Gezi Rehberi

Türkiye'nin Tarihi Çarşıları

Türkiye'nin Tarihi Çarşıları

Türkiye'nin Tarihi Çarşıları

Türkiye'nin tarihi çarşıları hangileridir ve özellikleri nelerdir? Özellikle Osmanlı  asırlarında inşa edilen tarihi çarşılarımız hangi kentlerimizde bulunmaktadırlar? gibi merak ettğiniz pekçok sorununun cevabını bu yazımızda bulabileceksiniz.

Türkiye'nin Tarihi Çarşıları

Türkiye'de günümüzde özellikle osmanlı asırlardan kalma çok sayıda yaşayan çarşımız var. Kendine has mimari yapılarıyla dikkat çeken tarihi çarşılar, bazen bir bedesten, bazen bir han bazen de üzeri kapalı oldukça kapsamlı bir alışveriş merkezi görünümünde yapılardır. 

Her gün birlerce insanın kapısından geçip dolaştığı, alışveriş yaptığı bu kadim mekanların atmosferleri ziyaretçilerin hafızalarında tatlı bir hatıra olarak kalır.  Geçmişten günümüze kadar uzanan eşsiz mimarisiyle dikkat çeken tarihi çarşılar, en önemli kültürel miraslarımız arasında yer almaktadır.

Birbirinden farklı kültür ve hayatların yansımalarını taşıyan tarihi çarşılarımızı sizler için derledik. Türkiye'nin tarihi çarşılarını birlikte turlamaya ne dersiniz?

Edirne'den Elazığ'a, İzmir'den Safrabolu'ya yaşayan tarihi çarşılarımızı birlikte tanıyalım, gezip turlayalım. 

Türkiye'de Bulunan Tarihi Çarşıların Listesi

1) Antakya Uzun Çarşı / Hatay

antakya uzun çarşı

İstanbul'un Kapalı Çarşı'sına çok benzeyen Hatay Uzun Çarşı'da sıra sıra dizilmiş baharatçılar, kuyumcular, aktarlar, hediyelik eşyacılar insanın dikkatini çeker ve alışverişe sevk eder. Uzun Çarşı’nın geçmişi kent kadar eskidir.

Uzun Çarşıda her ara sokak ve cadde farklı bir meslek grubuna ayrılmış, belirli iş kolları, farklı inanç ve kökenden gelen Antakyalılar tarafından sürdürülmektedir. Osmanlı dönemi lonca örgütlenmesini hatırlatan bu iş bölümü dikkat çeker. Yerli ve yabancı turistler tarafından da yoğun ilgi görmektedir her mevsim.

Antakya uzun çarşıda, geleneksel dokusunu koruyan bir pazarda sizleri keyifli bir alışveriş bekliyor. Çarşı içinde  çınar altında dinlenip yöresel lezzetlerin tadına bakmayı unutmayın.

Hatay Gezilecek Yerler için Tıklayın

2) Bakırcılar Çarşısı / Gaziantep

gaziantep bakırcılar çarşısı

Gaziantep’in Şahinbey ilçesindeki kapalı çarşıda hizmet veren yapı; yüzlerce yıllık geçmişe sahip bakır işçiliğinin örneklerini bulabileceğiniz en önemli mekanlardan birisi...

Gaziantep'in  eski alışveriş alanı olan çarşıda el işi bakır eşya, baharat, kumaş, yemeni gibi birçok ürünü bulup satın alabilirsiniz. Restorasyon çalışması sonunda daha da dikkat çekici hale gelen çarşının  yerli yabancı çok sayıda misafirleri var.

3) Almacı Pazarı / Gaziantep

gaziantep almacı pazarı

Gaziantep’te yöresel ve organik ürün denilince akla ilk gelen yerlerden birisi  olan tarihi Almacı Pazarı, 250 yıllık geçmişiyle ahilik anlayışı, kültürel tarihi ve kuşaktan kuşağa aktarılan meslekleriyle öne çıkıyor.

Kültür yolu üzerinde bulunan tarihi çarşı sadece Gazianteplilerin değil Türkiye’nin farklı noktalarından gelen insanların da uğrak yeri. Günümüzde baharat, kuruyemiş, biber, salça, dolmalık patlıcan, biber, cevizli sucuk, muska, acı-tatlı akla ne geliyorsa onun her çeşidinin satıldığı girdikten sonra bir şeyler almadan çıkmanın mümkün olmadığı 12 dükkândan oluşan ufak bir pazar.

4) Revaklı Çarşı / Mardin

mardin revaklı çarşı

Mardin’e gidenlerin genellikle alışveriş için ilk uğradıkları yerlerden biridir  Revaklı Çarşı ... Ulu Camii’den çıktıktan sonra kısa bir yürüyüşün ardından çarşıya gelirsiniz.

17.yüzyılın ortalarında inşa edilmiş çarşının ortasından geçen yolun iki yanında revaklar ve revakların arkasında dükkanlardan yapılan alışverişler, Mardin’in en keyif veren aktivitelerinden biri. Mardin'in gezilip görülecek en güzel yerlerine buradan ulaşabilirsiniz.

5) Oturakçı Pazarı / Adıyaman

oturakçı pazarı adıyaman

Çarşı içinde yöre halkının ve  misafirlerin en çok ziyaret edip  alışveriş yaptıkları pazarda yöreye özgü halılar, kilimler, heykeller,  heybe  ve  çantalar  bulunmakta. Pazarın rengarenk otantik ortamını görünce şehri  ve insanlarını daha yakından tanıyacak,  sevdiklerinize küçük armağanlar alabilirsiniz.

6) Kazancılar Çarşısı /  Adana

kazancilar carsisi adana

Tarihi saat kulesi ve Adana Ulu Camii'nin hemen yakınında bulunan çarşı, yerli yabancı misafirlerin ve halkın uğrak noktaları arasında yer alıyor. Adana’nın yaşayan en eski çarşısı olan Kazancılar Çarşısı, hediyelik eşya satan dükkânlar, bakırcılar, şekerlemeciler ve kebapçılarla içiçe.

7) Kemeraltı Çarşısı /  İzmir

kemeraltı çarşısı

Geçmişten bugüne İzmir’in en önemli ticaret merkezlerinden birisi olan Kemeraltı günümüzde de bu özelliğini sürdürmekte. 1744 tarihinde inşa edilen Kızlarağası Hanı gibi birçok han da Kemeraltı semtinde yer alıyor.  

Tarihi çarşıda kahveci, balıkçı, turşucu, hediyelik eşya, elektronik, kıyafet ve deri ürünleri satan çok sayıda dükkân içiçe. Pazarda yok yok adeta.  Çarşı içinde alışverişin yanında yemek yenebilecek lokantalar çay ve kahvenizi içebileceğiniz cafelerde mevcut.

8) Safranbolu Demirciler Çarşısı / Karabük

demirciler çarşısı safranbolu

Safranbolu’nun tarihi çarşılarından biri olan Demirciler Çarşısı, Akçasu kanyonunun iki yanına lonca mantığıyla kurulmuş 25 dükkândan oluşmaktadır.

Geleneksel sıcak ve soğuk demirciliğin yapıldığı dükkânlar ahşaptan olup tek katlıdır. Çarşı içinde hediyelik eşya alabileceğiniz bakırcı ve demircilerin bulunduğu Safranbolu'da tarihi bir çarşıda gezmenin farkını yaşatacaktır.

9) Kapalı Çarşı / Kahramanmaraş

kapalı çarşı maraş

Kahramanmaraş şehir merkezinde bulunan çarşı; Türkiye'de geleneksel el sanatlarının en yoğun şekilde icra edildiği merkezlerden biri konumundadır. 

Bakırcılık, köşkerlik, keçecilik,  ahşap oymacılığı, saraçlık, semercilik, bıçakçılık, kuyumculuk, demircilik, gibi geleneksel el sanatlarının birçok çeşidinin doğal ortamında sergilenmektedir. Osmanlı döneminin ilk örneklerinden biri olan çarşının yapımında moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır.

10) Kapalı Çarşı / İstanbul

kapalı çarşı istanbul

Dünyanın en büyük ve en eski çarşısı olan tarihi yapıyı fetih sonrasında, Fatih Sultan Mehmet yaptırmıştır.  550 yıllık tarihi çarşı başlangıçta devlet hazinesinin bir kısmı ve zenginlerin servetleri, değerli eşyaları, paraları ve mücevherlerinin saklandığı kapalı bir alandır. Tarihi çarşı İstanbul'un en önemli gezilecek yerleri arasında yer alıyor.

16.yüzyılın başlarından itibaren tamamen ticari amaçla kullanılmaya başlanan çarşıda; 22 kapı, 2 bedesten, 16 han, 64 sokak, 3600 dükkân vardır. Kapalı alanı 45 bin metrekare olan çarşıyı her gün yüzbinlerce kişi ziyaret etmektedir.

Türkiye'nin en büyük tarihi çarşısında kuyumculardan halıcılara,  hediyelik eşya dükkânlarından kumaşçılara, değerli taş ve madenden yapılmış eşyalardan deri mamullerine kadar birçok alanda üretim ve satış yapan binlerce dükkân bulunur. Ayrıca çarşı içinde ziyaretçilerin dinlenebileceği kafeler ve geleneksel Osmanlı yemeklerini tadabilecekleri restoranlar bulunur. 550 yıllık tarihi Kapalı Çarşı İstanbul'un vazgeçilmez gezi rotalarından birisi olarak önümüzde duruyor…

11) Ali Paşa Çarşısı / Edirne

ali paşa çarşısı edirne

Edirne'de Sadrazam Hersekli Ali Paşa tarafından 1560 yılında yaptırılmıştır. İstanbul’daki kapalı çarşının bir benzeri olan tarihi yapı, Mimar Sinan’ın eserlerinden biridir.

Osmanlı asırlarında Edirne’nin en büyük alışveriş yeri olarak kullanılmıştır. Dükkânlar uzun bir koridorun iki yanında sıralanmışlardır. Günümüzde Edirne’nin en işlek alışveriş mekanlarından birisidir.

12) Kapalı Çarşı / Elazığ

elazığ kapalı çarşı

Elazığ'ın en  eski ticaret merkezi olan Elazığ Kapalı Çarşı; yöresel ürünlerin alınıp satıldığı  yerli halkla birlikte, turistlerin de en önemli uğrak noktalarından birisi...

2012 yılında yeniden restore edilen Elazığ Kapalı Çarşıda, Ağın Leblebisi, orçik, baharat çeşitleri, badem şekeri, pekmez, tulum peyniri  gibi birçok yöresel ürünü satın alabilirsiniz. Elazığ'ın gezilip görülecek yerlerine buradan ulaşabilirsnizi.

13) Mısır Çarşısı / İstanbul

mısır çarşısı İstanbul

Her gün yerli - yabancı binlerce insanın gezip dolaştığı Mısır Çarşısı’nı,  Osmanlı Devletinde 17.yüzyılın ikinci yarısında Sultan 4. Mehmed’in annesi Turhan Sultan tarafından 1664 yılında yaptırılmıştır.  

Çarşı, geçmişten bugüne genellikle şifalı bitki satan aktarları, lokumcuları,  baharatçıları, kurutulmuş bitkileri, organik besinleri, kuruyemişçileri şarküterileriyle İstanbul’un en önemli tarihi alışveriş merkezlerinden birisidir.

Mısır Çarşısında daha içeri girdiğinizde baharatların ve şifalı bitkilerin kokusunu hemen hissedersiniz özellikle kış günlerinde...  Eminönü’nde bulunan tarihi çarşı iki ana giriş kapısının yanında Tahtakale, Mercan, Süpürgeciler gibi yan kapılarla İstanbul’a açılır.

Tarihî çarşı sizlere unutulmaz anlar yaşatacak potansiyeli bünyesinde taşımaktadır.

Önerilen Yazılar

>>> Anadolu'nun Muhteşem Kaleleri

>>> Anadolu'nun Geleneksel  Evleri

>>> Anadolu'nun Saat Kuleleri

 ANADOLUYUGEZİYORUM.COM

     Sosyal Medya Hesapları 

     

 

0 Yorum

Yorum Yap