Çanakkale'de Gezilecek Yerler

Çanakkale / Çanakkale

Çanakkale'de Gezilecek Yerler

Gelibolu Yarımadası Milli Parkı

Birinci Dünya Savaşı'nın en kanlı çarpışmalarının yaşandığı Gelibolu Yarımadası, büyük bir savaş müzesi görünümünde olup burada bulunan şehitlikler, birçok ziyaret mekânı ile hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.

Türkiye'nin en çok ziyaretçi çeken koruma sahalarından birisidir. Mustafa Kemal Atatürk'ün askeri bir deha olarak ortaya çıktığı ve Türk milletinin tarihte az görülür büyük bir zafere imza attığı olay  Gelibolu Yarımadasında  yaşanmıştır.

Çanakkale Nerede Kalınır?

Çanakkale Otel Fırsatları için Arayın!!!

İçerisinde fazlasıyla şehitlik ve savaş eserleri bulunduğundan dolayı 1973 yılında “Çanakkale Eceabat Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı” oluşturulmuş olup ayrıca Birleşmiş Milletler Milli Parklar ve Koruma Alanları listesinde içerisinde yer almıştır.

 

Behramkale (Assos)

Çanakkale’nin 87 km güneyinde Ayvacık'a bağlı antik kalıntılarla dolu tarihi ve turistik bir beldedir. Athena tapınağı M.Ö 6. yüzyılda inşa edilmiştir. Günümüzde "Behramkale" olarak da tanınmaktadır.

Denize doğru inildikçe, agoralar, tiyatro binası bulunmaktadır. Assos antik kenti,  Soktates’in yaşadığı ve ilk felsefe okulunun kurulduğu yer olması açısından dikkat çekicidir.

Truva Antik Kenti

Truva Antik Kenti, pek çok farklı milletten turistin ve gezginin ziyaret mekânı olan, önemli kültürel miraslardan biri.

Simge haline dönüşmüş Truva Atı ile ilgili efsanevi anlatısıyla zenginleştirilmiş antik kentin kalıntılarının  ardında derin bir tarih yatıyor.

Truva  tarih boyunca çok sayıda şehrin birbiri üstüne kurulduğu bir yerleşim sahasıdır. 1998 tarihinde UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır. 1881 yılından itibaren başlayan kazı çalışmaları günümüzde de devam etmektedir.

Çanakkale Şehitler Abidesi

Çanakkale'nin en önemli yapılarından biri  olan abide; Gelibolu Yarımadası Morto Koyu önündeki Hisarlık Tepesinde yer almaktadır.

l.Dünya Savaşı sırasında, Çanakkale Savaşları'nda hayatını kaybeden Türk askerlerinin anısına yaptırılan Çanakkale Şehitler Abidesi, dört ayak ve bir kubbeden oluşmaktadır. 41,7 metre yüksekliğinde olan abidenin temeli 1954 tarihinde atılmış, 1960 tarihinde ziyarete açılmıştır.

Uzaktan bakıldığında Mehmetçik'in "M" harfi şeklinde bir görüntüyle karşılaşırsınız.  Tavan kısmına mozaikten Türk bayrağının işlendiği Çanakkale Şehitler Abidesi'nin şeref holünde, üzerinde Mehmet Akif Ersoy'un "Çanakkale Şehitlerine" şiirinden bir dörtlüğün yer aldığı bir lahit taşı bulunuyor.

Dört ayağında sekiz rölyefin bulunduğu Çanakkale Şehitler Abidesi'nin denize bakan dört rölyefi deniz savaşlarını, karaya bakan dört tanesi ise kara savaşlarını anlatır.

Çanakkale Arkeoloji Müzesi

Çanakkale Arkeoloji Müzesi şehir merkezinde bulunmakta olup antik kentlerden ve çevresinden gelen eserlerden oluşturulmuştur. Müzede tarihe ışık tutacak çok sayıda arkeolojik eserle etnoğrafik eser koruma altında bulunmaktadır.

1984 yılında bugünkü binasında meraklılarının ziyaretine açılan müzede, 5 sergi salonu yer almaktadır. Bölgeye ait etnografik ve arkeolojik eserlerin sergilendiği müze; Troia Salonu, Assos Salonu, Dardanos Tümülüsü Salonu, Afrodit Heykelciği, Polyksena Lahti, Hadrian Heykeli kısımlarından oluşmaktadır.

Kilitbahir Kalesi

Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un fethi öncesinde 1452 yılında yaptırılan kale; Papalık Donanması'nın Bizans İmparatorluğuna yardım etmesini engellemek amacıyla yapılmıştır. Çanakkale'nin karşısında olan Kilitbahir köyünde bulunmaktadır. 

Kale, Osmanlı padişahları Kanuni Sultan Süleyman ve Sultan Abdülaziz tarafından restore edilmiştir. Eceabat ilçesinde bulunan bu görkemli kalenin manzarası muhteşem. Yıllar geçse de ihtişamından bir şey kaybetmeyen kale, en çok ziyaret edilen yerler arasında yer almaktadır.

Çanakkale Deniz Müzesi

18 Mart Deniz Zaferinin ne şartlar altında kazanıldığını anlamak için mutlaka görülmeli. Ayrıca açık hava deniz müzesinin içindeki kale içi askeri müze gerçekten görülmeye değer nitelikte... Çimenlik Kalesi etrafında ve kale içinde yer alan eserlerin ve tarihi eşyaların sergilendiği ve korunduğu müze muhtelif kısımlardan oluşmaktadır. 

Türkiye'nin denizcilik alanında en büyük müzesi olan Deniz Müzesi, içerdiği koleksiyon çeşitliliği açısından dünyanın sayılı müzelerinden birisidir.

Troya Atı

Çanakkale şehir merkezinde sahil şeridinde bulunan, kentin sembol eserlerinden birisidir . Troya filminin çekimi kullanılmış ve yapımcı firma tarafından Çanakkale Valiliğine hediye edilmiştir. Şehrin simgesel yapılarından biridir.

Aynalı Çarşı

Çanakkale'nin ünlü türküsünde adı geçen çarşı, Evliya Çelebi’nin eseri olan Seyahatname'de geçmektedir. Eser 19.yüzyılın sonlarında tamir edilerek yeniden işlevsel hale getirilmiştir.

Çarşı içinde eskiden atlar için koşum ve süs eşyası yapan dükkânlar yer alıyordu. “Aynalı Çarşı” adının buradan geldiği tahmin edilmektedir. Çarşı iki katlı olup dışarısında sıra halinde dizilmiş dükkânlar bulunmaktadır.

Çarşı Mart 1915’de Gelibolu çıkartması sırasında bombardıman ve yangınlarla tahrip olmuş. 1918-1921 yıllarında İngilizlerin  kontrolünde  kalmıştır. Yeniden restore edilerek turizme  açılan çarşı şehrin en önemli gezi rotalarından birisi.

Çanakkale Saat Kulesi

Çanakkale'nin simgelerinden biri olan abide eser; turistler tarafından en çok ziyaret edilen mekânlardan biridir.  1897 yılında ll. Abdülhamit döneminde yaptırılan esere, Çanakkale İtalyan Konsolosu da katkı sağlamıştır. Ayvalık kesme taşından inşa edilen saat kulesi, kare planlı, aşağıdan yukarıya doğru incelen prizma şeklindedir.

Kule üzerinde dört yöne doğru yuvarlak kadranlı birer saat bulunmaktadır. Onarılıp turizme açılan Çanakkale Saat Kulesi Anadolu'nun tarihi saat kulelerinden birisidir.

Gazi Süleyman Paşa Türbesi

Gelibolu’yu ilk fetheden kumandanlardan olan Şehzade  Gazi Süleyman Paşa'nın Bolayır beldesinde yaptırdığı caminin yanında bir de kendisi adına yaptırılan türbe vardır.

Osmanlı Devleti’ne Rumeli topraklarını armağan eden Orhan Gazi’nin oğlu  Gazi Süleyman Paşa, 1359’da 43 yaşında iken sefer sırasında şehit olmuş,  fethettiği Bolayır’da  yaptırdığı caminin yanına gömülmüştür.

Sultan ll. Abdülhamit'in türbeyi yeniden yaptırmış olup türbe içinde Gazi Süleyman Paşa’ya, lalasına ve atına ait üç adet mezar bulunmaktadır. Ayrıca türbenin yakınında vatan şairi Namık Kemal’in de kabri vardır.

Salim Mutlu Müzesi

Eceabat ilçesinin Alçıtepe Köyü'nde bulunan müze; Çanakkale Savaşı'ndan geriye kalan materyalleri toplayıp savaşın tüm izlerinin yok olmasına gönlü razı olmamış Bakkal Salim Mutlu. Bakkal raflarının bir bölümünü tarihi eserlere ayırmış. 

Çanakkale Savaşlarının anısının yaşaması için büyük fedakarlıklar göstermiş olan Salim Bey'in kendi çabaları ile oluşturduğu müze mutlaka ziyaretçiler tarafından gezilmeli.

Kabatepe müzesine de katkılar yapan  Salim Bey 2004 senesinde vefat eder. Çanakkale tatilinizde bu müzeyi gezip Çanakkale Savaşı'nın derin izlerine şahit olabilirsiniz.

Havuzlar Şehitliği ve Anıtı

Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde bulunan Kilitbahir Köyü yakınlarında şehitlik 1962 yılında Çanakkale Şehitlere Yardım Derneği tarafından inşa ettirilmiştir. Çanakkale muharebeleri sırasında askerlerimizin su içtiği ve dinlendiği mevki olmasından dolayı önemli bir konuma sahiptir.

Havuzlar Şehitliği ve Anıtı, 21 Haziran 1915 Kerevizdere muharebelerinde şehit düşen 2 subay 8 erimizin adına yaptırılmıştır. Şehitlik 175 metrekarelik bir alan içinde ve 6 metre yüksekliktedir.

Dur Yolcu Anıtı

Değirmen Burnu Tabyası'nın arkasındaki tepede yer alan "Dur Yolcu Anıtı" Çanakkale boğazından geçenleri selamlar ve boğaza ayrı bir görünüm katar. Şair Necmettin Halil Onan'a ait olan Dur Yolcu şiirinin; “Bilmeden gelip bastığın bu toprak, Bir devrin battığı yerdir” mısraları yer almaktadır ve anıt iki ayrı figürden oluşmaktadır. 

Anıt, 1960 yılında, bölgedeki garnizonda asteğmen olarak askerlik görevini yapan Seyran Çebi tarafından yaptırılmış.Çanakkale Boğazı'ndan geçen tüm gemilerin görebildiği Dur Yolcu Anıtı, Çanakkale tarafından da rahatlıkla görülebilmektedir.

Sosyal Medya Hesaplarını Takip İçin TIKLAYIN!

    

(2181 kez okundu )

Çanakkale Resimler

Çanakkale Videolar

Kestanbol Termal Otel

Kervansaray Hotel

henüz Restaurant&Cafe eklenmemiş

Çanakkale Vatandır

henüz Sektor eklenmemiş