Aksaray'da Gezilecek Yerler

Aksaray / Aksaray

Aksaray'da Gezilecek Yerler

Ihlara Vadisi

Aksaray’a 35 kilometre mesafede olan vadi, 10 km. uzunlukta  olup Aksaray'ın en çok turist çeken lokasyonlarından birisidir. Bitki örtüsü, kilise ve şapelleriyle doğa, tarih, sanat ve kültürün bir arada buluştuğu Ihlara Vadisi, dünyanın en büyük kanyonları arasında yer almaktadır. Kapadokya'nın doğa harikasıdır ve en önemli unsurlarından birisidir. 

Vadide bulunan kaynak suları, elma bahçeleri ve kayalara oyulmuş manastırlar dikkat çekicidir. Kapadokya havzası içersinde yer alan vadi size farklı bir gezi ortamı yaşatacak güzellikte...

Aksaray Nerede Kalınır?

Aksaray Otelleri Rezervasyon İçin TIKLAYIN!!!

Ulu Camii

Aksaray şehir merkezinde muhteşem bir Selçuklu eseri yükselir göklere.  Kılıçarslan'ın oğlu Rükneddin Mesut tarafından yaptırılan cami, Karamanoğulları zamanında genişletilmiştir.

Anadolu Selçuklu sanatının tipik süslemeleri ile bezenmiş taç kapısıyla iç mekâna girilir. Payandalarla desteklenen cami, yatık dikdörtgen bir plana sahiptir. Bugünkü minaresi 1925'te yapılmıştır.

Aksaray Müzesi

Aksaray Müzesi, Neolitik Çağ, Kalkolitik Çağ, Frig Çağı, Klasik, Roma, Helenistik ve Bizans çağlarına ait bulunan çok sayıda eseri kendi bünyesinde toplamıştır.

Bunun yanı sıra Aksaray'ın çevresinden toparlanmış olan giyim örnekleri, kilimler, halılar, çoraplar, paralar ve silahlardan oluşan bir koleksiyonu da ziyaretçileriyle buluşturmaktadır.

 Somuncu Baba Camii ve Türbesi

Somuncu Baba, Osmanlı Devletinin kuruluş yıllarında Anadolu'da yetişen evliyanın ve alimlerin büyüklerinden olup esas İsmi Hamid veya Hamideddin'dir. Şeyh Hamid-i Veli "Somuncu Baba" lakabıyla tanınmıştır.

1412 yılında Aksaray’da vefat eden Somuncu baba adına yapılan türbenin üzeri vasiyeti gereği açık. Namazını talebesi Hacı Bayram-ı Veli kıldırır.

Mezarlık Kılıçarslan tepesinin eteğinde Evliyalar Mezarlığı denen yerde bulunur. Türbe 15.yüzyılın başlarında yapılmış daha sonra dergah ilave edilmiştir. Dergâh içinde çilehane bölümleri dikkat çekmektedir. Türbe 1980 yılında restorasyondan geçirilerek bugünkü hale gelmiştir.

Sultan Hanı

Aleaddin Keykubat tarafından 1229 yılında yaptırılan bu görkemli han günümüze kadar sapasağlam olarak gelebilmiştir.

4800 m2 alana yayılan büyüklüğüyle Anadolu’daki en büyük Selçuklu kervansarayı olma özelliğiyle dikkat çekmektedir. Hanın  içine muhteşem bir taç kapıdan  girilir. Sultan Hanı’nın girişinde sağ tarafta küçük bir pazar yeri mevcut. Hanın yazlık ve kışlık bölümleri ortada ise bir mescit vardır.

Günümüzde yeniden restore edilen kervansaray turizme açılmış durumdadır. Muhteşem mimarisiyle gelenleri kendisine hayran bırakmaktadır.

Eğri Minareli Camii

Adını eğri yapısından almış olan minare kırmızı tuğladan inşa edildiği için Kızıl Minare olarak da adlandırılmaktadır. Minare, 13. yüzyılda Alaaddin Keykubat’ın babası Sultan I. Keyhüsrev tarafından yaptırılmıştır. Minarenin yanındaki cami ise sonradan inşa edilmiştir.

İtalya'daki Pisa Kulesi’ni andıran Eğri Minare, yerli yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.

Ağaçaltı Kilisesi

Ihlara Vadisi'nde bulunan kilisenin yapılış tarihi 9-11 yüzyıllar arasında olduğu tahmin edilmektedir. Aksaray şehir merkezine 35 km olan kilisenin içinde bulunan resimlerin çoğu silinmiş olsa da hala görülmeye değerdir. Hristiyanlığa ait birçok tasvir görmek mümkündür.

Ana özelliğini büyük ölçüde kaybetmesine rağmen yerli –yabancı pek çok kişi tarafından ziyaret edilmekte olan bir gezi rotası.

Narlıgöl 

narligol aksaray

Niğde- Aksaray sınırında yer alan göl krater gölü özelliği taşımaktadır. Kalp şeklindeki yapısıyla doğaseverlerin ve fotoğraf tutkunlarının vazgeçilmezi olan göl, termal suyu ve yakınında bulunan Ihlara vadisiyle dikkat çekicidir.

Tuz Gölü

tuz golu

Türkiye'nin 2. büyük gölü olan Tuz Gölü; Aksaray, Konya ve Ankara  illeri ile çevrilidir.  Tuz Gölü; sit alanı olarak kabul edmiş ve koruma altına alınmıştır. 

Aksaray’ın da en önemli değerlerinden biri olan tuz gölü, Türkiye'nin tuz ihtiyacının  %40’ını karşılımakta olup  aynı zamanda flamingoların da uğrak noktasıdır. 

Zinciriye Medresesi

15. yüzyılda Karamanoğulları İbrahim Bey tarafından inşa ettirilen medrese, kesme taş ve tuğla kullanılarak inşa edilmiştir. Eyvanların üzerinde Selçuklu üslubu bitkisel motifler görülmektedir.

Aksaray Zinciriye Medresesi, 20. yüzyılın başlarına kadar medrese işlevini sürdürmüştür. Günümüzde kültürel ve sanatsal faaliyetleri için kullanılmaktadır.

Nora Antik Kenti

Aksaray’a 30 km. uzaklıkta bulunan Nora Antik Kenti, Hasandağı’nın eteklerinde bulunmaktadır. Önemli bir askeri merkezi olarak kullanılan kent, Roma ve Bizans dönemlerinde önemini korumuştur. İçerisinde kilise kalıntıları çoğu Bizans döneminden kalmıştır. Çeşitli freskler, kiliseler, akropol ve küçük kale günümüze kadar gelen yapılardandır.

Aksaray’ın tarihi yapılarından olan Nora Antik Kenti özellikle freskleri görülmeye değerdir.

Ağzıkarahan Kervansarayı

Anadolu Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat döneminde başlanan inşaat, 1243 yılında Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında bitirilmiştir. Aksaray - Nevşehir karayolu güzergâhında 16 km. bulunan Osmanlı zamanında Hoca Mesud Hanı olarakta bilinen Kervansaray, Hoca Mesud Bin Abdullah tarafından inşaa edilmiştir.

Sathi kabartmalar halinde geometrik motiflerle bezenmiş bir kapısı vardır. Avlusunun ortasında bulunan köşk mescid yanında hamam, imaret, çeşme, gözetleme kulesi ve yazlık ve kışlık bölümleri bulunmaktadır.

Sosyal Medya Hesaplarımız İçin TIKLAYIN

  

 

(2988 kez okundu )

Aksaray Resimler

Aksaray Videolar

henüz konaklama eklenmemiş
henüz Restaurant&Cafe eklenmemiş
henüz Aktivite eklenmemiş
henüz Sektor eklenmemiş