Edirne'de Gezilecek Yerler
Selimiye Camii ve Külliyesi
Mimar Sinan'ın başyapıtlarindan biri olan eser şehrin tacı gibidir. Dünyadaki tek kubbeli yapıların zirvesi olarak kabul edilen Selimiye Camii, Mimarbaşı Sinan’ın ustalık dönemi eseri. Aynı zamanda Osmanlı-Türk mimarisinin de doruk noktası.
Şehrin her tarafından görülebilen tarihi camii, 1569-1575 yılları arasında 2. Selim zamanında yapılmış. İçerisinde bulunan çinilerin, hatların, mermerlerin ve işlemelerin hepsi ise ayrı birer sanat eseri.
Türkiye’nin en önemli kültürel miraslarından biri olan Edirne Selimiye Camii Külliyesi 2011’de Unesco Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir.
Edirne Nerede Kalınır?
Edirne Otel Rezervasyon İçin Tıklayın!!!
Eski Cami – Edirne Ulu Cami
Yıldırım Beyazıt’ın oğlu Şehzade Süleyman Çelebi tarafından yapımına başlanan cami, kardeşi Osmanlı padişahı Mehmet Çelebi zamanında 1414 yılında tamamlanmıştır.
Edirne’de yapılan sultan camilerinin ilkidir. Eski Cami’nin büyük boyutlu hat yazıları, oldukça dikkat çekicidir.
Eski Cami’de minberin hemen yanındaki pencerede bulunan siyah renkli taş Kâbe’den getirilmiştir ve kutsal olarak kabul edilir.
Beyazıt Darüşşifası Sağlık Müzesi
Eşsiz mimarisiyle Sultan II.Bayezid döneminde inşa edilen darüşşifa Edirne’deki muhteşem Osmanlı eserlerinden biridir. Burada hastaları tedavi amacıyla farklı yöntemler kullanılmıştır.
Müzikle terapi, diyet, çeşitli sağlık sorunlarının nasıl tedavi edildiğini müzede görebilirsiniz. Ziyaret sonrasında Türkiye’nin tıp tarihi ile ilgili çok önemli bir mekanı gezip görmenin ayrıcalığını yaşacaksınız.
Üç Şerefeli Cami
1437 – 1447 yılları arasında Sultan II. Murat tarafından Mimar Muslihiddin’e yaptırılan camii Selçuklu mimarisinden, Osmanlı mimarisine geçişteki ilk eserlerden biridir.
Üç Şerefeli Cami, birbirinden farklı 4 minaresi ile çok ilgi çekici bir yapıdır. Camiye adını veren 3 şerefeli minarenin, 3 farklı çıkış yolu vardır. Üç Şerefeli Cami’nin minarelerinden birinin burgulu şeklinden dolayı Burmalı Cami olarak da biliniyor.
Ali Paşa Çarşısı
Sadrazam Hersekli Ali Paşa tarafından 1560 yılında yaptırılmıştır. İstanbul’daki kapalı çarşının bir benzeri olan tarihi yapı, Mimar Sinan’ın eserlerinden biridir.
Osmanlı asırlarında Edirne’nin en büyük alışveriş yeri olarak kullanılmıştır.
Dükkânlar uzun bir koridorun iki yanında sıralanmışlardır. Günümüzde Edirne’nin en işlek alışveriş mekanlarından birisidir.
Şükrü Paşa Anıtı ve Balkan Savaşı Müzesi
Anıt ve müze 1912-1913 Balkan Savaşları şehitlerinin anısına yapılmıştır. Savaş sırasında yokluk içinde Edirne’yi savunan Şükrü Paşa'nın mezarı İstanbul’dan 1988 yılında Edirne'nin savunma yerlerinden biri olan Kıyık Tabya'ya getirilmiş ve bunun anısına bir anıt yaptırılmıştır.
Anıtla birlikte burada bulunan tabyada Balkan Savaşları’nı anlatan ve Edirne halkının elinde bulunan o döneme ait eşyalardan oluşan bir müze oluşturulmuştur. Edirne’ye adının altın harflerle yazılmasını hak eden Erzurum’lu Şükrü Paşa anıtı 1998 yılında Prof. Tankut Öktem tarafından yapılmıştır.
Anıtın arkasında yer alan Kıyık Tabya, günümüzde Balkan Savaşı Müzesi olarak kullanılıyor.
Edirne’nin savunulmasında önemli rol oynayan 30 tabyadan biri olan Kıyık Tabya’nın içinde yer alan müzede; Ordunun yemek odaları, istirahat ettiği koğuşları, cephane hazırlayan kadınları ve savaş planları , savaş topları, yemek listeleri, çeşitli resim ve fotoğraflar sizleri o günlere doğru götürecektir.
Meriç Köprüsü
Köprünün 1842'de Sultan Abdülmecit zamanında yapımına başlanmış 1847'de tamamlanmıştır. Edirne-Karaağaç yolunda, Meriç Nehri'nin üzerineki tarihi köprü 263 m. uzunluğunda. 7 m. genişliğindedir. Ayaklar arasında ayrıca boşaltma gözleri de bulunmaktadır.
Meriç Köprüsü üzerinde özel olarak yapılmış “seyir Köşkü” de dikkat çekicidir. Tarihi Taşköprü üzerinden geçip giderken mazi gözlerimizde canlanır bütün kareleriyle…
Lozan Anıtı
Lozan Anıtı; 24 Temmuz 1923’te bugünkü sınırlarımızı belirleyen Lozan Antlaşmasının anısına yapılmış. Karaağaç Bölgesi, Yunanistan’dan savaş tazminatı olarak alınmış. Bu müze ve anıt, Trakya Üniversitesinin öncülüğü ile Rektörlük Kampüsünün bulunduğu Karaağaç semtinde kurulmuştur.
Lozan Zaferi ve dünya barışını simgeleyen anıt, yanında "Lozan ve İsmet İnönü' belgelerini sergileyen müze ile birlikte önemli bir ziyaret noktası olmuştur.
Karaağaç’ta bulunan Trakya Üniversitesi Kampüsü, Eski İstasyon Binası ve Lozan Anıtı Edirne’de görmeden dönmemeniz gereken yerlerden bazıları.
Kurtuluş Savaşı boyunca Trakya Bölgesinde sürdürülen Milli Mücadele’nin ve Lozan Barış Antlaşması’nın halka anlatılmasını sağlamak üzere kurulan “Milli Mücadele ve Lozan Müzesi” açılışı 19 Nisan 2016 tarihinde yapıldı.
Gala Gölü Milli Parkı
Trakya'da, Edirne'nin, Enez ve İpsala ilçesi sınırları içerisinde yer alan Pamuklu ve Gala göllerini kapsayan milli park; zengin bir ekosisteme sahiptir.
Trakya'da bulunan iki milli parktan birisi olan Gala Gölü Milli Parkı yerli ve yabancı turistleredn büyük bir ilgi görmektedir.
ANADOLUYUGEZİYORUM.COM
Sosyal Medya Hesapları İçin TIKLAYIN!
(2207 kez okundu )