Kayseri'de Gezilecek Yerler
Kayseri, Anadolu coğrafyasının tam ortasında Erciyes Dağı'nın eteklerine konumlanmış; ilkçağlardan günümüze önemini hiç kaybetmemiş, her zaman cazibe merkezi olmuş bir kent...
Türkiye'nin 15. büyükşehri olan Kayseri, sanayi, ticaret, eğitim, turizm, ulaşım ve tarım alanlarında oldukça gelişmiş bir altyapıya sahip.
15 ilçesi olan Kayseri, büyüleyici bir manzara eşliğinde Erciyes Kayak Merkezi ile insanlara çok özel gezi ve tatil imkanı sunuyor.
Kapadokya havzasının en önemli kentlerinden birisi olan Kayseri, yaklaşık 6 bin yıllık geçmişe sahip ... Gerek kent merkezinde gerekse ilçelerinde bulunan doğal, tarihi ve kültürel yapılar ziyaretçilerine çok çeşitli seçenekler sunuyor. Dünyaca tanınan nefis yemekleri ve yöresel ürünleri tadılmaya değer nitelikte...
Kayseri gezilecek yerler üzerine sizler için bir liste yaptık. Bu harika mekanlarlarda sizlere keyifli gezintiler dileriz.
Kayseri Gezilecek Yerler Listesi
Kapuzbaşı Şelalesi
Kayseri’nin Yahyalı ilçesine 75 km. mesafede bulunan Kapuzbaşı Şelalesi, yedi ayrı şelale topluluğundan oluşmaktadır. Türkiye'nin en önemli şelalerinden birisi olup Aladağlar'da bulunan kar ve buzul sularından beslenmektedir.
Doğanın koynunda yeşillikler içeresinde bulunan şelale, çok yüksekten akarken insana daha önce pek görüp hissetmediği farklı bir duygu yaşatır.
Hunat Hatun Medresesi ve Camii
1237 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı I. Aleaddin Keykubat'ın eşi Mahperi Hunat Hatun tarafından inşa ettirilen tarihi medrese, Kayseri’nin en önemli sembol eserlerinden birisidir.
Cumhuriyet döneminde Arkeoloji ve Etnoğrafya müzesi olarak hizmet veren yapı, günümüzde hediyelik eşya çarşısı olarak kullanılmaktadır. Aynı tarihte yaptırılan Hunat Camii; Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden birisidir.
Tarihi mekânda bir taraftan alışveriş yaparkan diğer taraftan Kayseri'nin meşhur lezzetlerinin tadına bakma imkânı da bulacaksınız.
Kültepe Örenyeri
Kayseri il merkezine 21 kilometre uzaklıktaki Kültepe, Karahöyük Köyü yakınlarında bulunmaktadır ve geçmişte olduğu gibi günümüzde de ilgi odağı durumundadır.
M.Ö. 2000'li yıllara dayanan köklü tarihiyle birlikte, aynı zamanda Hititlerin ilk kurduğu şehir olarak bilinir. M.Ö 1800'lü yıllara kadar uzanan araştırma ve kazı çalışmaları sonunda Kültepe'de çok sayıda eser ortaya çıkarılmıştır.
Birçok dönemde önemini koruyan Kültepe, aynı zamanda turistik bir gezi alanıdır. Bu antik kentte tarihin izlerini sürmeye ne dersiniz?
Kayseri Kalesi
Kayseri il merkezinde bulunan tarihi kalenin ilk yapılışının hellenistik dönem olduğu tahmin edilmektedir.
Tarihi boyunca birçok medeniyet için büyük önem taşıyan kale; Bizans, Danişmentli, Selçuklu, Dulkadiroğulları, Karamanoğulları ve Osmanlı devirlerinde güvenlik ve askeri amaçlarla kullanılmıştır.
Kalenin iç surlarının büyük bir bölümü günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.
Döner Kümbet
Kayseri - Talas'ta bulunan kümbet halk tarafından “Döner Kümbet” olarak adlandırılmaktadır. 1276'da Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubad'ın kızı Şah Cihan Hatun adına yaptırılmış kümbet silindirik bir gövde özelliği taşımakta olup, 12 köşeli gövdesinde bitkisel ve geometrik kabartma ve süslemeler vardır.
Selçuklu eserlerinin en güzel örneklerinden biri olan kümbet, sizleri geçmişe doğru yolculuğa çıkaracak özellikte.
Anadolu'da Selçuku Eserlerine Buradan Ulaşabilirsiniz.
Erciyes Kayak Merkezi
Türkiye'nin en önemli kayak merkezlerinden birisi olan Erciyes Kayak Merkezi, özellikle kış aylarının vazgeçilmez dinlenme ve eğlence mekanı durumunda.
Erciyes Otel Rezervasyon İçin Hemen TIKLAYIN!
Şehrin 25 kilometre güneyinde yükselen kayak merkezi, Özellikle orta Anadolu’nun cazibe merkezi. Erciyes, aynı zamanda Türkiye'nin en büyüleyici manzarasını sunarken, diğer taraftan doyasıya kayak yaparak eğlenirsiniz. Kayak merkezinde dinlenip kalabileceğiniz çok sayıda tesis sizi bekliyor.
Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi
Sultan I. Gıyasettin Keyhüsrev'in kız kardeşi Gevher Nesibe' Hatun’un isteği üzerine darüşşifa olarak inşa edilmiştir. Gevher Nesibe'nin ölüm döşeğinde abisinden istediği şifahane, 1206 yılında hizmete açılmıştır. Şifahane, günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.
Müzede; Gevher Nesibe Eyvanı, Atatürk ve Askeri Hekimleri, Kışlık dersane, kütüphane, Selçuklu kıyafetleri, adli tıp tarihi, dişçilik tarihi, eczacılık tarihi, ameliyathane ve cerrahi aletler bölümleri yer almaktadır.
Ahi Evran Zaviyesi
13.yüzyılda ahilik teşkilatının kurucusu, Ahi Evran tarafından yaptırılan Zaviye günümüzde; Esnaf ve Sanatkârlar Müzesi olarak kullanılmaktadır. Melikgazi ilçesinde bulunan yapı, Türkiye’nin ilk esnaf müzesi olma özelliğini taşımaktadır.
Ali Dağı Mesire Alanı
Ali Dağı Piknik sahası; Talas ve Kayseri’yi kuşbakışı görülebilecek bir konuma sahip. Erciyes Dağı’ndan sonraki en büyük dağı. Özellikle yaz mevsiminde yoğun ilgi gören mesire alanı Kayserili ailelerin vazgeçilmezi durumunda.
Burada 2010 yılından itibaren ziyarete açık bir yeraltı şehri olduğunu da hatırlatalım.
Kayseri Atatürk Evi
Melikgazi’de bulunan 19. yüzyılda yapılmış, İmamzâde Raşit Ağa Konağı eski bir Türk evidir. Atatürk’ün 1919 yılında Kayseri ziyareti sırasında kaldığı konak, 1983 yılından günümüze Atatürk Evi olarak hizmet vermektedir.
Cami-i Kebir
1135 tarihinde, Danişmentli hükümdarı Melik Mehmet Gazi tarafından yaptırılan camii, Anadolu’nun ilk camilerinden birisidir. 900 yıllık camii, ulu camii olarak bilinmektedir.
Cumhuriyet Meydanı
Hiç şüphesiz Türkiye'nin en kapsamlı meydanlarından birisi. Eski Kayseri ile yeni Kayseri’nin buluşma noktası olan meydan, Kayseri’nin merkezi durumundadır.
Tarihi kale, Atatürk heykeli, saat kulesi, medrese, Bürüngüz Camii, metro istasyonu, oteller ve alışveriş merkezleri...
Yaman Dede Kültür ve Sanat Evi
Talas'ta bulunan mekan ilgi çekici ve ziyaret edilmesi gereken bir mekan...
Şahruh Köprüsü
Dulkadiroğulları Beyliğinden Alaüddevle Bozkurt Bey'in oğlu Şahruh Bey’den kalan tarihi köprü; Kızılırmak üzerine kuruludur ve uzunluğu 144 metredir.
Sarıoğlan ilçesi, Karaözü Köyü'nün girişinde bulunan tarihi taş köprü, günümüze kadar sağlam gelmeyi başarmış nadide yapılardan birisidir.
Sultan Sazlığı Milli Parkı
Türkiye'nin en önemli kuş cennetlerinden birisi olan Kayseri’de bulunan Sultan Sazlığı Milli Parkı, il merkezine 70 kilometre uzaklıktadır.
1971 yılında koruma altına alınan Sultan Sazlığı, çok sayıda kuş türünün ve Türkiye'de az sayıda bulunan flamingoların evidir. Doğayı seven, özellikle kuşlara ilgi duyanların gezi rotalarından birisidir sultan sazlığı…
Ağırnas Yeraltı Şehri
Büyük usta Mimar Sinan'ın doğum yeri de olan Ağırnas, aynı zamanda bir yeraltı şehrine sahiplik ediyor. Yeraltı şehri M.S 1-13 yüzyıllar arası aktif olarak kullanılmış olup bugün Kayseri'nin gezilip görülecek önemli yerleri arasında bulunmaktadır.
Kayseri Arkeoloji Müzesi
1969 yılında hizmete açılan Kayseri Arkeoloji Müzesi, şehir merkezinde Melikgazi ilçesinde iki katlı bahçeli bir binada hizmet vermektedir.
Anadolu tarihine ışık tutan çivi yazılı tabletlere, Asur, Pers, Hellenistik, Roma, Bizans, Hellenistik, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda esere ev sahipliği yapıyor.
Önerilen İçerikler
- Türkiye'nin Milli Parkları
- Türkiye'nin Kanyonları
- Anadolu Şiirleri
- Nevşehir Gezilecek Yerler