Kocaeli'de Gezilecek Yerler

İzmit / Kocaeli

Kocaeli'de Gezilecek Yerler

Kartepe Kayak Merkezi

Türkiye'nin en gözde kayak merkezleri arasında yer alan Kartepe;  Sapanca Gölü ve İzmit körfezine hakim çok özel bir konuma sahip... İstanbul'a bir saat uzaklıkta bulunan kayak merkezi yerli ve yabancı turistlerden büyük bir ilgi görüyor.

Kayakseverlerin zevkli bir tatil geçirdikleri Kartepe'de doğa yürüyüşü, kuş gözlemciliği, binicilik ve yamaç paraşütü gibi farklı aktiviteler yapılabilmekte...

Kartepe Nerede Kalınır? Kartepe Otelleri İçin Arayın!!!

Maşukiye

kocaeli maşukiye

İstanbul'a çok yakın ama bir o kadar da sessiz ve sakin özel bir lokasyon... Sapanca Gölü’nün hemen kıyısında bulunan Kartepe’nin eteklerinde ki bu şirin kasaba; her mevsim başkadır. Kışı ayrı yazı ayrı güzel olan Maşukiye büyüleyici atmosferiyle gönülleri fethediyor.

Tertemiz köy havası, göl manzarası ve büyüleyici yemyeşil doğasıyla Maşukiye yılın her mevsimi sizi bekliyor.

İzmit Nerede Kalınır?

İzmit Otelleri İçin Arayın!!!

Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi

Eski gar ve ambar binaları bir bütün halinde değerlendirilmiş, restorasyon çalışmaları sonucunda ziyarete açılmıştır.

Arkeoloji ve Etnografya Müzesi olarak hizmet veren alan içinde Tamir Atölyesi, Su Deposu, Lojman Binası yer almaktadır. İki adet tekel deposu birleştirilerek (Arkeolojik ve Etnografik eseler için) teşhir salonları oluşturulmuştur.

Arkeoloji ve Etnografya Müzesinde Paleolitik, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait eserler sergilenmektedir.

Yarhisar Gemi Müzesi

Türk Donanması'na keşif-karakol gemisi olarak 40 yıl hizmet veren ve 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’na da katılan Yarhisar Gemisi, hizmet dışına ayrıldıktan sonra, Donanma Komutanlığı tarafından Gölcük'e hediye edildi, depremden sonra yeniden yapılan Kavaklı sahilinde halka açık müze haline getirildi.

Denizciliği sevdirmek, hem de gemiciliği öğretmek amacıyla müze olarak hizmet vermeye başlayan Yarhisar Gemisi, Kavaklı sahilinde yaklaşık 200 m²’lik bir alan üzerinde, kaidesinde yapılan çeşitli görsel düzenlemeler ile müze gemi olarak kullanılıyor.

Yarhisar Gemisi, Kocaeli'nin TCG Gayret ve TCG Hızır Reis'den sonra üçüncü Gemi Müzesi.

İzmit Saat Kulesi

İzmit’in en önemli simgelerinden biri olan tarihi saat kulesi, şehir merkezinde Kemalpaşa Mahallesi'nde, Kasr-ı Hümayun ile Atatürk Heykeli arasında yer almaktadır. Saat Kulesi, İzmit Mutasarrıfı Musa Kazım Bey tarafından, Sultan 2. Abdülhamit'in tahta çıkışının 25. yıldönümü dolayısıyla yaptırılmıştır.  

Hereke ve Tavşancıl'dan getirilen traverten taşlarla neoklasik üslupla inşa edilmiş olan kulenin dört tarafında çeşmeler bulunmaktadır. Yeniden onarılan saat kulesi, zamanı gösterip zamana tanıklık yapmaya devam etmektedir. 

İzmit Tren İstasyonu

İstanbul - Haydarpaşa’dan İzmit’e kadar uzanan 91 kilometrelik demiryolu hattı 4 Ağustos 1871’de başlamış, 1 Ağustos 1873’te İzmit’e kadar ulaşmıştır.

İzmit Tren İstasyonu ve çevresindeki yapıların her biri ayrı zamanlarda, ihtiyaç duyuldukça yapılmıştır. Bu binaların içerisindeki en eski yapı, yolcu salonunun zemin katındaki bölümdür.

İzmit Garı’nın planlarını Alman mimar Otto Ritter çizmiştir. Yapı, neoklasik üslupta inşa edilmiştir. Atatürk ve daha birçok önemli devlet adamının karşılama törenlerine tanıklık etmiştir. Kocaeli Valiliği tarafından 2006 yılında restore ettirilen yapının bir bölümü restoran, bir bölümü ise müze olarak kullanılmaktadır.

Darıca Hayvanat Bahçesi

Boğaziçi Hayvanat Bahçesi ya da Darıca Kuş Cenneti olarak da adlandırılır. Türkiye'nin tek özel hayvanat bahçesidir. 200 bin metrekare alana sahip alan içerisinde 300 çeşit olmak üzere 3000 hayvan yaşıyor. Bunun dışında 500 çeşit de botanik bitki bulunuyor.

Dünyanın farklı ülkelerinden getirilen sürüngenler, memeli hayvanlar, kuşlar, balıklar sizleri bekliyor. Piton yılanı, timsahlar ve yeşil iguanalar parktaki sürüngenlerden birkaçı.

İzmit Atatürk Müzesi

Kocaeli, İzmit'te bulunan müze; 1874 yılında Sultan Abdülaziz için yaptırılmış iki katlı küçük bir sarayken Atatürk'ün Fransız yazar Claude Farrere ile görüşmek üzere 1922 yılında İzmit'e geleceği duyulunca İzmitliler bu köşkü hazırlarlar.  Atatürk, köşkün üst katında misafir edilmiş.

İzmit Av Köşkü, Cumhuriyetle birlikte Valilik Konağı olarak kullanılmaya başlandı. Ancak köşk, mimari ve sanat değeri düşünülerek müzeye dönüştürüldü ve 1966 yılında ziyaretçilere açıldı. Müzenin üst katında Atatürk'ün yatak odası, alt katında ise arkeolojik eserler sergileniyor.

Gazi Akçakoca Evi

Akçakoca Evi, eskiden kâğıt fabrikası lojmanı olarak kullanılan binalardan birisinin restore edilmesi sonucunda  2014 tarihinde hizmete açılmıştır. Burada  Kocaeli’nin Osmanlı, Milli Mücadele ve Cumhuriyet sonrası dönemi, fotoğraf ve belgelerle gözler önüne serilmektedir. 

Selim Sırrı Paşa Konağı

1888 – 1894 yılları arası İzmit valisi olan ve Osmanlı'nın ilk yol ve köprü mühendisi olarak kayıtlara geçen Selim Sırrı Paşa’nın 1892 yılında inşa ettirdiği konaktır. Ahşap detayları, süslemeleri, Fransa’dan getirtilmiş yer döşemeleri ile İzmit’teki 19. yüzyıl sivil mimarisinin en zarif en güzel örneği olarak kabul edilmektedir.

Konağın en dikkat çeken özelliği Osmanlı mimarisinde genellikle kule biçiminde bir oda olarak adlandırılan ahşap bir cihannümasının bulunması.

Yahya Kaptan Anıtı

Yahya Kaptan, Kurtuluş Savaşı sırasında, Kocaeli Bölgesi’nde Kuva-yi Milliye hareketlerini örgütlemiş, Anadolu’ya malzeme ve insan aktarımı sağlamış bir kahramandır.

8 Ocak 1920’de yaşadığı yer olan Tavşancıl’da 29 yaşında iken şehit edilmiştir. Atatürk’ün emriyle adına anıt mezar yaptırılmıştır

Darıca Kalesi

Kocaeli-Darıca'daki kale, bu bölgedeki turistik alanlardan birisi... Bizans döneminde "Daritsion" olarak anılırken daha eski tarihlerde Tararion Kalesi olarak geçmektedir. Önündeki iskeleyi koruma amaçlı yaptırılmış olan kale, Darıca ismini Osmanlıların bu yöreyi ele geçirmesiyle almıştır.

Darıca Kalesi'nden Evliya Çelebi Seyahatname kitabında bahsetmiştir. Kocaeli gezinizde Darıca Kalesi'ni ziyaret ettiğiniz sırada keşifler yaparken kalenin sahile inen gizli yeraltı geçidini de göreceksiniz.

Kefken Adası

Kefken Adası,  Karadeniz'de üzerinde insan yaşamı olan tek ada olması ile önemlidir. Helenistik, Roma Bizans ve Cenevizlilerden kalma su kuyuları ve sur kalıntıları olan ada sit alanı içerisinde yer almaktadır. On kadar evin olduğu ada etrafını dolaştığınızda bu tarihi motifleri görmeniz mümkündür.

Adaya ulaşım Cebeci’den tekne ile yapılmaktadır. Ada, su altı dalışları, zıpkınla avcılık yapmak isteyenlerin özellikle tercih ettiği bir yerdir. Denize girip eşsiz koylarında yüzenler de az değildir.

Karadeniz'de seyir halinde olan gemilerin olumsuz hava koşullarında sığındıkları bir ada olmuş yer yer.

 Derince Harikalar Sahili

30 bin metrekarelik alanda yer alan Harikalar Sahili’nde masal kahramanlarının örnek alınarak yapıldığı tesisler göz alıcı nitelikte. Güzel vakit geçirmek için bu sahile çocukları ile beraber gelenler aileler; mantar, nuhun gemisi, yel değirmeni ve korsan gemisi şeklinde yapılan restoran ve kafeteryalarda yemeklerini yiyip çaylarını yudumlayarak, doyumsuz deniz manzarasını izlerken çocuklar ise hayallerini süsleyen masal kahramanları ve oyun alanlarında keyifli vakit geçiriyor.

Harikalar Sahili’ne kara yolu ile ulaşımın yanı sıra düzenli vapur seferleri ile ulaşmak ve eşsiz Körfez manzarasında güzel bir gün geçirmek mümkün. Harikalar Sahili'ne özellikle Marmara bölgesinde faaliyet gösteren tur şirketlerinin yoğun ilgisi her geçen gün artmaktadır.

Gebze Çoban Mustafa Paşa Külliyesi

Gebze’nin kuzey batısına hâkim olan bir tepe üzerinde yer alan külliye; Mimar Sinan’ nın eserlerinden birisidir. Külliye’ nin 1523 yılında yaptırıldığı ve yaptırıcısının da Vezir Çoban Mustafa Paşa olduğu bilinmektedir. 

Külliyede; cami, türbe, güneş saati, şadırvan, kervansaray, tekke, semahane, misafirhane, medrese, imaret ve tabhane vardır. Ayrıca külliyenin hamam ve hanı da vardır.

Yavuz Sultan Selim’in damadı da olan külliyenin banisi Çoban Mustafa Paşa’nın kabri külliye içerisindeki türbede yer almaktadır.

Gebze Sultan Orhan Camii

Gebze Sultan Orhan Camii

Gebze'nin batısında yer alan cami tahmini olarak 1323-1331 yılları arasında inşa edilmiştir. Osmanlı mimarisinin ilk örneklerinden olan camiyi Gebze'nin kurucusu olan Sultan Orhan yaptırmıştır.

Sultan Orhan Camii erken Osmanlı döneminin en basit ve sade örneklerinden biri olarak kabul edilir. Selçuklu etkisinde kalan fakat kendine özgü bir mimari yaratma isteği yapıda göze çarpar. Caminin yanında menzilhane hamamı vardır.

Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip Etmek İçin TIKLAYIN

    

 

(3519 kez okundu )

Kocaeli Resimler

Kocaeli Videolar

henüz konaklama eklenmemiş

Maşukiye Vadi Restaurant

henüz Aktivite eklenmemiş
henüz Sektor eklenmemiş