Etkinlikler

Kurtuluş Savaşı Müzeleri

Kurtuluş Savaşı Müzeleri

Kurtuluş Savaşı Müzeleri

Kurtuluş Savaşı Müzeleri l Müzeler hakkındaki bilgi ve müzelerde yer alan eserleri listeledik.

Türkiye'de gezilip görülecek en önemli mekanlar arasında gelen müzeler, en çok ziyaret edilen mekanlar arasında yer alıyor.

Türkiye'nin yakın geçmişini, özellikle de Kurtuluş Savaşı yıllarını kronolojik bir süreç içerisinde gözlemleme fırsatı veren bu mekanların Samsun'da, Amasya'da, Erzurum'da, Sivas'ta, Ankara'da, İnebolu'da izlerini sürdük. Anadolu şehirlerinde her sene binlerce yerli ve yabancı misafirin ziyaret ettiği, özellikle Kurtuluş Savaşı yıllarını konu alan müzelere odaklandık.

Merak ettiğiniz pek çok bilgiyi yazımızın ilerleyen bölümlerinde bulabileceksiniz. 

Bu çalışmamızda yakın geçmişimizi ve cumhuriyetimizin hangi şartlarda kurulduğunu anlamamıza katkı sağlayacak müzelerden bahsedeceğiz. Kurtuluş mücadesinin liderliğini yapan Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının Anadolu'da yaktığı bağımsızlık meşalesinin tanıklarından bahsedeceğiz.

Milli mücadele yıllarına ait müzelerin dünyasına doğru bir yolculuğa çıkmaya ne dersiniz? 

Kurtuluş Savaşı Müzeleri Listesi

1. Bandırma Vapuru Müzesi l SAMSUN

 
 
Samsun Valiliği tarafından orjinaline sadık kalınarak yaptırılan gemi, 2003 tarihinde  müze  olarak  ziyarete açılmıştır.
Ulu önder Atatürk  ve arkadaşlarının hatıralarıyla dolu bu müzeyi milli mücale parkıyla birlikte mutlaka gezmelisiniz.

Samsun'un simgesi kabul edilen Atatürk heykeli, kent merkezinde, Avusturyalı heykeltıraş H. Kriphel tarafından 1931 yılında yapılmış, 1932 tarihinde açılışı gerçekleştirilmiştir.

Atatürk, büyük bir kaide üzerinde şahlanan atın üzerinde bütün heybeti ile görülüyor.  Şahlanan atın üzerinde dimdik  duran Mustafa Kemal; Türk milletinin gücünü ve korkusuzluğunu ifade ediyor. 

2. Saraydüzü Kışlası l AMASYA

amasya sarayonü kıslasi

Kurtuluş Savaşı'nın ilk yıllarında Mustafa Kemal  Atatürk ve arkadaşlarına ev sahipliği yapan Amasya, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda çok önemli bir yere sahiptir12 Haziran 1919’da Amasya'ya gelen Atatürk, Saraydüzü Kışla Binası'nda Amasya Genelgesini hazırlayarak 22 Haziran 1919’da  Türk Milletine duyurmuştur.

Milli Mücadele Müzesi olarak kullanılan kışla binasında, döneme ait eşyalar, fotoğraflar, silahlar, belgeler  yer almaktadır. 

3. Kongre ve Milli Mücadele Müzesi l ERZURUM

erzurum kongre binasi

Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı tarihi Erzurum lisesi binası, restorasyon sonrasında "Kongre ve Milli Mücadele Müzesi" olarak kullanılıyor.

Mustafa Kemal Paşa önderliğinde gerçekleştirilen ve önemli kararların alındığı müzeyi gezdikten sonra o günleri daha yakından anlama imkanı bulacaksınız.

4. Kongre Binası Atatürk ve Etnoğrafya Müzesi l SİVAS

Anadolu’nun ilk liselerinden birisi olan tarihi yapı 1892 yılında Sivas valisi Memduh Bey tarafından  idadi olarak yaptırılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye üyeleri tarafından 2 Eylül-18 Aralık 1919 tarihleri arasında "Milli Mücadele Karargâhı"olarak kullanılmıştır.

1981 yılına kadar okul olarak kullanılan bina onarımı, teşhir ve tanzimi gerçekleştirildikten sonra, 1990 yılında müzeye dönüştürülmüştür. Zemin kat etnografya müzesi; üst kat ise Atatürk ve Kongre Müzesi olarak düzenlenmiştir.

Sivas'ta bulunan tarihi Kongre Salonu, Atatürk'e ait çalışma ve dinlenme odası, kongre'nin yapıldığı günlerdeki hali ile muhafaza edilmektedir.

5. Kurtuluş Savaşı Müzesi l ANKARA

1920 yılında iki katlı olarak andezit taşından yapılan bina 1924 yılına kadar TBMM olarak hizmet vermiştir. Daha sonraki yıllarda Cumhuriyet Halk Fırkası binası olarak kullanılmıştır. 1957 yılında ise müze olması kararlaştırılmış, 1961 yılında ise Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi adıyla hizmete girmiştir.

1981 yılından bu yana ise Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak kullanılıyor. Kurtuluş Savaşı Müzesi'nde dönemin kullanılan eşyaları, Atatürk ilke ve İnkılâplarının anlatıldığı odalar, belli dönemlere ait belgeler, meclis toplantı odası bulunmaktadır.

Ankara-Ulus'ta bulunan Kurtuluş Savaşı Müzesi, yıllara meydan okuyan mimarisi ve içerisindeki önemli koleksiyonlarıyla sizleri bekliyor. 

6. Cumhuriyet Müzesi l ANKARA

cumhuriyet müzesi

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda ll. Türkiye Büyük Millet Meclisi binası olarak hizmet veren müze; cumhuriyet döneminde çok sayıda olaya tanıklık etmiştir.

cumh. müzesi

18 Ekim 1924’ten itibaren meclis binası olarak hizmet veren yapı, Selçuklu, Osmanlı  ve Cumhuriyet dönemi mimarisini yansıtmakta olup, işlevini 1960 yılında kadar sürdürmüştür.

1981 yılından günümüze kadar "Cumhuriyet Müzesi" olarak kullanılmakta olup içerisinde döneme tanıklık eden  çok sayıda eser,  fotoğraf ve eşya bulunmaktadır. 

7. Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi l ANKARA

 

Anıtkabir'de şeref salonunun altında 3000 metrekarelik alanda hizmet veren Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi, dört ana bölümden oluşmaktadır. l.bölümde Atatürkün özel eşyaları, ll. bölümde Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı Muharebeleri, lll. bölümde milli mücadele ve inkılaplar, 4. bölümde Atatürkün yazdığı ve okuduğu eserler, kütüphanesinde yer alan kitaplar, tuttuğu notlar vb. çalışmalar sergilenmektedir.

Haftanın her günü açık olan müze, başkent Ankara'nın Anıtkabir'le birlikte en çok ziyaret edilen mekanları arasında yer almaktadır.

8. İnebolu Türk Ocağı İstiklal Müzesi l KASTAMONU

inebolu turk ocagi

Türk Kurtuluş Savaşının en önemli destek noktalarından birisi olan İnebolu’nun kültürel hayatına önemli bir katkı sağlayacak olan İstiklal Yolu Müzesi, İnebolu ve Kastamonu çevresinin somut ve somut olmayan kültürel mirası ve Millî Mücadele tarihindeki önemi anlatılıyor.

İnebolu’dan başlayan ve Polatlı’ya kadar devam eden İstiklal Yolu rotası, arşiv belgeleri, koleksiyon ve dijital uygulamalarla desteklenerek izleyicilere sunuluyor. İnebolu Mavna Loncasına TBMM tarafından 1924 yılında verilen İstiklal Madalyası ise müzenin ilgi çekici objeleri arasında yer alıyor.

9. Kurtuluş Müzesi l ESKİŞEHİR

Eskişehir - Odunpazarı, Paşa Mahallesinde bulunan müze 19. yüzyıl ikinci yarısında yapılmış olan Mestanoğlu Halil Bey konağında hizmet veriyor.

İki kattan oluşan müzede; milli mücadele yıllarını anlatan Gösterim Odası, Karikatürler Odası, Gazeteler Odası, Strateji Odası, Özçekim / Selfie Odası, fotoğraf Arşivi odası gibi bölümler bulunmaktadır. Müzeden çıktığınızda Kurtuluş Savaşı yıllarını daha yakından farklı bir gözle tanıma imkânı bulacaksınız.

10. Zafer Müzesi l AFYONKARAHİSAR

afyonkarahisar muzesi

Afyon şehir merkezinde bulunan müzenin temeli cumhuriyetin ilk yıllarına dayanmaktadır. Müze  ilk önce Gedik Ahmet Paşa Medresesi’nde açılmış, cumhuriyetin 10. yılında ziyaretçilere açılmıştır.

1971 yılında şu aynki binasına taşınmış olup, zengin bir içeriğe sahiptir. Müzede çok sayıda arkeolojik ve etnografik eser,  sikke ve  el yazması kitap olmak üzere tarihe ışık tutan çok sayıda eser sergilenmektedir.

11. Kuvayi Milliye Müzesi l BALIKESİR

 

Balıkesir Kuvayi Milliye Müzesi, Giridzade Mehmet Paşa konağında 1996 yılında müze olarak hizmete açılmıştır. 1923 yılında Mustafa Kemal Atatürk'e Balıkesir ziyareti sırasında ev sahipliği yapmıştır.

Milli Mücadele döneminde önemli bir yere sahip olan konakta Balıkesirliler toplanarak silahlı mücadele kararını almışlardır. Bu sebeple bünyesinde o döneme ait alınan kararlar, kişisel eşyalar, fotoğraflar ve Atatürk ile Latife Hanım'a ait balmumu heykelleri sergilenmektedir.

Önerilen İçerikler

>>> Türkiye'nin  En Çok Ziyaret Edilen Müze ve Örenyerleri

>>> Anadolu'nun Taş Köprüleri

>>> Türkiye'nin Milli Parkları

 

ANADOLUYUGEZİYORUM.COM

Sosyal Medya Hesapları İçin TIKLAYIN!

    

Yorum Yap