonra Hattat Hafız Hasan tarafından içine yazılan levhalar görülmeye değerdir. Tarihe ve gezmeye meraklı gözleri buraya bekliyoruz.
Trabzon Müzesi
Banker Kostaki tarafından 20.yüzyilın başlarında yaptırılan konakta, Atatürk Trabzon ziyareti sırasında burada kalmıştìr. 2001 yılında müzeye çevrilmiş yapı içerisinde bir çok eser bulunmaktadır. Trabzon gezinizde burayı da ziyaret edebilirsiniz.
Trabzon Ayasofya Camii
Kral l. Manuel tarafından yaptırılan kilise, Trabzon'un Fatih Sultan Mehmet tarafından 1461 yılında fethinden sonra camiye çevrilmiştir. Uzun yıllar camii olarak kullanılan Ayasofya, 1964 yılında müzeye çevrilmiştir. Şahane bir mimari ve deniz manzarası görmek için Trabzon'un Ayasofya'sını ziyaret etmelisiniz.
Ayasofya 2013 yılında yeniden yapılan düzenleme ile camii olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Erikbeli Yaylası
Trabzon deyince akla Karadeniz, Karadeniz deyince akla tabi ki yaylalar gelir. Yayla turizmi Karadeniz'in belkemiğidir. Büyük bölümü Trabzon sınırları içerisinde olan yayla, macera ve doğa severlerin tercih edebileceği bir gezi rotası...
Lapazan Yaylası
Trabzon'un Maçka ilçesinde 2200 metre yükseklikte bulunan eşsiz doğa güzelliği olan yayla, kamp severler için çok uygundur. Kamp yapabilir, yaylaya yakın köylerden taze taze yumurta, süt alabilir ve zamanın tadını çıkartabilirsiniz.
Atatürk Köşkü
Ulu Önder Atatürk'ün Trabzon'a gelip kaldığı yer olan bu köşk Atatürk'ün ölümünün ardından müzeye dönüştürülmüştür.
Köşkün içince Atatürk'ün fotoğrafları, yatağı ile birkaç eşyası ve bazı önemli belgeler sergilenmektedir.
Sultan Murat Yaylası
Çaykara ilçesinde bulunan bu doğa harikası yaylaya Çaykara' da 25 km toprak yolla ulaşabilirsiniz. 1635 yılında Sultan 4.Murat İran Seferinden dönerken ordusu ile burada Cuma namazı kılmış ve bu sebepten bu yaylaya onun ismi verilmeye başlanmış.
Yaylada Osmanlı ordusuna ait bir subay ve 70 erden oluşan bir şehitlik de mevcut. Hem şehitlerimizi ziyaret edip onlara birer Fatiha okumak hem de eşsiz doğa güzellikleri içinde piknik ya da kamp yapıp dinlenmek isterseniz Sultan Murat Yaylası sizleri beklemekte.
Çal Mağarası
Dünyanın en uzun mağaralarından birisi olarak kabul edilen bu tabiat güzelliği, Trabzon'un Düzköy ilçe sınırlarında bulunmaktadır. Mağaranın içinde bir de küçük bir dere akar.
2000 yılından bu yana turizme açık olan mağara siz değerli doğaseverlerin ziyaretlerini bekliyor. Mağarayı gezmek sizlere değişik bir deneyim yaşatacaktır.
Sera Gölü
Trabzon'da Uzungöl ve Sümela gibi yerleri gördüyseniz mutlaka Sera Gölü'nü de görmelisiniz. Yemyeşil bitki örtüsü arasında 4 km uzunluğunda olan göl, Trabzon'un Akçaabat ilçesindedir.
Derecik vadisinde oluşan göl, sizleri şehrin gürültü ve karmaşasından uzaklaştıracaktır. Kuş sesleri eşliğinde gölün kenarında tüm yorgunluğunuzu atabilirsiniz.
ANADOLUYUGEZİYORUM.COM
Sosyal Medya Hesapları TIKLAYIN
(3575 kez okundu )