Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler

Şanlıurfa / Şanlıurfa

Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler

Balıklı Göl

Şanlıurfa denince akla ilk gelen yerlerden birisidir Balıklı Göl... Burada bulunan  iki göl ve çevresi yaz kış Urfa'nın en çok ziyaretçi çeken yerleri arasında. Hz. İbrahim'in  Nemrut tarafından ateşe atıldığı ve Allah tarafından bir mucize olarak ateşin suya dönüştüğü yer olarak biliniyor  burası. Bu kutsal mekân her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Rızvaniye ve Mevlid-i Halil(Dergah) Camilerinin yanında Hz. İbrahim peygamberin doğduğu mağara, şifalı su gibi birçok tesis var külliyenin içinde. Halk tarafından Mevlid-i Halil Mağarası’ndan çıkan suyun zemzemden sonra en şifalı su olduğu kabul edilmektedir. 

Türkiye’de inanç turizminin en önemli merkezlerinden birisi olan mekânı gezip gördüğünüz takdirde farklı duygular yasacaksınız.

Şanlıurfa Nerede Kalınır?

Şanlıurfa Otel Fırsatlarını Gör!

Göbeklitepe

Anadolu ve dünya tarihini  aydınlatan en önemli merkezlerden birisi olan Göbeklitepe, Şanlıurfa'ye 20 km. uzaklıkta. 2011 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınan kazı alanı, 2018 yılında esas listeye girmeyi başarmıştır.

Ne zaman ve kimler  tarafından yapıldığı bilinmeyen  kazı alanında yapılan çalışmalar sonunda dünyadaki en eski ibadet merkezi olarak kabul edilen tapınak ortaya çıkarılmıştır.

Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Arkeoloji Enstitüsü  tarafından  1995'ten beri ortaklaşa yürütülen çalışmalarda, neolitik döneme ait boyları 3-6 metre, ağırlıkları da 40-60 ton olan, yabani hayvan figürlü dikili taşlar ortaya çıkarıldı. Dünyanın en eski tapınak kalıntıları ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeline de ulaşıldı.

Göbeklitepe'den çıkarılan kalıntılar bugün Şanlıurfa müzesinde sergilenmektedir. Tüm dünyanın dikkatini çeken yerleşim merkezi, önümüzdeki günlerde  çekim merkezi olacaktır. 

Şanlıurfa Kalesi

Sarp kayalık bir zemin üzerinde inşa edilmiş olan kale, 25 burçtan oluşmakta olup çevresi surlarla çevrilidir. Urfa Kalesinin Bizans İmparatorluğu döneminde 9.yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir.

Şehre hakim bir tepede bulunan kale, Bizans, Emevi, Abbasi,Selçuklu, Akkoyunlu, Memlüklü ve Osmanlı Devletlerine ev sahipliği yapmıştır.

Sipahi Pazarı

Şanlıurfa Balıklıgöl platosu içerisinde yer alan Sipahi Pazarı, halıcılar ve kilimciler çarşısı olarak da bilinir. Çarşı içinde bulunan 30 kadar dükkân vardır. Hanın içi kışın sıcak yazın ise serindir.

Pazar dört yüz yıldır her sabah saat 10’da dua ile açılır. Sipahi Pazarı içerisinde yer alan esnaflar yoğunlukla; el işi halı, kilim, deri, v.b ürünleri satmaktadırlar.

Tektek Dağları Milli Parkı

Şanlıurfa sınırları içerisinde bulunan park, tarih boyunca Roma, Bizans, Memlukler, Eyyubiler, Timur Devleri, Safeviler, Akkoyunlular, Dulkadiroğulları ve Türkmen aşiretlerine ev sahipliği yapmıştır.

Senem Mağarası, Suayip Şehri Harabeleri, Soğmatar Harabeleri, kaya mezarları burada bulunan önemli eserlerden bazılarıdır. Halk arasındaki bir inanca göre, Şuayp peygamber Şuayıp Şehrinde yaşamıştır ve kent adını bu peygamberden almıştır. Kalıntılar arasındaki bir mağara Şuayp peygamberin makamı olarak ziyaret edilmektedir.

Tektek Dağları Milli Parkı; hem doğal bir güzellik hem de tarihin izlerini taşıyan kalıntılar arasında etkileyici bir yolculuk olacak sizler için.

Kızlar Sarayı

Şanlıurfa' nın Viranşehir ilçesinin Binekli Köyüne 3 km mesafede bulunan Kızlar Sarayı, Kasrul Benat olarak adlandırılır. Yapım yılı bilinmeyen yerde ilk incelemeyi 1905 yılında İngilizler gerçekleştirmiş ve fotoğraflamışlardır. Ancak bu yapının çoğu parçası günümüze kadar gelememiştir.

Şanlıurfa Müzesi

Müze de; Harran'daki kazı çalışmalarından elde edilen eserlerin yanı sıra, yöredeki diğer kazı alanlarında yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkarılan kültür varlıkları, teşhir edilmektedir. UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesinde  yer alan Göbeklitepe de çıkarılan eserlerin bir kısmı da burada sergilenmektedir.

Giriş katı Asur, Babil ve Hitit çağlarına ait taş eserlere ayrılmıştır Etnografik eserler bölümünde;  el yazması Kuran-ı Kerim'ler, yörenin özelliklerini taşıyan giysiler, gümüş ve bronz takılar, el sanatlarına ait örnekler, ahşap kapılar ve pencere kanatları, hat sanatına ait eserler bulunmaktadır.

Şanlıurfa Müzesi'nin bahçesinde arkeolojik eserler teşhir edilmektedir. Ön cephede, açık teşhirde hayvan tasvirlerinin yer aldığı bir de mozaik havuzu bulunmaktadır.

Mutfak Müzesi

2011 yılında restore edilen Hacıbanlar Evi "Geleneksel Mutfak Müzesi" olarak hizmete açılmıştır. Mutfak Müzesinde geçmişten günümüze oluşan Şanlıurfa'nın eski mutfak malzemeleri ve yöresel yemekleri canlandırılmıştır.

Geleneksel Mutfak Müzesi; 5 odalı, içerisinde 2 su kuyusu bulunan ve geniş avlusu ile Tarihi Urfa Evleri'nin vazgeçilmez örneklerinden biri. Şanlıurfa Mutfak Müzesinde yöresel yemeklerle ilgili kurslar da verilmektedir.

Harran Evleri

Şanlıurfa'nın 45 km. güneydoğusundaki Harran, 5 bin yıllık bir geçmişe sahip ve İlk çağlardan beri önemli kültür merkezi olmuş bir yerleşim alanı.

Kubbeli evleriyle tanınan Harran, Anadolu’nun ilk üniversiteleri arasında bulunan Harran Üniversitesi bölge tarihine ışık tutuyor. Aynı zamanda önemli ticaret yollarının kesişim noktası olan bölge mutlaka görülmelidir.

1979 yılında sit alanı olarak kabul edilen bu tarihi miras evlerin en büyük özelliği bindirme tekniği ile tek kubbe şeklinde yapılmış olmasıdır. Kerpiç ve tuğla karışım bu evler yazın serin, kışın ise sıcak tutuma özelliğine sahiptir.

Eyyup Nebi Köyü Peygamber Türbeleri

Urfa-Mardin karayolunun 85. km‘sinden kuzeye sapan asfalt yolun 16. km.'sindeki Eyyup Nebi Köyü'nde Eyyup Peygamber, Eyyup Peygamber'in hanımı Rahime Hatun ve Elyesa peygamberin mezarları bulunmaktadır. Köyün 400 yıldan beri "Eyyup Nebi Köyü" adıyla anıldığı vakfiyesinden anlaşılmaktadır.

Hz. Eyyüp Peygamber Kuyusu

Hz.Eyyüb’ün; hastalık çektiği mağara ve kutsal suyu ile yıkanarak şifa bulduğu kuyu; günümüzde Urfa’nın Eyyüb Peygamber semtinde, ziyarete açıktır.

Eyüp Peygamber Makamı'na girdiğinizde karşınıza cami çıkar sol tarafta sabır makamı denilen mağara, onun hemen aşağısında da su kuyusu  ziyaretçilerini bekliyor.

Halfeti

Fırat nehri kenarında şirin bir ilçedir Halfeti... Baraj yapımı sonrası yeni bir gorünüm kazanan ilçe, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelmiştir. Aynı zamanda ilçenin başka bir yerde yetişmeyen siyah gülü vardır ki Halfeti ile adeta bu gül özdeşleşmiştir.

Halfeti son zamanlarda dizi ve film sektörünün de ilgisini çekmeyi başararak cazibe merkezi haline gelmiştir.

Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip Etmek İçin TIKLAYIN

    

 

(3010 kez okundu )

Şanlıurfa Resimler

Şanlıurfa Videolar

henüz konaklama eklenmemiş
henüz Restaurant&Cafe eklenmemiş
henüz Aktivite eklenmemiş
henüz Sektor eklenmemiş