Gezi Rehberi

Anadolu'nun Taş Köprüleri

Anadolu'nun Taş Köprüleri

Anadolu'nun Taş Köprüleri

Anadolu'nun farklı uygarlıklardan izler taşıyan en önemli kültürel mirasları arasında yer alan taş köprüler, görüntüleri ve işlevleri ile tarihte önemli bir role sahip olmuşlardır.

Haklarında türküler söylenmiş, maniler dizilmiş, hikaye ve romanlar yazılmıştır. Köprüler, şehirleri, halkları, kültürleri, gönülleri birbirine bağlamıştır. Peki Türkiye'de bulunan bu tarihi köprüler hangileri ve özellikleri nelerdir?

Anadolu taş köprülerinden sizler için bir liste hazırladık. Her bölgenin, her yörenin kendi karakteristik özelliklerini yansıtan köprüleri Anadolu'nun sembol eserleri arasında yer almaktadır.

Anadolu gezisi sırasında  karşılaşılaşacağınız taş köprüler sizi  farklı bir dünyaya davet edecektir. Karadeniz'in  Ege'nin Akdeniz'in Orta Anadolu'nun ilginç taş köprülerini yakından tanımaya ne dersiniz?

1) Varda(Alman) Köprüsü

alman köprüsü

Almanlar tarafından 1912 yılında çelik taş örme tekniğiyle inşa edilen yapının üzerinden günümüzde Mersin-Ankara demiryolu geçer. Derin bir vadi üzerindeki köprü, yeşillikler arasında tüm heybetiyle görünmektedir.

Yakınında bulunan Kapukaya Kanyonunu da gezilecek önemli yerlerden birisidir. Adana’nın Karaisalı ilçesinin sınırları içinde bulunan köprü; dört ana ayak üzerine kurulu olup yüksekliği 95m.uzunluğu ise 172metredir. Türkiye’nin en ilginç köprülerinden birisi olan yapının üzerinden demiryolu geçmektedir. Adana'nın dliğer gezilip görülecek mekanları için tıklayın

2) Dicle Köprüsü l Diyarbakır

dicle köprüsü

Dicle Nehri üzerine 10 gözlü olarak 1065 yılında Mervaniler döneminde inşa edilen eser şehrin en önemli tarihi miraslarından birisi... Diyarbakır’in 3 km güneyinde bulunan köprü, 180 metre uzunluğunda 7-8 metre genişliğindedir.

Yapının kitabesi, köprünün güney yüzündedir ve kitabenin sonunda aynı hizada bazalt taş üzerine işlenmiş arslan kabartması mevcuttur. Nehir yatağının geniş olması sebebiyle köprü boyu uzun tutulmuş ve böylece düz bir döşeme oluşturulmuştur. Diyarbakır gezi rotaları için tıklayın

3) Koyunbaba Köprüsü l Çorum

koyunbaba köprüsü

Çorum'un Osmancık ilçesinde bulunan tarihi köprü, Anadolu’nun çok önemli tarihi köprülerinden birisidir. İhtişamlı yapısı ile dikkat çeken köprü, Kızılırmak Nehri üzerinde kurulmuştır.

Adını, Anadolu'nun tanınmış erenlerinden Koyun Baba'dan almıştır. Koyunbaba Köprüsü'nün yapımına 1484 yılında başlanmış ve 1489 yılında ise tamamlanmıştır.

2. Bayezid döneminde yaptırılan  Koyunbaba Köprüsü'nün uzunluğu 250 metre olup; 7,5 metre genişliğe sahiptir. Sivri kemerli ve 19 gözlüdür. Günümüzde 15 gözü görünmektedir. Çorum detay için tıklayın!

4 ) Taşköprü l Kastamonu

kastamonu taşköprü

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde bulunan tarihi köprü, 14.yüzyılın ikinci yarısında 1366 tarihinde Candaroğlu Beylerinden Celaleddin Bayezid tarafından inşa edilmiştir.

Türkiye'de sarımsağıyla meşhur Taşköprü ilçesi adını, Gökırmak üzerindeki bu köprüden almıştır. Candaroğlu Beyliği zamanında yapılmış olan yedi gözlü köprü 68 metre uzunluğundadır. Kastamonu'da  gezilecek yerler  için tıklayın!

5 ) Kemere Köprüsü l Bartın

kemere köprüsü

Bartın’ın şirin ilçesi Amasra’da bulunan tarihi köprü, Sormagir mahallesi ile Boztepe Mahallesini birbirine bağlamaktadır. Köprüye ulaşım iki ayrı kemerden geçerek sağlanır.

Kemere Köprüsü Roma dönemine aittir. Köprü kenarları günümüzde restore edilmiştir. Amasra’nın en önemli tarihi miraslarından birisi olan köprü Amasra'nın en önemli kültürel miraslarından birisi...

6) Malabadi Köprüsü l Diyarbakır

malabadi köprüsü

Batman-Diyarbakır karayolu üzerinde bulunan köprü 1147 yılında Artukoğulları döneminde inşa edilmiştir. Batman Çayı üzerindeki köprünün kemerlerinin ayakları kayalıklara oturtulmuştur. Diyarbakır- Silvan ilçesi sınırları içinde yer almaktadır.

Malabadi köprüsü, dünyadaki taş kemerli köprüler içinde kemeri en geniş olanıdır. Kemerin her iki ucunda köprünün güvenliğini sağlayacak nöbetçilerin oturması ve kervan yolcularının dinlenmesi için yapılmış birer oda mevcuttur. 

Köprünün burma sütunlu nişlerin içerisinde, insan, hayvan, güneş motifleri bulunmaktadır. Köprü günümüzde araç trafiğine kapalıdır. Artuklu mimarisini bu güzel örneği bütün ihtişamıyla yeni yapılan köprüyle yanyana durmaktadır.

Konuma buradan ulaşabilirsiniz.

7) Şahruh Köprüsü l Kayseri

şahruh köprüsü

Dulkadiroğulları Beyliğinden Alaüddevle Bozkurt Bey'in oğlu Şahruh Bey’den kalan tarihi köprü;  Kızılırmak üzerine kuruludur ve  uzunluğu 144 metredir.

Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesi, Karaözü Köyü'nün girişinde bulunan köprü, günümüze kadar sağlam gelmeyi başarmıştır.

8) Çifte Köprü l  Artvin

 çifte köprü

Karadeniz Bölgesi’nde yaygın olarak görülen kemer köprülerden birisi olan çifte köprü, Artvin'in Arhavi ilçesi Ortacalar bucağı yakınlarında bulunmaktadır. Köprülerin ne zaman inşa edildikleri kesin olarak bilinmemekle birlikte 19.yy. ortalarında yapıldığı tahmin ediliyor.

Köprülerden biri Kamilet deresi, diğeri ise Soğucak Deresi üzerinde yer almaktadır. Her iki köprünün de uzunluğu 35,5 metre, genişliği ise 2,8 metredir. Köprüler sadece yaya geçişine açıktır. Çifte Köprü 2003 yılında restore edilmiştir.

9) Fırtına Vadisi Taş Köprüleri l Rize

karadeniz köprüleri

Köprülerin ne zaman inşa edildikleri kesin olarak bilinmemekle birlikte 19.yy. yapıldığı tahmin ediliyor. Bol yağış alan Doğu Karadeniz Bölgesinde özellikle Rize, Trabzon ve Artvin illerinde bulunan çay ve vadiler üzerine kurulu kemer köprüler yörenin en önemli sembol yapıları arasında yer almaktadır.

10) Irgandi Çarşılı Köprü l Bursa

ırgandi köprüsü

Bursa'nın Osmangazi ve Yıldırım ilçelerini birbirine bağlayan, Gökdere Çayı'nın  üzerine Osmanlı padişahı ll. Murat döneminde 1442 yılında inşa edilmiştir.

580 yıldır Irgandı Köprülü çarşı, geleneksel  el işçiliğinin en güzel örneklerini sunan zanaatkara ev sahipliği yapıyor. 

11Clandras Köprüsü l Uşak

Uşak’ın Karahallı ilçesinde yer alan  tarihi köprü, Banaz Çayı üzerine yaklaşık 2500 yıl önce Frigya'lılar tarafından yapılmıştır.

Köprünün uzunluğu 24 metre, derinliği 17 metredir. Köprünün yanında Karahallı Elektrik Santrali vardır. Santralden boşaltılan su 17 metre yükseklikten dökülmektedir. Clandras Köprüsü ve çevresi bölge için önemli bir mesire yeridir.

12) Taş Köprü l Adana

Adana'nın simge yapılarından  birisi  olan taşköprü, Seyhan Nehri üzerinde olup yapımı Roma İmp. dönemine kadar gitmektedir. Köprü 21 gözlü olarak inşa edilmiş olup günümüzde 14 gözlü olarak  hizmet vermektedir.
Osmanlı Devleti zamanında  onarımdan geçen tarihi miras, günümüzde araç trafiğine kapalı. Şehri gezerken taşköprünün üzerinden geçmeyi ve fotoğraf çekmeyi ihmal etmeyin.

13) Karabıyık Köprüsü l Yozgat

 

Yavuz Sultan Selim Han, Mısır Seferi sırasında 1516 yılında buradan geçerken bu köprüyü yaptırmıştır. Kesme taş kullanılarak yapılan köprünün uzunluğu 54 m. olup genişliği 4,5 m. dir. 

Yozgat - Şefaatli yolunun 38. km sinde bulunan köprü Anadolu'nun tarihi köprüleri arasında yer almaktadır.

Önerilen Yazılar

>>>> Türkiye'de Gezilecek Mağaralar

>>>> Türkiye'nin Tarihi Çarşıları

>>>> Türkiye'nin Şelaleleri

Anadoluyu Geziyorum

Sosyal Medya Hesapları

 

    

 

Yorum Yap