Nevşehir'de Gezilecek Yerler

Nevşehir / Nevşehir

Nevşehir'de Gezilecek Yerler

Nevşehir'i dünya turizminin  merkezine yerleştiren yer hiç şüphesiz Kapadokya'dır. Özellikle tarih, kültür ve inanç turizmi açısından dünyada tek örnektir. Peribacalarıyla  birlikte Kapadokya  turizmin en önemli merkezlerinden birisi olmuştur.

Nevşehir‘de gezilecek yerler arasında muhteşem peribacalarının yanında, kaya kiliseleri, Türk-İslam sanatı örneklerinin sergilendiği Hacı Bektaş-ı Veli Türbe ve Müzesi, Damat İbrahim Paşa Külliyesi, Göreme Açıkhava Müzesi, Zelve Vadisi ve Paşabağlar Örenyeri, Kaymaklı ve Derinkuyu Yeraltı Şehirleri ile Avanos’ta çanak-çömlek atölyeleri mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelir.

Nevşehir Nerede Kalınır?  Otel Rezervayon İçin Tıklayın

Göreme Açık Hava Müzesi Örenyeri 

Göreme, Nevşehir’e on kilometre uzaklıkta, Nevşehir, Ürgüp ve Avanos üçgeni arasındaki etrafı vadilerle çevrili Anadolu'nun gizemli coğrafyası... Bu bölge; "Göreme ve Kapadokya Milli Parkı" adıyla 1985 yılında UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınmıştır. 

Göreme, Kapadokya Bölgesi’nin turizm açısından en hareketli bölgesi. 1986 yılında milli park olarak kabul edildi.Alan içinde, Ürgüp, Uçhisar, Ortahisar, Göreme, Çavuşin, Aktepe bölgeleri yer alıyor.

cappadocia anadoluyugeziyorum.com

Göreme Açıkhava Müzesi'nde yer alan hemen her kaya bloğunun içinde kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve oturma mekânları bulunuyor. Göreme'yi, hava balonlarıyla  gezip görmek mümkün...

Ürgüp Üç Güzeller

Kapadokya bölgesinin önemli merkezlerinden olan Ürgüp, Nevşehir’in 20 km. doğusunda bulunan antik bir yöre. Kapadokya’ya gelen ziyaretçiler tarafından en çok fotoğrafı çekilen peribacası oluşumu olan Üç Güzeller, Ürgüp’ün hemen çıkışında Göreme’ye doğru devam eden yolun solunda.

Üç tane peribacasının yan yana yükseldiği bir kaya grubu olan Üç Güzeller, arkasına aldığı Erciyes Dağı ve kıpkırmızı kayaları ile, gün batımı sonrası gökyüzü alacakaranlığa geçerken muhteşem bir manzara sunuyor.

Ürgüp Nerede Kalınır?

Ürgüp Otelleri Rezervasyonları İçin Arayınız!

urgup kapadokya

Pek çok gezilecek yere sahip olan Ürgüp'te, Pembe Vadi, Kızılçukur Vadisi, Üzengi Vadisi, Pancarlık ve Keşlik Vadileri, Temenni Tepesi, Kadı Kalesi, Taşkın Paşa Cami, Aziz Theodore Kilisesi, Pancarlık Kilisesi, Rum Hamamı, Ala Kilise, Kepez Kilisesi, Balkan Kiliseleri, Ayvasil Kilisesi, Mustafa Paşa, Sarıhan, Fıratkan, Halacdere, Altıkapılı, Soğanlı Ören Yeri, Damsa Çayı ve Ürgüp Müzesi’ni görebilirsiniz.

Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi ve Müzesi

Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi ve Müzesi, Nevşehir-Kırşehir yolu üzerinde Nevşehir’e 45 km. uzaklıkta Hacıbektaş ilçe merkezinde bulunmaktadır. 1964 yılından beri müze olarak kullanılan yapı, Hacı Bektaş-ı Veli tarafından 13. yüzyılda kurulmuş olup sonraki dönemlerde yapılan eklemeler ve onarımlarla bugünkü hâlini almıştır.

İlçeye adını veren Hacı Bektaş-ı Veli, Anadolu’nun en büyük mutasavvıflarından birisidir Hacı Bektaş’ın kabrinin de bulunduğu müze, Türkiye'nin en çok ziyaret edilen müzelerinden birisidir. UNESCO, 2012'de kompleksi Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dâhil etmiştir.

Üç avlulu külliyede; camii, taç kapı, üçler çeşmesi, aşevi, çilehane, pir evi olarak anılan Hacı Bektaşi Veli Türbesini görebilirler. Müzede ayrıca Bektaşi dergâhına ait günlük kullanım eşyaları, el yazmaları, hat örnekleri sergilenmektedir. Her sene ağustos ayında düzenlenen Hacı Bektaş-ı Veli’yi anma etkinliklerine çok sayıda kişi katılmaktadır.

Nevşehir Kalesi

Şehre hâkim bir noktada bulunan Nevşehir Kalesi, Selçuklular döneminde kesme taş ve moloz taştan yapılmıştır. Ön ve arkasında iki ayrı giriş kapısı bulunan yapının kuşatmalar sırasında su ihtiyacının karşılanabilmesi için, içinden ovaya kadar inen bir tünel olduğu, bu tünelin sonradan kapandığı rivayet ediliyor.

Nevşehir’in eski yerleşim yerinde, sağlam bazalt kütleli bir tepenin üzerinde bulunan kale,  değişik tarihlerden onarımdan geçmiştir.

Üçüncü derece arkeolojik sit alanı ilan edilen Nevşehir Kalesi çevresindeki 11 mahalleyi içine alan kazı çalışmaları sırasında yeraltı şehri bulunmuştur.

Nevşehir Müzesi

1965 yılında Damat İbrahim Paşa Külliyesi’nde açılan müze 1987 yılında  şimdiki binasına taşınmıştır. Nevşehir Müzesi’nin, arkeolojik ve etnografik olmak üzere iki teşhir salonu bulunuyor.

Arkeolojik eserler, Neolitik, Kalkolitik, Tunç Çağları, Frig, Urartu, Helenistik, Roma ve Bizans’tan oluşmakla birlikte, İran, Mezopotamya ve Kıbrıs kökenli eserleri de müzede görmeniz mümkün.

Etnoğrafik seksiyonda ise, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait aydınlatma araçları, yazma eserler, silahlar, yöresel giysiler, el işleri, halı ve kilimler, erkek ve kadın takıları ile mutfak eşyaları yer alıyor.

Damat İbrahim Paşa Külliyesi

18.yy da yüzyılda Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılan külliye; cami, medrese, kütüphane, hamam, imaret (aşevi) ve sübyan mektebinden oluşan bir yapı topluluğudur. 1718-1730 arasında tamamlanan ve farklı fonksiyonlar taşıyan yapılar, şehri canlı bir kültür alanı haline getirmiştir.

Külliye içerisinde yer alan Kurşunlu Cami, Lale Devri'nin ünlü şairi Nedim'in dizelerinin yer aldığı mermer kitabesiyle dikkat çeker. 20 satırlık bu kitabe camiyi ve Damat İbrahim Paşa'yı tanıtmaktadır.

Lale Devri'nin mimari ve motifleriyle süslenmiş olan camiin yapımında kullanılan malzemelerin önemli bir kısmı İstanbul'dan getirtilmiş olup dönemin İstanbul'daki örneklerine yakın bir zarafetle inşa edilmiştir.

Paşabağ Rahipler Vadisi

Bölge, çok sayıda irili ufaklı peri bacaları ve doğa harikası bir güzelliğe sahip. Ayrıca dönemin rahiplerinin inzivaya çekilerek yaşadıkları çok sayıda mağara da bu bölgede bulunmakta. 

Peribacalarından birinin içinde önemli keşişlerden biri olan Aziz Simeon adına yapılmış bir şapel bulunmaktadır. Burayı da gezmeden gitmeyin.

Ihlara Vadisi

Aksaray'ın Güzelyurt ilçesinde bulunan vadi Kapadokya bölgesinin en önemli gezinti alanlarından birisidir. Yürüyüş ve doğal güzellikleri seviyorsanız mutlaka Ihlara Vadisi'ni görmelisiniz. 14 km uzunluğunda ki vadi Ihlara'dan başlar, Selime'de son bulur.

Vadinin yüksekliği  100–150 m. arasındadır. Vadi boyunca kayalara oyulmuş sayısız barınaklar, mezarlar ve kiliseler bulunmaktadır.

Ihlara Vadisi’nde kiliselerdeki süslemeler 6. yüzyılda başlayarak 13. yüzyılın sonuna kadar devam etmiştir. Bazı barınaklar ve kiliseler yeraltı şehirlerinde olduğu gibi birbirine tünellerle bağlantılıdır.

Nevşehir Atatürk Evi

Nevşehir Atatürk Evi, Nevşehir’in Hacıbektaş ilçe merkezinde yer almaktadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Sivas Kongresi sonrasında Ankara’ya dönerken 22-23 Aralık 1919’da Hacıbektaş’a geldiğinde konakladığı ev müzeye dönüştürülmüş.

Restore edildikten sonra, müze olarak halkın ziyaretine açılan Atatürk Evi, on dokuzuncu yüzyıl yapısı. Etnografik eserlerin sergilendiği müzede, Mustafa Kemal’in kaldığı oda, salon ve kütüphane bölümleri vardır.

Ürgüp Müzesi

1971 yılında açılan Ürgüp Müzesi’nde Eski Tunç çağı, Hellen, Roma, Bizans Dönemlerine  ait pişmiş topraktan yapılan el yapımı seramikler, metal ve cam eserler ve madalyalar yer alıyor.

Etnografya bölümünde ise, Ürgüp ve çevresinin yerel yaşamını ve kültürünü yansıtan dokuma, maden, taş, cam, seramik eserler, fenerler, lambalar, el yazması, gümüş takılar, kemerler, mühürler ve mühür baskıları, mutfak gereçleri, kitap ve fermanlar, giysiler, silahlar, kapı tokmakları, kılıç ve tabancalar, nargile, ağızlık gibi eşyalar sergilenmektedir.rg

 Avanos

Hititler’den bu yana süregelen seramik yapım geleneğinin devam ettiği ilçe çanak çömlek atölyeleriyle ünlü. Kızılırmak’ın getirdiği kırmızı toprak ve milden elde edilen seramik çamuru, Avanoslu seramik sanatçılarının ellerinde birer sanat eserine dönüşüyor.

Avanos dağlarından ve Kızılırmak’ın eski yataklarından yumuşak ve yağlı kil toprakların elenip yoğurulmasıyla elde edilen çamur; çark adı verilen ve ayakla döndürülen tezgahlarda şekillendiriliyor. İşlik denilen atölyelerde üretilen ve kurutulan çanaklar saman ve talaşla yakılan fırınlarda özenle pişiriliyor. Daha sonra da satılmak üzere vitrinleri süslüyor. Avanos günümüzde Kapadokya’nın el sanatları ve alışveriş merkezi olarak biliniyor.

Uçhisar

Kapadokya’nın en yüksek tepesine kurulu olan kalesi, kaya oyma evleri, otel ve restoranları ile Kapadokya’da son yılların en gözde yerlerinden birisi Uçhisar…. Roma ve Bizans döneminde önemli bir savunma noktası olarak yapılan Uçhisar Kalesi’nin bugünkü çevresinde görülen birçok oyuk, Roma döneminden kalma mezarlardan oluşuyor.

Kalenin iç kısımlarında ise birbiri ile bağlantısı olan çok sayıda tünel ve bölümler mevcut. Kalenin zirvesine ulaşım, dış kesimdeki merdivenler sayesinde yapılabiliyor ancak tepeye çıktığınızda sizi inanılmaz bir manzara bekliyor. Panoramik bir seyir noktası olan Uçhisar Kalesi’nden tüm Kapadokya bölgesini, bölgedeki birçok vadiyi, Hasan ve Erciyes Dağları’nı izlemek mümkün. Uçhisar Kalesi, özellikle gün batımının yaklaştığı saatlerde ziyaretçi akınına uğruyor.

Mustafapaşa

Mustafapaşa, Ürgüp’ün beş kilometre güneyinde yer alan ve yirminci yüzyılın başlarına kadar, Rumların ve Türklerin bir arada yaşadıkları bir kasaba.

Mustafapaşa’da yer alan, on dokuzuncu yüzyılın sonları ve yirminci yüzyılın başlarına tarihlenen eski Rum Evleri, zengin taş işçiliği bakımından Kapadokya Bölgesi’nin önemli bir değerlerinden biridir.

Derinkuyu Yeraltı Şehri

derinkuyu

Nevşehir'de Gezilecek Yerler arasında bulunan en ilginç yerlerden birisi olanm Derinkuyu yeraltı şehri gizemini hala koruyor. Nevşehir-Niğde karayolu üzerinde bulunan mekan, Nevşehir’e 29 km. uzaklıktadır. Derinkuyu’da, yeryüzü ile bağlantısı bulunan havalandırma bacaları, aynı zamanda su kuyusu olarak da kullanılmıştır.

1965’da ziyarete açılan Derinkuyu Yeraltı şehri; Kapadokya bölgesinin en büyük yeraltı şehridir. 12 kattan oluşmuş bu şehrin şu an 8 katı gezmeye açılmıştır.

Roma İmparatorluğu'nun zulmünden kaçan ilk Hıristiyanlar Kapadokya'ya gelerek buraya yerleşmişler. Bölgedeki yeraltı şehirlerini kuran ilk Hıristiyanlar, girişleri kolayca fark edilemeyecek şekilde yapılmış bu şehirlerde saklanarak Romalı askerlerin zulmünden kurtulabilmişler.

Tünellerin giriş çıkışlarında tüneli kapatmak için kullanılan büyük taş silindirler var dikkat çeker.

Zelve Açık Hava Müzesi

Nevşehirde gezilecek  yerler arasında yer alan Göreme açık hava müzesinden sonra ziyaretçiler tarafından en çok ziyaret edilen  yer burasıdır. Burada uzun yürüyüşler yaparak rahat rahat gezebilir ve zamanın tadını çıkarabilirsiniz. Gezdikçe peri bacaları ve tarihi kiliseler arasında kaybolacaksınız. Bölge en çok peri bacasının bulunduğu yerdir aynı zamanda.

Zelve Vadisi, IX. ve XIII. yüzyıllar arasında önemli bir Hıristiyan yerleşimidir. Keşişlere ilk dini eğitim burada verilmiştir. Kiliseler fresklerle süslenmemiştir. Dekorasyonda sadece Grek, Latin ve Malta haçları ve dini semboller bulunmaktadır. 

Kaymaklı Yeraltı Şehri

Nevşehir'in 20 km. güneyinde Kaymaklı kasabasındadır. Sekiz katlı şehrin ilk katı Hititler tarafından yapılmış, diğer katları ise Arap-Pers saldırıları sırasında Romalılar ve Bizanslılar tarafından genişletilmiştir.

İki km den fazla bir alana yayılan bu yeraltı şehrinin 4 katı temizlenmiş ve aydınlatılmış durumdadır. Derinkuyu yeraltı şehrinde olduğu gibi, oyulan tüflerden saldırı anında kapıları içeriden kapatabilecek sürgü taşları imal edilmiştir.

ANADOLUYUGEZİYORUM.COM

Sosyal Medya Hesapları İçin TIKLAYIN!

    

(7986 kez okundu )

Nevşehir Resimler

Nevşehir Videolar

Dream Of Cappadocia Butik Otel

Göreme İnn Hotel

henüz Restaurant&Cafe eklenmemiş

Kapadokya Balon Turu

Göreme Balon Turu

henüz Sektor eklenmemiş