Gezi Rehberi

Anadolu'nun Saat Kuleleri

Anadolu'nun Saat Kuleleri

Anadolu'nun Saat Kuleleri

Türkiye'de bulunan tarihi saat kuleleri hangileridir? Hangi şehirlerde bulunur ve özellikleri nelerdir?
Saat kuleleri, Anadolu şehirlerinin en önemli sembol eserleri arasında yer alır. 19.yüzyılın sonlarından itibaren yaygınlaşmaya başlayan kule saatler bir taraftan zamanı gösterirken bir taraftan da zamana direnmeye devam ediyorlar.
Her birinin zaman içinde  kendine has öyküsü, yaşanmışlığı, hatıraları saklı.. Anadolu şehirlerinin vazgeçilmezi olan saat kulelerinden bir demet…

Adana Saat Kulesi

Adana'nın Seyhan ilçesinde bulunan saat kulesi, Adana'nın simgelerinden birisidir. 32 m. uzunluğuyla, Türkiye'deki en yüksek saat kulesi olma ayrıcalığını yaşar.

Saat Kulesi inşasına Ziya Paşa döneminde başlanmıştır ve 1882 yılında Abidin Paşa zamanında tamamlanlanmıştır. Saat kulesi tarihte modernleşmenin simgesi olarak görülmüştür.

Adana Büyük Saat Kulesi kare prizma şeklindedir ve kulenin duvarları tuğla ile inşa edilmiştir. 

Adana Gezi Rehberi İçin TIKLAYIN

İzmir Saat Kulesi

izmir saat kulesi

1901 yılında II.Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yılı şerefine inşa edilen saat kulesi Konak meydanına ayri bir güzellik katmaktadır.

Sekizgen şekilde mermer bir platform üzerine kurulmuş olup yapının kenarlarında sebiller yer alıyor. Sebillerin birer fıskiyesi ve kenarlarında üçer çeşmesi bulunuyor. İzmir Gezilecek Yerler İçin TIKLAYIN

Kastamonu Saat Kulesi

Şehre hâkim saray üstü tepesinde 1885 yılında vali Abdurrahman Nureddin Paşa döneminde 1885 yılında yaptırılmıştır. Kulenin saati ise Fransa’nın Strazburg şehrinden getirtilmiştir.

Kare bir kaide üzerinde yükselen Kastamonu Saat Kulesi, 12 metre yüksekliğe sahip olup açık sarı ve açık yeşil renkte, kesme taştan inşa edilmiştir.

İki katlı olan kuleye yuvarlık kemerli bir kapı ile giriş sağlanabilmektedir. Kulenin üzeri piramidal bir külahla örtülmüş. Anadolu’nun en eski saat kulelerinden birisini yakından görüp tanımaya ne dersiniz?

Erzurum Saat Kulesi

Halk arasında “Tepsi Minare” ve “Kule” olarak adlandırılan kule; başlangıçta kale Camii'ne minare olarak yaptırılmış yer yer gözetleme kulesi olarak da kullanılmıştır.

Saat Kulesi'nin yapımında kırmızı tuğla kullanılmış olup taş kaide üzerinde yuvarlak gövdeli bir mimariye sahiptir. Sultan II.Abdülhamit zamanında Müşir Mustafa Paşa'nın Erzurum valiliği sırasında kuleyi şerefenin altında çevreleyen kitabenin bir kısmı sökülerek buraya saat kadranı yerleştirilmiştir.

Kuledeki saat 1877 yılında İngiltere’nin başkenti Londra'dan getirtilmiştir.

Tokat Saat Kulesi

tokat saat kulesi

Şehrin her tarafından görülebilen eser, 1902 yılında kesme taştan inşa edilmiştir.33 m. yükseklikteki tarihi yapının giriş kapısı güney tarafındandır.

Tokat'ın Behzat Bulvarı üzerinde bulunan II. Abdülhamit Han'ın tahta çıkışının 25. Yıldönümü anısına Tokat Belediye Başkanı Mütevellioğlu Enver Bey ve Mutasarrıf Bekir Paşa'nın öncülüğünde Tokatlılar tarafından 3 katlı olarak yaptırıldı.

1917 yılında 1 kat daha eklenen saat kulesine dört yana bakan kadranların yapılmasıyla bugünkü haline dönüşmüştür. Tokat Gezi Rehberi İçin TIKLAYIN!

Antalya Tarihi Saat Kulesi

antalya saat kulesi

Antalya'nın şehir merkezinde bulunan tarihi saat kulesi, Kale Kapısı mevkiindedir. Saat kulesi 1901 senesinde Sadrazam Küçük Sait Paşa tarafından II. Abdülhamit için inşa edilmiştir. Antalya Gezilecek Yerler İçin Tıklayın

Antalya Tarihi Saat Kulesi, kare gövdelidir ve gövdenin altında bir, üzerinde üç sıra silme vardır.

Çorum Saat Kulesi

çorum saat kulesii

1896 yılında başkent İstanbul’da Ali Suavi olayını bastıran Yedisekiz Hasan Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Şehir merkezinde bulunan tarihi yapı 27,50 metre yüksekliğindedir.

Uzaktan bakıldığında minare izlenimi veren kule, kesme taştan yapılmış olup şehrin en önemli sembol eserlerinden birisidir. Saat kulesinin her dört tarafında birer saat

Balıkesir Saat Kulesi

balıkesir saat kulesii

Balıkesir Merkez'de bulunan Saat Kulesi, belediye parkı içinde yer almaktadır. Balıkesir Saat Kulesi'nin kitabesinde 1827 tarihi yazmaktadır. Yapısı itibariyle Galata Kulesi'ne benzetilen eser 1897 yılında meydana gelen depremde yıkılır ve 1901 yılında Balıkesir Valisi Ömer Ali Bey tarafından tekrar yaptırılmıştır.

kadranı bulunmaktadır.

 Osmanlı mimarisinin bir örneği olan Balıkesir Saat Kulesi, 20 metre yüksekliğindedir. Balıkesir gezinizde mutlaka görmeniz gereken noktalardan biridir.

Safranbolu Saat Kulesi

safranbolu saat kulesi

1798 yılında Sultan III. Selim döneminde Safranbolulu Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış Anadolu’nun ilk saat kulelerinden birisidir.  

Kare planlı yerleştirilmiş olan Saat Kulesi halen çalışır durumdadır. Kulenin bulunduğu yer Safranbolu’nun kalesi. Kare planlı ve kiremit çatısı bulunan kulenin yüksekliği 12 m. dir. 1999 yılında restore ettirilmiştir.

Şehre tepeden baktığınızda tarihî Safranbolu evlerinin manzarası görülmeye değer.  Saat kulesinin çevresinde ayrıca, Osmanlı döneminde yapılmış tarihi bazı saat kulelerinin maketleri sergilenmektedir.

Bayburt  Saat Kulesi

bayburt saat kulesi

Bayburt'un sembollerinden birisi olan saat kulesi 1923 yılında inşa edilmiştir. Muhittin Usta isimli bir taş ustası tarafından yapılan bu tarihi saatin içindeki mekanizma İsviçre'den getirilmiştir. Saat kulesine  takılan 4 adet saat ve makine aksamı Almanya’dan getirilmiştir.

Kulenin zeminden yüksekliği 21 m. olup, şerefesine 41 basamaklı bir merdivenle  çıkılmaktadır.

Bilecik Saat Kulesi

bilecik saat kulesi

Bilecik Belediyesi'nin bahçesinde bulunan tarihi saat kulesi hem zamanın hem kentin tanığı... ll. Abdülhamit döneminde yaptırılan saat kulesi, günümüzde yeniden düzenlenerek Bilecik'in en önemli gezi rotaları arasına girmiştir.

Yozgat Saat Kulesi

yozgat saat kulesi

Yozgat şehir merkezinde 1908 yılında belediye başkanı Tevfikzade Ahmet Bey döneminde  inşa ettirilmiştir. Cumhuriyet alanında bulunan tarihi saat kulesi, zemin katla birlikte altı kat olup, sarı kesme taştan inşa edilmiştir.

Kulenin en üst kısmı şerefeye benzeyen bir balkonla çevrelenmiştir.  Her cepheye 4 saat kadranı yerleştirilmiş üzeri külahla örtülmüştür. Her saat başında çalan çanlar şehrin her tarafından duyulacak şekildedir ve şehrin sembol eserlerinden birisidir.

Göynük saat Kulesi

Göynük kaymakamı Hurşit Bey tarafından Sakarya zaferinin anısına 1922 yılından yaptırılmış saat kulesi "Zafer kulesi" olarak tanımlanmakta ve şehre hakim bir tepe üzerinde konumlanmış durumda. Bolu'nun şirin ilçesi Göynük'te bulunan anıt gezilip görülmeğe değer güzellikte... Bolu Gezilecek Yerlere buradan ulaşabilirsiniz.

İzmit Saat Kulesi

İzmit’in en önemli simgelerinden biri olan tarihi saat kulesi, şehir merkezinde Kemalpaşa Mahallesi'nde, Kasr-ı Hümayun ile Atatürk Heykeli arasında yer almaktadır. Saat Kulesi, İzmit Mutasarrıfı Musa Kazım Bey tarafından, Sultan 2. Abdülhamit'in tahta çıkışının 25. yıldönümü dolayısıyla yaptırılmıştır.  

Hereke ve Tavşancıl'dan getirilen traverten taşlarla neoklasik üslupla inşa edilmiş olan kulenin dört tarafında çeşmeler bulunmaktadır. Yeniden onarılan saat kulesi, zamanı gösterip zamana tanıklık yapmaya devam etmektedir. 

 

Önerilen Yazılar

>>> Türkiye'nin En Çok Ziyaret Edilen Müzeleri

>>> Türkiye'nin Büyükşehir Belediyeleri

>>>  Anadolu'nun Taşköprüleri 

 

 Anadoluyu Geziyorum

Sosyal Medya Hesapları

       

 

Yorum Yap