- 9 Ekim 2024
- Kategori: Anadolu Coğrafyası
- Kelimeler Türkiye'nin Milli Parkları
- 0 Yorum
Türkiye'nin Milli Parkları
Türkiye'nin milli parkları hangileridir? Türkiye'nin ulusal parklarının özellikleri nelerdir? Hangi bölge ve şehirlerimizin sınırları içinde yer alırlar?
Türkiye'nin en önemli doğal ve tarihi güzellikleri arasında yer alan milli parklar, her yıl milyonlarca insan tarafından ziyaret edilmektedir. Türkiye'nin milli parkları göller, mağaralar, kanyonlar, şelaleler, dağlar, plajlar ve sahiller gibi doğal güzelliklerinin yanında tarihi kültürel zenginlikleriyle ön plana çıkıyor.
Türkiye'de en çok ilgi gören lokasyonlar arasında yer alan milli parklar, büyüleyici ortamıyla ziyaretçilerini etkilemektedir.
Türkiye'de bulunan milli parklar hakkında yeni ve ilginç bilgiler bulacaksınız. Türkiye'nin ulusal parklarının özellikleri ve konumları, hangi bölge ve şehirlerimizin sınırları içinde yer almaktadır?
Türkiye'deki 47 milli parkla ile ilgili merak ettiğiniz sorularınızın cevabını yazımızın ilerleyen bölümlerinde bulacaksınız.
Milli Park Nedir?
"Ulusal ve uluslararası alanda bilimsel ve estetik bakımından, ender bulunan tabii ve kültürel kaynak değerleri ile koruma, dinlenme ve turizm alanlarına sahip tabiat parçalarıdır."
Türkiye'nin dört bir tarafına yayılmış durumda olan milli parklar özellikle Akdeniz ve Karadeniz bölgerinde yoğunlaşmış durumda. 1958 yılında ilk ilan edilen milli park olan Yozgat Çamlık Milli Parkı'ndan bugüne 47 milli parkımız bulunmakta.
Türkiyenin milli parklarını keşif yolculuğu başladı. İyi gezintiler dileriz.
Türkiye'nin Milli Parkların Listesi (47 Milli Parkın Tamamı)
1. Yedigöller Milli Parkı l BOLU
Batı Karadeniz'de Bolu’nun Mengen ilçesinin sınırları içinde yer alan park, dağların arasındaki vadilerde zamanla oluşan ve yan yana sıralanan yedi gölden oluşmakta... Yedigöller’in isimleri ise şöyle: Büyükgöl, Kurugöl, İncegöl, Nazlıgöl, Seringöl, Sazlıgöl ve Deringöl ...
Yedigöller dendi mi kiminin aklına kamp ya da piknik, kiminin aklına maceralı bir yolculuk kiminin aklına ise romantik bir yürüyüş gelir.
Milli Parkta hâkim bitki örtüsü kayın ağaçlarıdır. Ayrıca meşe, gürgen, kızılağaç, karaçam, sarıçam, göknar, karaağaç, ıhlamur gibi değişik ağaç türleri görülmektedir. Parkın içerisinde ve yakın çevresindeki sahalarda sayıları artan geyik, karaca, ayı, yaban domuzu, kurt, tilki ve sincap gibi hayvan türlerine rastlanılmaktadır.
Doğal güzelliği ve muhteşem manzarasıyla gelenleri etkileyen Yedigöller her yıl binlerce turisti ağırlıyor. Bolu gezilecek yerler için tıklayın
2. Ilgaz Dağı Milli Parkı l KASTAMONU - ÇANKIRI
1976 yılında milli park ilan edilen saha, kış turizminin yanı sıra doğal güzellikleriyle dört mevsim turizme elverişlidir. Denizden yüksekliği 1500-2000 metre arasında yer alan parkın Kastamonu ve Çankırı karayolu içinden geçer ve zirvedeki geçiş noktası 1860 metreyi bulur.
Kastamonu’nun en çok turist çeken yeri olan kayak merkezi, aralık ayında başlayıp nisan ayında sona erer. Kar kalınlığı 1,5 metreye kadar çıkan kayak merkezinde çok sayıda tesis ziyaretçilerin konaklama ve dinlenme, eğlenme ihtiyacını karşılamaktadır.
Türkiye'nin Kayak Merkezleri için Tıklayın
Türküleri söylenen Ilgaz Dağı geziniz sizlere çok farklı bir tatil ortamı sunuyor.
3. Küre Dağları Milli Parkı l KASTAMONU - BARTIN
2000 yılında milli park ilan edilerek koruma altına alınan Küre Dağları'nın 37.000 hektarlık alanı Kastamonu ve Bartın il sınırları içinde yer almaktadır. Milli park ve çevresinde çok sayıda kanyon, şelale, mağara, düden gibi coğrafi yapılar dikkate çekicidir.
Uluslararası öneme haiz doğal, yaşlı ve bakir orman örtüsü bulunmaktadır. Milli park flora ve fauna açısından çok zengindir. Türkiyede varlığı bilinen 132 memeli türünün 40’na rastlanmakta 129 kuş türü yaşamaktadır. Yöre insanı giyim-kuşam, müzik ve mutfağıyla geleneksel değerlerini büyük ölçüde korumaktadır. Özellikle sonbahar mevsiminde doğanın renkleri görülmeye değer niteliktedir.
Küre Dağları'nda Hazan Mevsimi yazımızı okumak TIKLAYIN
Dünya Koruma Vakfı tarafından bölge 1998 yılından bu yana “Korumada öncelikli Alan” ilan edilerek koruma altına alınmıştır.
4. Karagöl Sahara Milli Parkı l ARTVİN
Şavşat ilçesinde, köknar ormanları arasında bulunuyor Karagöl. Bu bölge aynı zamanda “Karagöl Sahara Milli Parkı” adıyla tescillenmiş bir doğal park alanı. Milli Park alanlarından biri Karagöl diğeri ise Sahara Yaylası'dır. Toplamda 3.766 hektarlık bir alanda bulunmaktadır.
Bu milli parkta konaklama imkânı olmakla birlikte kamp yapabilme şansınız da vardır. Çevresinde doğallığını koruyan birçok köy bulunuyor Karagöl'ün.
Köylerde bulunan evler geçme kütükten yapılmış, iki-üç katlı evler. Çevresinde oldukça uzun bir yürüyüş rotaları bulunuyor. Hatta Aşağı Koyunlu Köyü'nden bir buçuk saat yürüyüşle, kayadan oyma bir Ortaçağ Manastırı ile karşılaşmanız mümkün.
5. Hatila Vadisi Milli Parkı l ARTVİN
1994 yılında milli park ilan edilen saha, Artvin ilinin merkez ilçesinde Hatila Vadisinde yer almaktadır. Muhteşem yemyeşil manzarasıyla dikkat çeken park içinde cam teras inşa edilmiştir.
Çok sayıda endemik bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapan park, her yıl çok sayıda ziyaretçi çekmektedir.
6. Kaçkar Dağları Milli Parkı l RİZE - ARTVİN - ERZURUM
Milli parkın büyük bir bölümü Rize ili Çamlıhemşin ilçesi sınırları içinde küçük bir bölümü de Artvin ili Yusufeli ilçesi sınırları içinde kalmaktadır. 1994 yılında milli park ilan edilmiştir.
Yüksek dağ zirveleri çayırlar göller ve sık ormanlarıyla dikkat çeken Kaçkar Dağlarının batısındaki Fırtına Deresi ve doğusundaki Hemşin Deresi zengin bir flora ile kaplıdır. Bu bitki örtüsü karstik flora özelliğinde olup gerek alt flora gerekse üst flora endemik türleri içermektedir.
Türkiye'de orman güllerinin 3000 metreye ulaştığı tek yer burasıdır. Ülkemizde buzul izleriyle beraber aktüel buzlaşmanın birlikte görüldüğü ender yerlerden birisi de Kaçkar Dağları'dır.
Bu sahada birçok buzullarla birlikte; buzul gölleri buzul vadileri sirkler ve mazeler bulunmaktadır. Fauna açısından da zengin olan Kaçkar Dağlarında ayrıca yayla yaşam kültürü devam ettirilmektedir. Rize Gezi Rehberine Buradan ulaşabilirsiniz.
7. Altındere Vadisi Milli Parkı l TRABZON
Altındere Milli Parkı Trabzon'un güneyinde Maçka ilçesi sınırları içerisindedir. Park sınırları içinde muhteşem Sümela Manastırı bulunmaktadır. Altındere vadisine hakim Karadağ’ın eteklerinde sarp bir kayalık üzerine kurulmuş olan Sümela Manastırı, halk arasında “Meryem Ana” adı ile anılır.
270 m yükseklikte bulunan manastır görkemli konumu ve muhteşem mimarisiyle dikkat çeker. Manastırın içinde kütüphane kilise, rahip odaları şapel ayazma ve mutfak bölümleri bulunmaktadır.
Manastırın ana ünitesini meydana getiren kaya kilisesinin ve ona bitişik şapelin iç ve dış duvarlarını donatan freskler 18. yüzyılın başlarına tarihlenir. Bu fresklerde üç ayrı devirde yapılan üç tabaka görülebilir.
Karadeniz kamp alanlarına buradan ulaşabilirsiniz.
8. Boğazköy Alacahöyük Tarihi Milli Parkı l ÇORUM
Çorum'un köklü tarihini en iyi yansıtan noktalardan biri de Alacahöyük Tarihi Milli Parkıdır. Alaca ilçesine 15 kilometre uzaklıkta bulunan höyükte çok sayıda tarihi kalıntı bulunmaktadır. 1988 yılında Milli Park olarak ilan edilen Alacahöyük Milli Parkı'nda Hitit, Asur, Friglerden, Roma'ya, Bizans'a, Selçuklulara ait kalıntılar vardır.
1986 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesinde de yer alan milli parktaki antik kent kazılarında bulunan çivi yazısı ile yazılmış tabletler ise 2001 yılından bu yana sergilenmekte...
Yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen eserlerin çoğu Alacahöyük Müzesi'nde ve Ankara'daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenmektedir. Hititlerin başkenti Hattuşa Antik kenti ise Boğazkale ilçesinde bulunmaktadır.
9. İstiklal Yolu Milli Parkı l KASTAMONU - ÇANKIRI - ANKARA
Kurtuluş Savaşı’nda batı cephesine silah ve erzakların taşındığı İnebolu, Kastamonu ve Ankara hattında kullanılan yol o yıllarda İstiklal Yolu olarak adlandırılmış. Yanı bağımsızlık yolu...
İnebolu-Küre-Seydiler-Kastamonu-Ilgaz-Çankırı- Ankara güzergahında yer alan milli park, toplam 31 yerleşim merkezinden geçiyor. 2018 yılında milli park ilan edilen yol üzerinde her sene ağustos ayında geniş katılımlı yürüyüş organizasyonu yapılıyor.
10. Beydağları Sahil Milli Parkı l ANTALYA
Antalya'nın Kemer ilçesi sınırları içinde olan Beydağları Milli Parkı, Gelidonya Burnu'na kadar uzanır. Burada tarihi güzelliklerin bulunmasının yanı sıra, doğal plajlarda yer almaktadır.
1972 yılında koruma altına alınan Beydağları Milli Parkı, özellikle Adrasan Plajı ve Çıralı Plajı ile öne çıkmaktadır.
11. Köprülü Kanyon Milli Parkı l ANTALYA
1973’te milli park ilan edilen Köprülü Kanyon, Antalya’nın Manavgat İlçesi sınırları içinde yer almaktadır. Antalya’ya 85 km. mesafede bulunan kanyon, 14 km uzunluğu ve 100 m’yi aşan duvar yüksekliği ile Türkiye’nin en uzun kanyonlarından biri.
Alabalıkları ile ünlü Köprüçay, aynı zamanda Türkiye’nin en popüler rafting alanlarından biri. Yaz aylarında çok sayıda kişi burada rafting yapmakta. Meraklıları için hatırlatalım. Milli parkın yakınlarında Selge Antik Kenti bulunuyor.
12. Güllük Dağı Termosos Milli Parkı l ANTALYA
Akdeniz Bölgesi’nde Antalya ili sınırları içerisindeki bulunan Termessos Milli Parkı, tarihi zenginliğinin yanında doğal güzellikleri ile göz dolduruyor. Mecene Kanyonu, büyüleyici görüntüsüyle doğaseverleri etkilemektedir.
Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Termessos kalıntıları milli park alanı içinde yer almaktadır. Milli park alanında kızılçam ormanları, nesli tükenmekte olan alageyik gibi türler, az rastlanır güzellikteki kamyonlar ve vadiler bulunmaktadır.
13. Altınbeşik Mağarası Milli Parkı l ANTALYA
Akdeniz Bölgesi’ndeki Batı Akdeniz bölümünde konumlanan Altınbeşik Mağarası Milli Parkı, Toros Dağları’nın içinde yer alan mağara sistemini ve çevresini kapsamaktadır.
Antalya'nın kuzeyinde bulunan 2500 metre uzunluğunda ki üç katlı mağara, milli parkın ana kaynağını oluşturmaktadır.
Mağara içerisinden geçen su, Beyşehir Gölü ile bağlantılı olarak enteresan bir yapıya sahiptir. Su içinde bulunan mağarada sandal ve kayıkla gezinti yapılabilmektedir.
14. Saklıkent Milli Parkı l ANTALYA - MUĞLA
Antalya ile Muğla sınırları içerisinde bulunan Saklıkent Milli Parkı, Türkiyenin eşsiz bir doğa harikası ve görülmeye değer bir yeryüzü şekline sahiptir. Adını, Saklıkent Kanyonu'ndan alan milli park, büyüleyici dik kayalıklar, sedirler ile endemik geofit ve sıklamenler görülmeye değer güzellikler arasında yer alır.
15. Kızıldağ Milli Parkı l ISPARTA
Isparta'nın Şarkikaraağaç ilçesinin sınırları içinde bulunan milli park; Türkiyede mavi yapraklı sedir ormanının bulunduğu tek bölgedir.
Karaçam, sedir, meşe ve ardıç ağaçlarının yoğun olarak bulunduğu alan 1969 yılında milli park ilan edilmiştir. Milli Parkta piknik yapabilir ve dilerseniz çadır kurup kamp yapabilirsiniz.
Milli Parkta konaklama için farklı altarnatifler vardır. Oksijeni bol olduğu için solunum yetmezliği hastalarının burada iyileştiği bilinmektedir. Kızıldağ Milli Parkı'nın kapsadığı alan içersinde ayrıca Pınargözü Mağarası bulunmaktadır.
16. Kovada Gölü Milli Parkı l ISPARTA
Akdeniz Bölgesi’ndeki Isparta ili sınırları içerisinde yer alan Kovada Gölü Milli Parkı; gölün yanında endemik bitki örtüsü ile dikkat çekmektedir.
Kovada Gölü Milli Parkı; fotoğrafçılık, doğa yürüyüşü ve kampçılık gibi farklı aktivitelere uygun bir yaşam alanıdır.
17. Karatepe Aslantaş Milli Parkı l OSMANİYE
Zengin bir bitki örtüsüne sahip olan Karatepe Aslantaş, Osmaniye ilinin Kadirli ilçesinin sınırları içinde bulunmakta olup, 1958 yılında "Milli park" ilan edilmiştir. Park içersinde Hitit, Roma ve Bizans dönemlerine ait çok önemli eserlerin yanında; dağ yürüyüşü, kamp ve piknik alanları vardır.
Ceyhan nehri kıyısında bulunan milli park, Osmaniye'ye 33 km. mesafededir. Milli park; gerek şehir halkı gerekse turistler için önemli bir gezinti ve dinlenme alanıdır.
18. Yumurtalık Lagünü Milli Parkı l ADANA
Adana ilimizde bulunan Yumurtalık Lagünü, Ceyhan Nehri’nin denize döküldüğü nokta ile Yumurtalık Körfezi arasında yer almaktadır. Lagün denizden kıyı kordonuyla ayrılan göl anlamına gelmektedir. Diğer adı "Deniz kulağıdır" Yumurtalık ve Karataş ilçelerine 30 km. mesafededir.
Lagünler, sulak bir yapıya sahip olup, tatlı ve tuzlu su bataklıkları, geniş düzlükler, sazlıklar, çayırlar, kumullar ve Halep çamı ormanından oluşmaktadır.
19. Çamlık Milli Parkı l YOZGAT
1958 yılında ilan edilmiş Türkiye'nin ilk milli parkı olan Yozgat Çamlığı Milli Parkı, kent merkezinin güneyinde bulunmaktadır. 400-500 yaşlarında karaçam türünü barındırmakta ve bu çam türü Türkiye’de sadece Yozgat Çamlığı’nda bulunmaktadır. Ayrıca alanın sahip olduğu birçok bitki türü içinde çeşitli endemik türlerin yanında çok sayıda hayvan türü de bulunmaktadır.
Milli Park içerisinde doğal yayılışını gerçekleştiren karaçam ormanı İç Anadolu’daki karaçam ormanlarının son kalıntılarıdır. 1400 metrede başlayan ormanlık alan, 1600 metreye kadar çıkmaktadır.
Yerli ve yabancı turistlerin özellikle yaz aylarında en çok ilgi gösterdiği yerlerden olan park içinde çok sayıda tesis bulunmaktadır.
20. Aladağlar Milli Parkı l NİĞDE- KAYSERİ - ADANA
Niğde, Kayseri, Adana illerinin sınırları içinde yer alan Aladağlar, 1995 yılında milli park ilan edilmiştir.
Toros sıradağlarının en yüksek zirvelerine sahip olan Aladağlar jeolojik olarak da Türkiye'nin en ilginç yerlerinden biridir. Buzul Gölleri ve Kapuzbaşı Şelaleleri görülmeye değer yerlerdir.
Aladağlar, Türkiye içinden ve dışından, dağcıların en çok rağbet ettikleri bir yerdir.
21. Sarıçalı Dağı Milli Parkı l ANKARA
Başkent Ankara'nın Nallıhan ilçesinde bulunan alan 2021 yılında milli park ilan edilmiştir. 10,24 km2 alanı kaplayayan bölge Türkiye'nin 46. ve en son milli parkıdır.
22. Beyşehir Gölü Milli Parkı l KONYA
1993 yılında koruma altına alınarak milli park ilan edilen Beyşehir Milli Parkı, Türkiye’nin en büyük milli parkıdır. Park içinde Türkiye'nin üçüncü büyük gölü olan Beyşehir Gölü de bulunmaktadır.
Beyşehir Gölü, irili ufaklı 33 adadan oluşmakta. Milli park bitki ve hayvan çeşitliğiyle dikkat çekmekte olup Orta Anadolu'nun en önemli çekim merkezlerinden birisidir.. Gölün çevresinde çok sayıda turistik tesis vardır. Türkiye'nin En Büyük Göllerine buradan ulaşabilirsniz.
23. Sultan Sazlığı Milli Parkı l KAYSERİ
Türkiye'nin en önemli kuş cennetlerinden birisi olan Kayseri’de bulunan Sultan Sazlığı Milli Parkı; il merkezine 70 kilometre uzaklıktadır.
1971 yılında koruma altına alınan Sultan Sazlığı, çok sayıda kuş türünün ve Türkiye'de az sayıda bulunan flamingoların evidir. Doğayı seven, özellikle kuşlara ilgi duyanların gezi rotalarından birisidir sultan sazlığı…
24. Soğuksu Milli Parkı l ANKARA
Soğuksu Milli Parkı, Ankara’ya 80 km. mesafede bulunan Kızılcahamam ilçesinde bulunmaktadır. Kızılcahamam şifalı kaplıcaları ile tanınmış Türkiye'de kii en önemli merkezlerden birisidir.
Soğuksu Milli parkı, Orta Anadolu'dan Karadeniz Bölgesi'nin gür ormanlarına geçişin ilk aşamasını oluşturmaktadır. 1958 yılında milli park ilan edilen saha, barındırdığı bitki örtüsü bakımından çok zengindir ve farklı ekosistemler gözlenebilmektedir.
Anadolu'da nesli azalan "Kara Akbaba" başta olmak üzere, 160 farklı kuş türüne ev sahipliği yapan milli park özellikli bir alan olarak her zaman cazibe kaynağıdır.
Mili park içinde yürüyüş, kuş gözlemciliği, piknik, kampçılık, fotoğrafçılık, dağcılık gibi farklı aktiviteler yapabilirsiniz.
25. Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı l ANKARA
İç Anadolu Bölgesi'nde başkent Ankara'da bulunan milli park, Sakarya Meydan Savaşı'nın gerçekleştiği alanda kurulmuştur. Ankara'nın Haymana ve Polatlı ilçeleri sınırlarında yer alan içerisinde Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasına giden yolda kullanılmış ve savaşın gerçekleştiği siperler, mevziler, şehitlikler bulunmaktadır.
Milli park 13.850 hektarlık bir alanı kaplamakta olup sadece başkent Ankara'nın değil tüm Türkiye'nin en önemli tarihi alanlarından birisidir. 23 Temmuz ile 12 Eylül 1921 tarileri arasında 22 gün 22 gece gerçekleşen savaşlar sonunda, Yunan orduları yenilerek geriye çekilmeye başlamıştır. Türklerin Anadolu topraklarında yaptıkları son savunma savaşıdır.
26. Nene Hatun Milli Parkı l ERZURUM
1877-1878 Osmanlı – Rus Savaşında büyük bir kahramanlığa adını yazdıran ve tabyaların geri alınmasında halka liderlik yapan, Nene Hatun, 1955 yılında “Yılın Annesi ”seçilmiş, 22 Mayıs 1955 yılında Erzurum’da vefat etmiştir.
Aziziye Anıtının yanına defnedilmiştir ve mezarı burada ziyaret edilmektedir. Parkın girişinde ise Nene Hatun’u simgeleyen bir heykel bulunmaktadır. Nene Hatun Milli Parkı, Mecidiye ve Aziziye Tabyalarının bulunduğu alanda oluşturulmuştur.
2009 yılında milli park ilan edilen alanda restore edilen tabyaların yanında Aziziye Şehitleri anıtı, Nene Hatun Anıtı gibi eserler yapılmıştır.
27. Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı l KARS - ERZURUM
Türkiye’nin önemli sıra dağlarından biri olan Allahuekber Dağları, Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunmaktadır. Kars' ta bulunan bu sıra dağlar 2004 yılında Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı olarak ilan edilip koruma altına alınmıştır.
Allahuekber Dağları aynı zamanda tarihin önemli sahnelerine de tanıklık etmiştir. I. Dünya Savaşı'nda yapılan Sarıkamış Harekâtı'nda şiddetli kar yağışı nedeniyle binlerce askerimiz donarak şehit olmuştur. Bölgenin milli park ilan edilmesinde tarihi olayların yanında, yaban hayatının zenginliği, sarıçam ormanları ve doğal güzellikler de etkili olmuştur.
28. Munzur Vadisi Milli Parkı l TUNCELİ
Munzur Vadisi, su kaynakları, akarsuları, endemik bitki ve hayvan türleriyle Türkiye’nin önemli doğal alanlarından biri.
Mercan ve Munzur çaylarının dağları aşındırıp kendine yol açmasıyla oluşan vadi, 1971 yılında milli park ilan edildi. Pek çok doğa sporu için uygun olan vadi doğa yürüyüşleri ve fotoğraf turları için ideal.
Kırmızı pullu balık, boynuzlu keçi, dağ keçisi, ur kekliği gibi nadir hayvan türlerin yanında; dağ çayı,huş ağacı, düğün çiçeği, oltu otu, çan çiçeği, Erzincan kirazı, Munzur kekiği gibi bitki türlerinin yaşam alanı burası.
29. Ağrı Dağı Milli Parkı l AĞRI - IĞDIR
Ağrı kente ismini veren dünyanın en yüsek dağlarından birisi... Türkiye’nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı(5165m) jeolojik özellikleri ve büyük tufandan sonra Nuh peygamberin gemisine ev sahipliği yapması dolayısıyla efsanevi bir özelliğe sahiptir.
Seyyah Marco Polo’nun hiçbir zaman çıkılamayacak dediği dağa ilk çıkan kişi tespitlere göre 1829 yılında Frederik Von Parat olmuş. Günümüzde Ağrı Dağı'na çıkmak için çok sayıda yerli yabancı çok sayıda dağcı gelmekte.
30. Kop Dağı Müdafaası Tarihi Milli Parkı l ERZURUM - BAYBURT
Bayburt-Erzurum karayolunun 40 km bulunan Kop Dağı Şehitliği'nin yapım yılı 1963 tür. 1916 da Çoruh Havzasında, Rus Askerleri tarafından şehit edilen askerlerimiz için yaptırılmıştır.
Bayburt ve Erzurum sınırları içerisinde bulunan 6335 hektar büyüklüğünde ki alan; 2016 tarihinde milli park ilan edildi.
31. Başkomutan Tarihi Milli Parkı l AFYONKARAHİSAR - KÜTAHYA
Türk tarihinin önemi bir savaşına tanıklık eden bölgede; Kocatepe ve Dumlupınar savaş alanlarıyla birlikte çok sayıda şehitlik ve anıt bulunmaktadır.
26 Ağustos 1922 yılında Başkomutan Mustafa Kemal Paşa önderliğinde Yunanlılara karşı yapılan büyük taarruzun yaşandığı Kocatepe ve Afyon yöresinde elde edilen zafer sonucunda geri aldığımız toprakların bir kısmı günümüzde “Başkomutanlık Milli Parkı” olarak koruma altına alınmıştır.
32. Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı l AYDIN
Dilek Yarımadası - Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Aydın şehir merkezine 28 kilometre uzaklıkta olup maviyle yeşilin buluştuğu önemli gezi rotalarından birisidir. 1966 yılında milli Park olarak ilan edilmiştir.
Sahil kesimi boyunca uzanan Dilek Yarımadası Milli Parkı, muhteşem deniz manzarasıyla gelen misafirlere görsel şölen sunar. Çok sayıda hayvan ve bitki türüne ev sahipliği yapan park, ziyaretçilerine unutamayacakları anlar yaşatır. Aydın gezi rotalarına buradan ulaşabilirsiniz.
33. Honaz Dağı Milli Parkı l DENİZLİ
Denizli il sınırları içinde yer alan Honaz Dağı Milli Parkı, 2528 metrelik zirvesiyle Ege Bölgesi'nin en yüksek noktasında yer almaktadır. Honaz Dağı ve çevresinde şekillenen milli park, çoğunluğu kızılçam, karaçam ve ardıçtan oluşan gür bir bitki örtüsüne sahiptir.
Frigya Uygarlığı'nın önemli merkezlerinden biri olan Colossae Antik Kenti, Honaz Dağı Milli Park alanı içerisinde yer almaktadır. Buralarda özellikle Frikyalılardan kalma kaya mezarları dikkat çekicidir.
34. Spil Dağı Milli Parkı l MANİSA
1968 yılından beri milli park ilan edilen dağın çevresinde derin vâdiler ve bunların içinde dere yatakları bulunmaktadır. Dağın bitki örtüsü ormanlıktır.
Manisa lâlesi gibi endemik türler de dahil olmak üzere, zengin bir floraya sahiptir. Ünlü yılkı atlarının yanı sıra, diğer birçok yaban hayvanı türü de mevcuttur.
35. Marmaris Milli Parkı l MUĞLA
Akdeniz ve Ege kıyılarının birbiriyle kesiştiği alanda yer alan bir milli park, Muğla’nın Marmaris ilçesi sınırları içinde yer almaktadır. Akdeniz iklimi ve bitki örtüsünün özelliklerini taşıyan milli park alanı içerisinde farklı uygarlıkların bıraktığı çok önemli tarihi miraslarda yer almaktadır. Muğla'da gezilecek yerlere buradan ulaşabilirsiniz!
Marmaris Milli Parkı'nda; Marmaris Kalesi, Amos Harabeleri, Phsykos Antik Kenti, öncelikle görülmeye değer nitelikteki tarihi eserler arasında yer almaktadır. Kıyı bölümlerinde yoğun olarak rastlanan Sığla Ağaçları milli parkla özdeşleşmiş endemik bitki türüdür.
36. Kazdağları Milli Parkı l BALIKESİR
1993 yılında milli park ilan edilen saha, Ayvacık, Bayramiç ve Yenice ilçelerini kapsar. Antik çağda “İda Dağı” olarak bilinen farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmış olan Kazdağları, mitolojiye göre ilk güzellik yarışmasının yapıldığı yerdir.
Afrodit'in bu yarışmada güzellik tescili alan bir tanrıça olduğu bilinmektedir. Zengin su kaynaklarıyla ve termal kaynak sularıyla ünlü olan dağ yemyeşil tabiatıyla da gezilip görülmeğe değer... Kazdağları'nın haritada yerini görmek için Tıklayın
37. Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı l BALIKESİR
1959 yılında koruma altına alınan bölge, Bandırma’ya 19 kilometre uzaklıkta bulunmakta. Balıkesir'in denizine, güneşine, doğal güzelliklerine eklenen bir sayfadır kuş cenneti... Meşe, palamut, kızılçam, gürgen, çınar, ıhlamur, zeytin ağaçları yanı sıra doğaya ayrı bir canlılık katan kuşlar ve hayvan türleri bulunur.
"Kuş Gölü" olarak bilinen Manyas Gölü'nün yüzölçümü 162 km2'dir. Balıkesir'deki Kocaçay, gölü besleyen en önemli akarsudur. Hem gezecek hem de eğleneceksiniz. Göle karşı çektirdiğiniz fotoğraflara baktıkça burada geçen zamanınızı tatlı bir hatıra olarak hep hatırlayacaksınız.
38. Uludağ Milli Parkı l BURSA
Türkiye'nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan Uludağ; Marmara Bölgesinin en yüksek dağıdır. 1961 yılında 13000 hektarlık bölümü milli park olarak tescillenmiş.
Açık havada İstanbul, Marmara denizi ve yakın yerlerin görünmesi buraya ayrı bir özellik vermektedir. Türkiye'nin en büyük kayak merkezi olan Uludağ, yol durumunun uygunluğu, uzun kış mevsiminde kar bulunması ve eşsiz manzaraları sayesinde her yıl yerli-yabancı turist akınına uğrar.
Dört mevsimi ayrı bir güzellik taşısa da kayak deyince ilk gelen nokta Uludağ’ın çevresinde çok sayıda otel vardır.
>>>> Türkiye'nin kayak merkezlerini görmek için Tıklayın
39. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı l ÇANAKKALE
Birinci Dünya Savaşı'nın en kanlı çarpışmalarının yaşandığı Gelibolu Yarımadası, büyük bir savaş müzesi görünümünde olup burada bulunan şehitlikler, birçok ziyaret mekânı ile hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.
Türkiye'nin en çok ziyaretçi çeken koruma sahalarından birisidir. Mustafa Kemal Atatürk'ün askeri bir deha olarak ortaya çıktığı ve Türk milletinin tarihte az görülür büyük bir zafere imza attığı olay Gelibolu Yarımadasında yaşanmıştır.
40. Troya Milli Parkı l ÇANAKKALE
Truva Antik Kenti, pek çok farklı milletten turistin ve gezginin ziyaret mekânı olan, önemli kültürel miraslardan biri. Simge haline dönüşmüş Truva Atı ile ilgili efsanevi anlatısıyla zenginleştirilmiş antik kentin kalıntılarının ardında derin bir tarih yatıyor.
Truva tarih boyunca çok sayıda şehrin birbiri üstüne kurulduğu bir yerleşim sahasıdır. 1998 tarihinde UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır. 1881 yılından itibaren başlayan kazı çalışmaları günümüzde de devam etmektedir.
41. İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı l KIRKLARELİ
Türkiye'de en iyi korunan longoz ormanlarından biri olan Kırkareli İğneada ormanları Karadeniz kıyılarının en büyük doğal güzelliklerinden birisi... Bitki ve hayvan çeşitliliği açısından oldukça zengin olan İğneada Ormanları, özellikle ilkbahar aylarında sular altında kalıyor ve gezilip görülmeğe değer güzellikte.
Türkiye ve Avrupa ölçeğinde korunabilmiş en önemli subasar (longoz) ormanının yer aldığı İğneada bölgesi, içerdiği farklı ekosistemleriyle yöredeki birçok bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır.
İğneada ormanları içinde; Mert, Erikli, Hamam Gölü ve Longozu, Pedina ve Saka Gölü Longozu bulunmaktadır.
42. Gala Gölü Milli Parkı l EDİRNE
Trakya'da, Edirne'nin, Enez ve İpsala ilçesi sınırları içerisinde yer alan Pamuklu ve Gala göllerini kapsayan milli park; zengin bir ekosisteme sahiptir.
Trakya'da bulunan iki milli parktan birisi olan Gala Gölü Milli Parkı yerli ve yabancı turistleredn büyük bir ilgi görmektedir.
43. Tektek Dağları Milli Parkı l ŞANLIURFA
Şanlıurfa sınırları içerisinde bulunan park, tarih boyunca Roma, Bizans, Memlukler, Eyyubiler, Timur Devleri, Safeviler, Akkoyunlular, Dulkadiroğulları ve Türkmen aşiretlerine ev sahipliği yapmıştır.
Senem Mağarası, Suayip Şehri Harabeleri, Soğmatar Harabeleri, kaya mezarları burada bulunan önemli eserlerden bazılarıdır. Halk arasındaki bir inanca göre, Şuayp peygamber Şuayıp Şehrinde yaşamıştır ve kent adını bu peygamberden almıştır. Kalıntılar arasındaki bir mağara Şuayp peygamberin makamı olarak ziyaret edilmektedir.
Tektek Dağları Milli Parkı; hem doğal bir güzellik hem de tarihin izlerini taşıyan kalıntılar arasında etkileyici bir yolculuk olacak sizler için.
44. Nemrut Dağı Milli Parkı l ADIYAMAN
UNESCO tarafından 1987 yılında dünya kültür mirası olarak ilan edilen Nemrut Dağı Milli Parkı; Adıyaman’ın Kâhta ilçesinde bulunmaktadır.
Doğu ve batı medeniyetinin kesişme noktasında bulunan 2150 m. yükseklikteki, Kommagene Krallığı'na ait antik kentte, aslan ve kartal heykellerinin arasında yüksekliği 7 m. varan büyüleyici dev heykeller bulunmaktadır.
Çok sayıda turist Adıyaman'da bulunan Nemrut Dağı'nı özellikle gün doğumu ve batımında görmeyi tercih etmektedir.
Adıyaman Nerede Kalınır? Otel Rezervasyon İçin Tıklayın
45. Botan Vadisi Milli Parkı l SİİRT
Botan Vadisi Milli Parkı; Siirt, Tillo ve Eruh ilçeleri sınırlarındaki yaklaşık 120 bin dönümden ve 29 kilometrelik güzergahtan oluşan alanı kapsamaktadır.
2019 yılında milli park ilan edilen alan içerisinde Yerlibahçe, Kayaboğaz, Kalender, Koçlu köylerindeki kiliseler ve Münzevi Mar Yakub Manastırı yer almaktadır.
Tarihi İpek Yolu'nun geçiş noktalarından birisi olan Botan Vadisi Milli Parkı, Siirt'in en önemli gezi rotaları arasında yer alıyor.
46. Cilo ve Sat Dağları Milli Parkı l Hakkari
Dört mevsimin bir arada yaşandığı, buzul dağı’nın bulunduğu Cilo-Sat Dağları muhteşem doğal güzelliği ile dikkat çekmektedir.
Türkiye'nin Alpleri olarak nitelenen bölgede buz kütlelerinden oluşan mağaralara da rastlanmaktadır. Türkiye'nin 45. milli parkı olarak 2020 yılında tescillenmiştir.
47. Abant Gölü Milli Parkı l BOLU
Deniz seviyesinden 1350 metre yükselikte bulunan Abant Gölü, Türkiye’nin en önemli tatil ve kamp alanları arasında yer almaktadır. 2022 yılında Türkiye'nin 47. milli parkı olarak kabul edilmiştir.
Bolu'nun Mudurnu ilçesinde bulunan tabiat harikası göl, yılın her mevsimi binlerce ziyaretçi ağırlıyor. Gölün çevresinde faytonla gezmek ve spor yapmak mümkün.
Abant Gölü, büyük şehirlerin gürültüsünden, kalabalığından kaçanların soluk alacağı çok farklı bir güzellik …
Önerilen Yazılar
>>> Türkiye'nin Yeraltı Şehirleri
>>> Türkiye'nin UNESCO Miras Listesi
>>> Anadolu'nun Taş Köprüleri
>>> Türkiye'nin En Büyük Gölleri