Gezi Rehberi

Türkiye'nin En Çok Ziyaret Edilen Camii ve Türbeleri

Türkiye'nin En Çok Ziyaret Edilen Camii ve Türbeleri

Türkiye'nin En Çok Ziyaret Edilen Camii ve Türbeleri

Türkiye'nin en çok ziyaret edilen camii ve türbeleri hangileridir? Tarihçeleri, özellikleri ve bulundukları şehirler nerelerdir? Niçin ziyaretçi odağı haline gelmişlerdir?

Türkiye'nin en önemli kutsal mekanları arasında yer alan camii ve türbeler inanç turizmi açısından büyük bir çekim merkezi durumunda. Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği bu mekanlara yolculuğa ne dersiniz?

Ayasofya'dan Selimiye'ye, Mevlana Müzesi'nden Şanlıurfa Balıklıgöl'e, Bursa Ulucami'den Hacı Bektaş Veli Türbesi'ne kadar Türkiyenin farklı dini mekanlarını  sizler için derledik. 

Türkiye'nin En Çok Ziyaret Edilen Camii ve Türbeleri Listesi

Ayasofya Camii l İstanbul

İstanbul’un ve dünyanın hayranlık uyandıran en önemli tarihi miraslarından birisi... Tarihi yarımadada bulunan en önemli kültürel, tarihi eserlerden birisi... 537 yılında Bizans İmparatoru Justinianos tarafından yaptırılan eser, 916 yıl Bizans’ta kilise olarak kullanıldıktan sonra Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u 1453’te fethinden itibaren 482 yıl cami olarak hizmet vermiştir.

1935 yılından 2020 yılına kadar "müze" olarak hizmet veren Ayasofya, bu tarihten sonra tekrar cami olarak kullanılmaya başlanmıştır. İçindeki ve dışındaki zarafetiyle göz dolduran Ayasofya, tüm dünyaca tanınan en önemli dini, kültürel  mimari yapılarından birisidir.

Sultan Ahmet Camii l İstanbul

Osmanlı padişahı Sultan l. Ahmet’in yaptırdığı Sultan Ahmet Camii; Türkiye’nin ve İstanbul’un en önemli ve görkemli yapıtlarından biridir. 1616 yılında yapımı tamamlanan camiinin içinde kullanılan İznik çinilerinin mavi ağırlıklı görünümünden dolayı turistler tarafından Mavi Camii “Blue Mosque” olarak adlandırılmıştır.

Sultan Ahmet Camii, Ayasofya ile karşılıklı olarak konumlandırılmıştırMimar Sedefkâr Mehmet Ağa tarafından yapılan eser, klasik Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden birisidir. Yıl içerisinde özellikle ramazan ayında milyonlarca ziyaretçi akınına uğrayan Sultan Ahmet Cami, tarihi yarımadanın en önemli sembol eserlerinden birisidir.

İstanbul Nerede Kalınır? İstanbul Otel Tavsiyeleri İçin TIKLAYIN!

Eyüp Sultan Camii ve Türbesi l İstanbul

İstanbul’da inanç turizmini açısından çok özel bir mekândır Eyüp Sultan Türbesi ve Camii... Fetihten hemen sonra, Fatih sultan Mehmet’in hocası Akşemseddin tarafından Eyüp Sultan Hazretleri’nin (Hz.Halid bin Zeyd Ebû Eyyub el-Ensârî) ,kabrinin bulunmasından sonra İstanbul’un ilk büyük türbesi inşa edilir. 

Eyüp Sultan Hazretleri’ne duyulan saygı nedeniyle tüm padişahların kılıç kuşanma törenleri Eyüp Sultan Türbesi’nde gerçekleştirilir. 1458 yılında Fatih tarafından, Eyüp Sultan Türbesi’nin sonra yakınına cami, medrese, imaret ve hamam yapılarak bir külliye oluşturulmuştur Sultan III. Selim döneminde camii büyük bir onarım görür.

Mevlana Türbesi l Konya

Anadolu Selçuklu başkenti Konya'nın manevi merkezi olan Mevlâna Dergâhı, başta İslâm âlemi olmak üzere bütün dünyanın önde gelen ziyaretgâhlarındandır. "Mevlânâ Türbesi" olarak anılan mekânda başta Mevlânâ ve yakın aile fertleri olmak üzere pek çok kişinin mezarı bulunmaktadır. 

Tebrizli Bedreddin'in yaptığı türbe zamanla değişikliğe uğrar. “Kubbe-i Hadra" denilen ve bugün Konya'nın simgesi olan dilimli külahlı yeşil kubbe, 1357 yılında Karamanoğlu Ali Bey yaptırılır.

Osmanlı döneminde yapılan ilâvelerle büyük bir külliye haline dönüşen mekân, tekkelerin kapatılmasına kadar dergâh olarak işlevini sürdürür. 1927 yılında “Konya Âsâr-ı Atîka Müzesi" adıyla hizmete açılır.

Mevlana turbesi konya

1954'te yeniden düzenlenir ve adı da “Mevlâna Müzesi" olur. Müzede Hz. Mevlânâ’nın kabriyle birlikte özel eşyalarının yanı sıra mevlevi kültürü ve tasavvufla ilgili özel eserler  yer almaktadır.

Yuşa Tepesi ve Hz. Yuşa Türbesi

İstanbul'un inanç turizmi yönünden en çok turist çeken bölgelerinden birisi olan Yuşa Tepesi, Beykoz ilçesinde bulunmaktadır. Burada Yuşa Peygamberin gömülü olduğuna inanılmaktadır ve bu sebeple onun adına yapılan türbe ziyaretçi akınına uğramakta.

Osmanlı Devletinin 18. yüzyıl sadrazamlarından birisi olan Çelebi Mehmet Sait Paşa tarafından yaptırılan türbe, depremler ve yangınlar sonucu hasar görmüştür. Aynı zamanda İstanbul boğazının güzelliğini tepeden gözleyebileceğiniz özel bir alan burası.

Süleymaniye Camii ve Külliyesi

Süleymaniye Camii, Mimar Sinan tarafından 1551 ve 1558 yılları arasında tamamlanan muhteşem Osmanlı eserlerinden birisi... Kanuni Sultan Süleyman’ın yaptırdığı caminin çevresinde aynı zamanda büyük bir külliye oluşturulmuş. Kanuni Sultan Süleyman ve eşi Hürrem Sultan hatta Mimar Sinan türbeleri külliye içeresinde bulunuyor.

Mimar Sinan'ın "Kalfalık"dönemimde yaptığım dediği camiidir.  4 adet minaresi bulunan Süleymaniye Camii, Osmanlı mimarisi'nin önemli örneklerinden birisini oluşturuyor. Cami muhteşem kalem işçiliği, akustik düzeni yıllara meydan okuyan mimarisiyle ve günde 5 defa semalarda yankılanan ezan sesleriyle İstanbul’a büyük bir zenginlik katmakta.

Aziz Mahmut Hüdai Camii ve Türbesi

İstanbul'un Üsküdar ilçesinde bulunan 1589-1598 yılları arasında inşa edilen Aziz Mahmut Hüdayi Camisi ile birlikte, külliye içerisinde kütüphane, semahane,  çeşme, imaret ve hücreler vardır. Burası bilginlerin, musikişinasların ve şairlerin toplandıkları bir yerdi. Bir ara bu toplantılara "Bahtî" takma adiyla siir yazan Sultan Ahmed’in de katıldığı kaynaklarda yazılıdır.

Aziz Mahmud Hüdai; Osmanlı padişahlarına hocalık yapmış, döneminin çok önemli şahsiyetlerinden biridir. Aziz Mahmut Hüdai’nin türbesi de aynı külliye içerisine 1628 tarihinde vefatından sonra yapılmıştır. 1850 yılında büyük bir yangın geçiren külliye, 1875 yılında Sultan Abdülaziz tarafından tekrar yaptırılmıştır.

Konya Nerede Kalınır? Konya Otelleri Rezervasyon İçin TIKLAYIN!

Balıklıgöl Dergah Camii l Şanlıurfa

Şanlıurfa denince akla ilk gelen yerlerden birisidir Balıklı Göl... Burada bulunan  iki göl ve çevresi yaz kış Urfa'nın en çok ziyaretçi çeken yerleri arasında. Hz. İbrahim'in  Nemrut tarafından ateşe atıldığı ve Allah tarafından bir mucize olarak ateşin suya dönüştüğü yer olarak biliniyor  burası. Bu kutsal mekân her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Rızvaniye ve Mevlid-i Halil(Dergah) Camilerinin yanında Hz. İbrahim peygamberin doğduğu mağara, şifalı su gibi birçok tesis var külliyenin içinde. Halk tarafından Mevlid-i Halil Mağarası’ndan çıkan suyun zemzemden sonra en şifalı su olduğu kabul edilmektedir. 

Türkiye’de inanç turizminin en önemli merkezlerinden birisi olan mekânı gezip gördüğünüz takdirde farklı duygular yasacaksınız.

Şanlıurfa Nerede Kalınır? 

Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi l Nevşehir

Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi ve Müzesi, Nevşehir-Kırşehir yolu üzerinde Nevşehir’e 45 km. uzaklıkta Hacıbektaş ilçe merkezinde bulunmaktadır. 1964 yılından beri müze olarak kullanılan yapı, Hacı Bektaş-ı Veli tarafından 13. yüzyılda kurulmuş olup sonraki dönemlerde yapılan eklemeler ve onarımlarla bugünkü hâlini almıştır.

İlçeye adını veren Hacı Bektaş-ı Veli, Anadolu’nun en büyük mutasavvıflarından birisidir Hacı Bektaş’ın kabrinin de bulunduğu müze, Türkiye'nin en çok ziyaret edilen müzelerinden birisidir. UNESCO, 2012'de kompleksi Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dâhil etmiştir.

Üç avlulu külliyede; camii, taç kapı, üçler çeşmesi, aşevi, çilehane, pir evi olarak anılan Hacı Bektaşi Veli Türbesini görebilirler. Müzede ayrıca Bektaşi dergâhına ait günlük kullanım eşyaları, el yazmaları, hat örnekleri sergilenmektedir. Her sene ağustos ayında düzenlenen Hacı Bektaş-ı Veli’yi anma etkinliklerine çok sayıda kişi katılmaktadır.

Selimiye Camii l Edirne

Mimar Sinan'ın başyapıtlarindan biri olan eser  şehrin tacı gibidir. Dünyadaki tek kubbeli yapıların zirvesi olarak kabul edilen Selimiye Camii, Mimarbaşı Sinan’ın ustalık dönemi eseri. Aynı zamanda Osmanlı-Türk mimarisinin de doruk noktası.

Şehrin her tarafından görülebilen tarihi  camii, 1569-1575 yılları arasında 2. Selim zamanında yapılmış. İçerisinde bulunan çinilerin, hatların, mermerlerin ve işlemelerin hepsi ise ayrı birer sanat eseri.

Türkiye’nin en önemli kültürel miraslarından biri olan Edirne Selimiye Camii Külliyesi 2011’de Unesco Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir.

Edirne Nerede Kalınır?  Edirne Otel Rezervasyon İçin  TIKLAYIN!!!

Eski Camii l Edirne

Yıldırım Beyazıt’ın oğlu Şehzade Süleyman Çelebi tarafından yapımına başlanan cami, kardeşi Osmanlı padişahı Mehmet Çelebi zamanında 1414 yılında tamamlanmıştır.

Edirne’de yapılan sultan camilerinin ilkidir. Eski Cami’nin büyük boyutlu hat yazıları, oldukça dikkat çekicidir.

Eski Cami’de minberin hemen yanındaki pencerede bulunan siyah renkli taş Kâbe’den getirilmiştir ve kutsal olarak kabul edilir.

Kocatepe Camii l Ankara

Ankara'nın en görkemli ibadet mekânı olan caminin yapımına  1967 yılında başlanmış 1987 yılında ise yapımı tamamlanıp ibadete açılmıştır. 

Kocatepe Camii, 4 minaresiyle Selimiye Camii’ni, kubbe ve yarım ay kubbeleriyle ise Sultanahmet Camii'ni… Mimarisinin yanı sıra mermerden özel süslemelerle yapılan beyaz minberi  ile dikkat çeken yapı başkentlilerin uğrak yerlerinden biri.

Hacı Bayram Camii ve Türbesi l Ankara

Ankara Hacı Bayram Camii ve türbesi,  Augustus Tapınağı'nın hemen bitişinde şehrin en çok ziyaret edilen inanç merkezlerinden birisidir.  Camii, 15.yüzyılın başlarında Anadolu’nun önemli tasavvuf büyüklerinden birisi olarak bilinen H. Bayram Veli tarafından 1427-1428 inşa edilmiştir.

Cami dikdörtgen şeklinde yapılmış olup duvarları tuğladandır. Başkent Ankara'nın en çok ziyaret edilen camisinin bahçesinde Hacı Bayram-ı Veli’nin Türbesi bulunmaktadır. Anadolu'nun tasavvuf büyüklerinden birisi olarak kabul edilen Hacı Bayram- ı Veli Hazretlerinin türbesini her yıl milyonlarca kişi ziyaret etmektedir.

hacibayrami veli

Günümüzde çevre düzenlemesi yapılan eser gezilp gürülmeye değer güzellikte.

Ulu Camii l Bursa

bursa ulu camii

Yıldırım Bayezid tarafından Bursa'da 1396-1399 yılları arasında yaptırılan Ulu Camii çok kubbeli camilerin Anadolu'da ki klasik ve anıtsal örneği sayılmaktadır. İki minaresi ve 20 kubbesi olan yapının ortasında büyük bir şadırvan bulunur. Minberi ceviz ağacından oyma ve geçme tekniğiyle  yapılmış şaheser bir yapıdır.

Minberin giriş kapısının üzerinde altın yaldızla Osmanlıca olarak, "Yıldırım Beyazıt Han tarafından hicri 804 (miladı 1399) yılında yaptırılmıştır" ibaresi yer almaktadır. Duvarlarında hat yazısıyla yazılmış çok sayıda levha vardır. 

bursa ulu camii

621 yıllık minberi üzerinde galaksi ve güneş sistemlerinin simgeleri dikkat çekmektedir. Gezegenler, büyüklük oranlarıyla bire bir yansıtılmıştır minbere. Camii sadece Bursa'nın değil Anadolu'nun en önemli ulu camilerinden birisi olma özelliği taşır.

2015 yılında çevresiyle birlikte Unesco Medeniyet Mirası Listesine giren yapının ihtişamı ziyaretçilerine farklı duygular yaşatmaktadır.

Şeyh Şaban-ı Veli Camii ve Türbesi l Kastamonu

İnanç turizminin en önemli merkezlerinden birisi olan külliye,  Kastamonu'nun  en eski mekanlarından birisi olan Hisarardı Mahallesinde bulunmaktadır. Külliyeye ismini veren Şeyh Şaban-ı Veli 15. yüzyılın sonlarında Kastamonu’da doğmuş 1568 tarihinde aynı şehirde vefat etmiştir. 

Yaşadığı dönemde medrese eğitiminin yanında tasavvuf eğitimi de alan Şeyh Şaban-ı Veli, büyük bir mutasavvıf ve Anadolu erenlerinden birisi olarak kabul görmektedir.

Külliye içerisinde camii, türbe, dergah evleri, asa suyu, çilehaneler,  şadırvan,  aşevi bulunmaktadır.  Selamlık olarak yapılan konak günümüzde vakıf eserleri müzesi olarak hizmet vermektedir. 

Sabancı Merkez Camii l Adana

Türkiye'nin en büyük camilerinden birisi olan eser, şehir merkezinde ve Seyhan nehrinin kenarında konumlandırılmıştır. Kubbe ve altı minareli heybetli yapısıyla şehrin her tarafından görülmektedir. 
1998 yılında hizmete açılan caminin çevresinde  binlerce bitki ve ağaç çeşidinin bulunduğu merkez park yer almaktadır. Merkez camii ve parkı, Adana'nın en önemli ibadet, dinlenme ve aktivite merkezlerinden birisi olma özelliğini taşımaktadır.
Adana Nerede Kalınır?  Adana Otel Fırsatları  TIKLAYIN

Hz. Mikdat Camii l Mersin

6 minaresiyle ünlü Hazreti Mikdat Camii, külliye özelliği taşımaktadır. Kütüphanesinden konferans salonuna, aşevinden sağlık ocağına kadar birimleri vardır.

Mimaride Selçuklu ve Osmanlı sanatının izleri görülen camii 1992 yılında ibadete açılmıştır. Revak bölümleriyle beraber on bin kişi birlikte namaz kılınabilen caminin umre, hac ve asker uğurlama törenlerinin yapıldığı ayrı bir özelliği daha vardır.

Anadolu'nun ulu camilerine buradan Ulaşabilirsiniz.

Somuncu Baba Külliyesi l Malatya

somuncu baba turb

Malatya'nın Darende ilçesinde bulunan Şeyh Hamidi Aksarayi (Somuncu Baba) Külliyesi, asırlardır en çok ziyaret edilen mekanlar arasında yer almaktadır.

Divriği Ulu Camii l Sivas

Görenleri kendisine hayran bırakan bu muhteşem abide eser, "Divriği mucizesi", "Anadolu’nun Elhamrası" gibi ifadelerle tanımlanmıştır. Sivas’ın Divriği ilçesinde bulunan eşi benzeri bulunmaz taş oyma işlemeleriyle dikkat çeken yapı; cami, darüşşifa ve türbeden oluşmakta.

Cami, Mengücek Beylerinden Süleyman Şah’ın oğlu Ahmet Şah tarafından; Darüşşifa ise eşi Melike Turan Melek tarafından yaptırılmıştır. 1228 yılında başlanıp 1243 tarihinde tamamlanan yapı kompleksinin mimarı Ahlatlı Hürrem Şah'tır.

Kapılar ve sütunlar başta olmak üzere, külliyenin birçok yerinde bulunan, taş işçiliğinin en nadide örneklerini yansıtan motifler ziyaretçilerde hayranlık uyandırmaktadır.

divrigi ulu camii sivas

1985 yılında UNESCO tarafından "Dünya Kültür Mirası" listesine alınan eseri Evliya Çelebi 17. yüzyılda şöyle anlatmıştır: "Methinde diller kısır, kalem kırıktır"

Sivas Nerede Kalınır?  

Akşemseddin Türbesi l Bolu

Doğduğu yer olan Şam’ı bırakarak Anadolu’ya gelen ve Fatih Sultan Mehmet’in hocalığını yapan Akşemseddin’in Türbesi  Bolu’nun  Göynük  ilçesinde...

Akşemseddin’in Göynük'te Gazi Süleyman Paşa Camii'nin avlusunda bulunan türbesi, 1464 yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmıştır. Fatih’in hocası Akşemseddin’e karşı büyük bir hürmeti vardır. Kefeki taşından yapılmış kasnaksız bir kubbe ile örtülü altıgen planlı bir yapıdır. Türbenin içi çok sadedir. Kubbenin oturduğu pandantifler ilgi çekicidir.'

Her yıl İstanbul’un fetih kutlamalarından bir hafta önce mayıs ayının üçüncü haftasının Pazar günü anma programı tertiplenmektedir.  

Emir Sultan Camii ve Türbesi l Bursa

emirsultanturbesi

Türkiye'nin en çok ziyaret edilen camii ve türbelerinden birisi olan eser, Yıldırım Beyazıt'ın kızı Hundi Fatma Hatun tarafından 1429 yılında yaptırılmıştır. Hundi Fatma Hatun, eşi Emir Sultan adına inşa ettirmiştir bu camii.

Emir Sultan Camii’nin yanında Emir Sultan Türbesi bulunmaktadır. Cami alanı ağaçlarıyla çevrilidir. Cami, ilk yapıldığında tek kubbeli iken daha sonraki onarımlarda üç kubbeli hale dönüştürülmüştür. Mihrabı İznik çinileriyle süslüdür ve dikkat çekicidir.

Eshab-ı Keyf Türbesi l Kahramanmaraş

eshabikeyf

Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde bulunan Eshab-ı Kehf Külliyesi, inanç turizmi açısından da oldukça önemli bir yapıdır. Antik Çağ'dan beri kutsal sayılan ve Eshab-ı Kehf ismiyle bilinen kayalık bir tepenin yamacındaki mağaranın çevresine kurulmuş Eshab-ı Kehf Külliyesi. 

Bizans döneminden başlayarak, Anadolu Selçuklu, Dulkadir Beyliği ve Osmanlı Devleti'nin sahip çıktığı Eshab-ı Kehf Külliyesi,  İslam dünyasında önemli bir kutsal mekan olarak kabul görmektedir.

İsmail Fakirullah Türbesi l Siirt

ismail fturbe

Siirt’in Aydınlar (Tillo) ilçesi sınırları içerisinde bulunan  İsmail Fakirullah Türbesi, vefatından sonra öğrencisi  Erzurumlu İbrahim Hakkı  tarafından 18. yüzyılda yaptırılmıştır. Türbe UNESCO Dünya Miras Geçici Listesinde yer almaktadır.

İsmail Fakirullah’ın 1734 yılında  vefatı üzerine “Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim?” diyen öğrencisi  Erzurumlu İbrahim Hakkı Efendi; sadece dini ilimlere değil pozitif bilimlere de hakimdi. Astronomi ve mimari açıdan  çok önemli  türbeyi yaparak geride miras bırakmıştır.

ismail fakirullah

Türbenin  yanına 8 köşeli ve 10 mt. yüksekliğinde bir kule yaptırıp, türbenin doğusuna bir duvar inşa etmiştir. Gece ve gündüzün eşit olduğu ekinoks günlerinde (21 Mart ve 23 Eylül) kalenin arkasındaki vadiden yükselen güneş bu duvara çarpmaktadır. Işık sadece duvarda bulunan pencereden geçip kırılarak, mezarın başını aydınlatmaktadır.

Nuh Peygamber Türbesi l Şırnak

Nuh peygamber Türbesi cizre

Tufandan sonra Nuh Peygamber’in gemisinin Cudi Dağı’na oturduğu ve yerleşim için tufan sonrası bu bölgenin seçildiği inancı hakimdir.

Şırnak'ın Cizre ilçesi şehir merkezinde bulunan ve Nuh Peygamber’e ait olduğuna inanılan mekan günümüzde en çok ilgi gören türbeler arasında yer almaktadır.

Veysel Karani Türbesi l Siirt

İslam büyüklerinden birisi olarak kabul gören Veysel Karanî Türbesi; Siirte bağlı Baykan ilçesinin Ziyaret beldesinde bulunmaktadır. Harçtan yapılmış kubbeli türbe, bölgede en çok ziyaret edilen inanç turizmi merkezlerinden birisidir.

Veysel Karani, her yıl mayıs ayında düzenlenen etkinliklerle anılmaktadır. 

Şeyh Edebali Türbesi l Bilecik

Osmanlının kuruluş döneminde yaşamış olan Şeyh Edebali, Osman Gazi’nin kayın babası ve aynı zamanda hocasıdır.

Şeyh Edebali adına yapılan türbesi çok mütevazı bir mimari yapıya sahip. Kızı ve eşinin sandukaları da türbenin içinde bulunmakta.

Ertuğrul Gazi Türbesi l Bilecik

Bilecik’in Söğüt ilçesinde bulunan Kayı Beyi Ertuğrul Gazi’nin mezarı, Sultan Mehmet Çelebi tarafından türbe haline getirilmiştir. Sultan ll. Abdülhamit tarafından onarılmış, türbenin yanına bir de çeşme eklemiştir.

1281 yılında 93 yaşındayken vefat eden Ertuğrul Gazi’nin türbesini ziyaret ettiğinizde yedi asırlık bir devletinin temellerinin nasıl atıldığını daha iyi anlayacaksınız.

 ÖNERİLEN İÇERİKLER

>>>> Türkiye UNESCO Miras Listesi

>>>> Türkiye'nin Milli Parkları

>>>> Anadolu'nun Ulu Camileri

 

 ANADOLUYUGEZİYORUM.COM

SOSYAL MEDYA HESAPLARI

    

0 Yorum

Yorum Yap