Kent & Yaşam

Türkiye'nin Büyükşehir Belediyeleri

Türkiye'nin Büyükşehir Belediyeleri

Türkiye'nin Büyükşehir Belediyeleri

Türkiye'nin büyükşehir belediyeleri hangileridir? Özellikleri, konumları ve Türkiye deki etkileri nelerdir?

Türkiye'nin 81 şehrinden 30'u büyükşehir statüsünde... Toplam nüfusu 62 milyonu geçen bu iller; nüfus, sanayi, ekonomi, eğitim, kültür, turizm, ulaşım, istihdam gibi nedenlerden dolayı kanunla büyükşehir olarak belirlenmişlerdir.

Türkiye'nin 30 Büyükşehri Hangileridir? 

istanbul istiklal

Türkiye'nin 30 büyükşehri daha çok merak edilir oldu.

Sizin için Türkiye'nin 30 büyükşehrini derledik, Buradan büyükşehirler hakkında merak ettiğiniz  bilgilere de ulaşabilirsiniz.

30 . Ordu

ordu buyuksehir

Yemyeşil doğası, kültürel zenginlikleri ve Karadeniz mutfağına ait en güzel yemekleri yiyebileceğiniz gezilip görülesi bir şehir Ordu… Dört mevsimi ayrı güzellikte olan kentte; deniz kıyısında sahil ve plajların keyfini sürerken sessiz sakin yaylalarında huzura doğru yelken açarsınız.

754.000 nüfusuyla Türkiye’nin büyük şehirleri arasında 30’ncu sırada yer alan Ordu’nun Altınordu, Ünye ve Fatsa olmak üzere toplam 19 ilçesi  olup trafik plakası 52 dir. Detay İçin Tıklayın

29 . Erzurum

erzurum buyuksehir

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük 3  kentinden birisi olan Erzurum; özellikle Selçuklu ve Osmanlı asırlarından kalma eserleriyle göz kamaştırıyor. Dünyaca meşhur Palandöken Kayak Tesisleri'nin yanında Tortum şelalesi, cağ kebabı,kadayıf dolması, bal ve kaşarı ile öne çıkan Erzurum'un 20 ilçesi var. 

Palandöken Dağı'nın eteklerinde kurulmuş serhat şehri Erzurum, Türkiye'de toprak büyüklüğü açısından 4'ncü, 760.000 nüfus büyüklüğü açısından da Türkiye'de 29'ncu sırada yer almaktadır. 

28 . Malatya

malatya buyuksehir

Doğu Anadolu'nun en büyük şehrinden birisi olan Malatya; 800.000 kişilik nüfusuyla Türkiye'nin 28. büyükşehridir.

Kayısı denilince ilk akla gelen kent olan Malatya sanayi, ticaret, tarım, eğitim, ulaştırma ve haberleşme alanında güçlü bir altyapıya sahiptir.

Gezilip görülecek çok sayıda tarihi kültürel mirasa sahip kentin, 13 ilçesi vardır ve trafik plakası 44'dür.  Malatya

27 . Trabzon

trabzon

Köklü geçmişi ile Karadeniz Bölgesi'nin en önemli doğa, tarih ve kültür şehirlerinden birisi olan Trabzon; 800.000 nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık 27. şehridir. Deniz ve mavinin bir araya geldiği büyüleyici bir atmosfere sahip olan kent, kendine has mutfağı ile dikkat çekmektedir.

Turizmin yanında dinamik bir ticaret, ulaşım, spor ve eğitim sektörüne sahip Trabzon'un  18 ilçesi vardır. Trabzon'da bulunan Uzungöl, Sümela Manastırı, Ayasofya Müzesi dünyanın en önemli tatil ve gezi lokasyonları arasında yer almaktadır. Daha çok okumak için Tıklayın

26 . Mardin

mardin

Farklı kültürlerin, inançların birbirleriyle uyum içinde tarih sahnesinden akıp gittiği, mimarisiyle göz kamaştıran Mezopotamya'nın kadim kenti Mardin;  taş işçiliğinin muhteşem örneklerini taşıyan tarihi turistik mekanlara, müzelere, antik kentlere, dini ve kültürel yapılara ev sahipliği yapıyor.

850.000 nüfusuyla Türkiye'nin 26. büyükşehri olan Mardin; kendine ait yöresel yemekleri ve el işçiliği sanat eserleriyle de farkını ortaya koyuyor. 10 ilçesi olan Mardin'in trafik plakası 47'dir. 

25 . Eskişehir

eskişehir

Özellikle Selçuklu ve Osmanlı asırlarından kalan tarihi ve kültürel mirasını iyi değerlendirip modern bir anlayışla sunan Eskişehir; Anadolu'nun en önemli turizm lokomatiflarinden birisidir. 900.000 nüfusuyla Türkiye'nin 25.büyük kentinden birisi olma ayrıcalığını yaşamaktadır.

Turizmin yanında sanayi, tarım, ticaret, eğitim kültür ve sanat etkinliklerinin yoğun olduğu kent, coğrafi konumununda etkisiyle ilkçağlardan günümüze önemini hiç kaybetmemiştir. 14 ilçesi olan kentin trafik plakası 26'dır.

24 . Muğla

mugla

Muhteşem plaj ve koyları, ılıman iklimi, masmavi denizi, yemyeşil ormanları ve çok özel turistik tesisleriyle, Türkiye'nin turizm başkenti olarak kabul edilen Muğla, Ege Bölgesi’nde yer almaktadır.

1 milyonluk nüfusuyla Türkiye'nin 24. kenti olan Muğla; Bodrum, Fethiye,Dalaman, Datça, Köyceğiz, Marmaris, Menteşe, Kavaklıdere, Milas, Ortaca, Seydikemer, Ula, Yatağan gibi ilçeleriyle de yerli ve yabancı milyonlarca turist için vazgeçilmez destinasyonlara sahiptir.

23 . Sakarya

sakarya

1 milyon nüfusuyla Türkiye'nin 23. şehri olan Sakarya; sanayi, tarım, ticaret ve ulaştırma alanında güçlü bir altyapıya sahiptir. Karadeniz ikliminin görüldüğü kent; Kocaeli, Bilecik, Bolu ve Düzce ile çevrilidir ve her mevsim gezilip görülebilecek özelliktedir.   

Marmara bölgesinde bulunan Sakarya'nın turizmde lokomatifi Sapanca Gölü ve çevresidir. Burada çok sayıda turistik tesis misafirlerini ağırlamaktadır. Merkez ilçesi Adapazarı olan Sakarya'nın toplam 16 ilçesi vardır ve trafik plakası 54'tür.

22 . Denizli

denizli

Nefes kesen Pamukkale Travertenleriyle UNESCO dünya medeniyet mirası listesine giren Denizli; 1.100.000 nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık 22. büyükşehridir. Hieropolis Antik Kenti gibi bir çok tarihi mirasa sahip kent, ilkçağlardan günümüze şifa dağıtan termal kaplıcalarıyla ün salmıştır.

Sanayi, tarım, turizm, kültür ve  sanat etkinliklerinin yoğun olduğu Denizli yöresel lezzetlerinin yanında horozuyla ön plana çıkmaktadır. 19 ilçesi olan kentin trafik plakası 20 'dir.

21 . Tekirdağ

tekirdag

Marmara Bölgesi'nin Trakya kesiminde yer alan kent; 1.100.000 nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık 21. şehri olarak büyükşehirler listesinde yerini almıştır.

Sahilleri, plajları, müzeleri, ormanları ve iki ayrı deniziyle gezilip görülmesi gereken bir şehirdir Tekirdağ...

Karadeniz ve Marmara Denizi'ne kıyısı olan şehrin ticaret, ulaşım, kültür ve sanat hayatı bir hayli dinamik... 11 ilçesi bulunan Tekirdağ’ın trafik plakası 59'dur.

20. Aydın

Türkiye'nin 1.120.000 nüfusuyla 20.büyükşehri olan Aydın; Ege Bölgesi'nde yer almaktadır. İlkçağlardan bugünlere kadar farklı uygarlıklardan izler taşıyan Aydın, Türkiye'nin en önemli turizm kentlerinden birisidir. 

Kuşadası, Didim, Dilek Yarımadası, Aphrodisias Antik Kenti gibi turizmin cazibe merkezleri her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilmektedir. Turizmin yanında tarım ve sanayinin de önemli güce ulaştığı Aydın'ın plakası 09 olup 17 ilçesi vardır. 

19 . Van

vang

Doğunun incisi Van 1.150.000 nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık 19. şehridir.  Van Gölü, Van Kalesi, Akdamar Kilisesi, Van Kedisi ve kahvaltısıyla dilden dile anlatılagelen kent; büyüleyici atmosferi ve tarihi birikimiyle bölgenin cazibe merkezi...

13 ilçesi olan Van'ın çevresi, Şırnak, Hakkari, Bitlis ve Siirt ile çevrilidir ve trafik plakası 65'dir. 

18 . Kahramanmaraş

kahramamaras

Kurtuluş Savaşı'nda Fransızların işgaline karşı Sütçü İmam önderliğinde gösterdikleri destansı milli direnişle TBMM tarafından  "Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası" ile onurlandırılan ve Maraş ismi Kahramanmaraş olarak değiştirilen Akdeniz Bölgesi'nde bulunan ilimizdir.

1.175.000 nüfusuyla Türkiye'nin 18. büyükşehridir. Tarihi ve doğal güzelliği ile bir çekim merkezi olan kent; sanayi, tarım, ticaret ve ulaşım açısından canlı bir yapıya sahiptir. Kahramanmaraş'ın 11 ilçesi vardır ve trafik plakası 46'dır

17 . Balıkesir

balikesir

Ege ve Marmara olmak üzere 2 ayrı denize kıyısı olan Balıkesir 1.350.000 nüfusuyla Türkiye'de en kalabalık 17. şehridir.

Muhteşem plajları, kaplıcaları, adaları, zeytinlikleri, insanın içine ferahlık veren Kazdağları ile turizmin en canlı olduğu kentlerden birisi olan Balıkesir'in trafik plakası 10'dur.

Toplam 21 ilçesi olan Balıkesir gezilip görülecek çok sayıda doğal tarihi mirasa ev sahipliği yapıyor.

16 . Samsun

samsunbsehir

Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşını başlattığı kent olan Samsun, eşsiz manzarasıyla sizleri büyüleyecek.  Karadeniz Bölgesi'nin 1.350.000'lik nüfusuyla en büyük ili olan Samsun, aynı zamanda Türkiye'nin 16. büyükşehridir.

Çarşamba ve Bafra ovalarının verimli topraklarıyla tarımda öne çıkarken aynı zamanda sanayi, ticaret, eğitim ve kültürel etkinlikler açısından oldukça canlıdır.

En büyük ilçeleri Atakum, Canik, İlkadım,  Bafra, Çarşamba, Terme olmak üzere toplam 17 ilçesi bulunan Samsun'nun trafik plakası 55 tir. 

15 . Kayseri

kayseri

Anadolu coğrafyasının tam ortasında Erciyes Dağı'nın eteklerine kurulmuş kent; ilkçağlardan günümüze önemini kaybetmemiş, her zaman cazibe merkezi olmuştur.

Günümüzde 1.450.000 nüfusuyla Türkiye'nin 15. büyükşehri olan Kayseri, sanayi, ticaret, turizm, ulaşım ve tarım alanlarında oldukça gelişmiş bir altyapıya sahiptir. 

15 ilçesi olan Kayseri Erciyes Kayak Merkezi başta olmak üzere gezilip görülecek çok sayıda tarihi kültürel ve doğal mirasa sahiptir ve plakası 38'tir. Detay öğrenmek  için TIKLAYIN

14  Manisa

manisa

 Ege Bölgesi'nin verimli topraklarında bulunan Manisa; 1.450.000 nüfusuyla Türkiye'nin 14. büyükşehridir.

"Şehzadeler Şehri" olarak bilinen kent; Osmanlı Devleti döneminde çok sayıda padişahın yetiştiği yer olarak bilinmekte olup özellikle bu dönemlerde kalma çok sayıda anıt eser bulunmaktadır.

Spil Dağı eteklerinde kurulu şehir; sanayi, tarım, ulaşım ve ticaret açısından oldukça gelişmiştir.  Gezilip görülecek çok sayıda yeri olan Manisa'nın 17 ilçesi olup trafik plakası 45'tir. Detay için Tıklayın

13 . Hatay

hatay

Anadolu'da farklı kültürlerin ve medeniyetlerin buluşma noktalarından birisi olan Hatay; 1.650.000 nüfusuyla Türkiye'nin 13. en kalabalık ilidir. Akdeniz Bölgesi'nde yer alan Hatay'ın merkez ilçesi Antakya'dır. 15 ilçesi olan kentin en büyük ilçesi İskenderun'dur.

Asi Nehri'nin suladığı bereketli topraklarda oldukça gelişmiş bir tarımın yanında sanayi, ticaret ve turizm büyük bir gelişme göstermiştir. Nefis yemeklerinin yanında gezilip görülecek çok sayıda gezi lokasyonu olan kent bölgenin cazibe merkezlerinden birisi durumunda...

12 . Diyarbakır

diyarbakır

Güney Doğu'nun en büyük metropollerinden birisi olan Diyarbakır, asırlardır dimdik duran surlarıyla ve Hevsel bahçeleriyle ön plana çıkmaktadır. Farklı uygarlıkların izlerini taşıyan kent; 1.750.000 nüfusuyla Türkiye'nin 12. büyükşehridir.

17 ilçesi olan kadim kentin plakası 21'dir. Sanayi, ticaret, tarım, ulaşım ve kültürel faaliyetlerin yoğunlaştığı kent bölgenin cazibe merkezi durumundadır.

11 . Mersin

mersin

Akdeniz Bölgesi'nde bulunan Mersin, 1.850.000 nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık 11'nci büyük şehridir. Akdeniz ikliminin bütün özelliklerini gösteren kent; sanayisi, tarımı, limanları, ticareti, tarihi, ulaşım ve haberleşme imkanlarıyla tam bir cazibe merkezidir. 

Akdeniz, Yenişehir, Toroslar, Mezitli, Tarsus, Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Çamlıyayla, Erdemli, Gülnar, Mut, Silifke olmak üzere toplam 13 ilçesi olan Mersin'in eski adı İçel'dir. Detay için Tıklayın!

10 . Kocaeli

kocaeli

Türkiye'nin önde gelen sanayi kentlerinden birisi olan Kocaeli Marmara Bölgesi'nde yer almakta olup 2 milyona ulaşan nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık 10'ncu ilidir.

Karadeniz'e  ve Marmara Denizi'ne kıyısı olan kentin oldukça gelişmiş sanayi, ticaret, ulaşım, haberleşme ve eğitim altyapısı vardır. Sanayi şehri olmanın yanı başında çok sayıda kültürel, tarihi mirasa sahip kentin doğal güzellikleri gezilip görülmeğe değer nitelikte...

Toplam 12 ilçesi olan kentin trafik plakası 41'dir. Daha fazlası için Tıklayın

9 . Gaziantep

Güneydoğu Anadolu'nun incisi Gaziantep 2.100.000 nüfusuyla Türkiye'nin 9. büyükşehridir. Nefis lezzetli yemekleri, sanayisi, tarımı, ticareti ve  turizm potansiyeli ile her geçen büyüyen ve gelişen bir kent Gaziantep...

Zeugma Antik Kenti, Mozaik Müzesi, Rumkale ve Antep Kalesi'nin yanında çok sayıda gezilip görülecek külterel mirasa ev sahipliği yapan kentin; Şehitkamil, Şahinbey, Oğuzeli, Nizip, Islahiye, Karkamış, Araban, Nurdağı ve  Yavuzeli olmak üzere 9 ilçesi vardır. Detaylı bir arama için Tıklayın

8 . Şanlıurfa

sanliurfa

Peygamberler şehri olarak bilinen Mezopotamya'nın kadim kenti Şanlıurfa; 2.100.000 nüfusuyla Türkiye'nin 8. büyükşehridir. Güneydoğu Bölgesi'nde yer alan kent; tarihi birikimi, doğal güzellikleri, mimari yapısı, kültürürel özellikleri ve kendine has mutfağıyla farkını ortaya koyuyor.

Göbeklitepe, Balıklıgöl, Halil-ür Rahman Camii, Urfa Kalesi, Harran Evleri gibi çok sayıda gezilip görülecek kültürel mirasa sahip Şanlıurfa'nın toplam 13 ilçesi olup trafik plakası 63 'dür.  Detay için Tıklayın  

7 . Konya

konya

Köklü bir geçmişe sahip olan Konya; Türkiye'de toprak büyüklüğü açısından 1. sırada; 2.277.000 nüfusuyla da en kalabalık şehirler arasında 7. sıradan listeye girmiştir. 

Anadolu Selçuklu Devletine uzun asırlar başkentlik yapan Konya'da büyük bir tarihi, kültürel mirasa sahiptir. İnanç turizminin Anadolu'da en büyük çekim merkezlerinden birisi olna kent, dünyaca tanınan büyük mutasavvıf Mevlana Celaleddin Rumi'nin her yıl milyonlarca ziyaretçisiyle dolmaktadır. Kendine ait yöresel mutfağının vazgeçilmezi etli ekmektir.

Sanayi, tarım, ticaret, eğitim, kültür ve sanat alanlarında oldukça dinamik olan Konya'nin plakası 42 olup toplam 31 ilçesi vardır.  

6 . Adana

adana

Akdeniz bölgesinde yer alan Adana; 2.260.000 nüfusuyla Türkiye'nin 6 şehridir.

Adana ve Çukurova'ya hayat veren Seyhan ve Ceyhan nehirleri, tarihi ve kültürel eserleri, kebabı, pamuk ve festivalleriyle öne çıkan Adana, Türkiye'nin en önemli tarım, sanayi, eğitim ve turizm kentlerinden birisidir.  Trafik plakası 01 olarak belirlenmiştir.

5 . Antalya

antalya

Antalya; muhteşem doğal güzellikleri, geçmişin emaneti tarihi zenginlikleri,  mavi bayraklı plajları, gizemli  koyları ve profesyonel ekiplerle hizmet veren binlerce turistik tesisiyle her dönem tercih edilen bir tatil  ve gezi kenti...

2.620.000 nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık 5. şehri olan Antalya'nın oldukça gelişmiş sanayi, tarım, ticaret, kültúr  ve sanat hayatı vardır. 19 ilçesi olan Antalya'nın trafik plakası 07 diyer.

4 . Bursa

bursa

Türkiye'nin en önemli tarih ve kültür şehirlerinden birisi olan Bursa, Osmanlı Devleti'ne uzun zaman başkentlik yapmıştır. Osmanlı asırlarından kalmış çok büyük bir mirasa sahip Bursa; 2015 yılından itibaren UNESCO medeniyet mirası listesinde yer almaktadır.

Turizmin yanında dinamik bir sanayi, ticaret, ulaşım ve tarım sektörüne sahip Bursa, 3.1 milyonluk nufusuyla Türkiye'nin en kalabalık 4. şehridir. 17 ilçesi olan Bursa'da bulunan Uludağ Kayak Merkezi dünyanın en önemli tatil ve eğlence lokasyonlarından birisidir.

3 . İzmir

izmir

4.400.000 nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık 3'ncü kenti olan İzmir; köklü tarihi, ekonomisi, deniz ve kara ticareti, eğitim, kültür, sanat ve turizm  potansiyeliyle her zaman dikkatleri üzerine  çeken bir şehir...

İzmir Ege'nin çekim merkezi olup Çeşme, Alaçatı, Urla, Karaburun, Seferihisar, Foça ve Dikili gibi en güzel tatil yapılabilecek ilçelerinin yanında;  Efes, Bergama, Selçuk gibi muhteşem tarihi mirasa ev sahipliği yapan 39 ilçeye sahiptir.  

2 . Ankara

ankara buyuksehir

1923 yılından günümüze kadar Türkiye'nin başkentliğini yapan Ankara; 5.700.000 nüfusuyla Türkiye'nin 2. büyükşehridir.

Anadolu'nun ortasında bulunan Ankara; ulaşım, haberleşme, eğitim, kültür ve sanat açısından yaşamaya elverişlidir. Ankara kalesi, Anıtkabir, Hacı Bayramı Veli Camii ve Türbesi, Kocatepe Camii, Kurtuluş ve Cumhuriyet Müzeleri gibi çok sayıda gezilecek yere ev sahipliği yapan Ankara'nın toplam 25 ilçesi vardır ve plakası 06 dır. 

1 . İstanbul

 istanbull

Türkiye'nin 15.8 milyonluk nüfusuyla en kalabalık şehri olan İstanbul; dünyanın da en kalabalık 10 şehri arasında yer alıyor. Türkiye’nin en büyük sanayi, ticaret, eğitim, kültür, sanat ve ulaşım merkezi olmasının yanında yanında tarihi dokusu hem doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistleri için hiç modası geçmeyen bir cazibe kaynağı...

Dünyanın en büyük imparatorluklarına uzun asırlar başkentlik yapmış bir şehir olan İstanbul; tam anlamıyla saraylar, camiler, çarşılar, müzeler, parklar, ve daha nice  doğal ve tarihi güzellikleriyle tam bir açık hava müzesi... 

39 ilçesi bulunan İstanbul denizlerin ve kıtaların geçiş noktası olması dolayısıyla tüm dünyanın gözlerini üzerinde bulundurduğu bir şehir olma özelliği taşıyor. Detay İçin Tıklayın! 

Aşağıdaki Konular İlginizi Çekiyor Olabilir!!!

>>>> Anadolu'nun Taş Köprüleri

>>>> Akdeniz Bölgesi Milli Parkları

>>>> Türkiye'nin Şelaleleri

 

ANADOLUYUGEZİYORUM.COM

Sosyal Medya Hesapları İçin TIKLAYIN!

    

Yorum Yap