Manisa'da Gezilecek Yerler

Manisa / Manisa

Manisa'da Gezilecek Yerler

Sart Antik Kenti

Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Sart antik kentinde bulunan küçük kiliseler, dükkânlar, Artemis tapınağı, sinagog ve altın arıtma evini gördükten sonra tarihe daha farklı bir gözle bakacaksınız.

Kazı çalışmalarının devam ettiği antik kent; Manisa İli, Salihli İlçesi, Sart Beldesi sınırları içerisinde yer amakta olup Lidya krallığının başkentidir.

Batı Anadolu’yu hâkimiyeti altına almış bir imparatorluğun başkenti, paranın doğum yeri ve adı hayal bile edilemeyecek zenginlikle özdeşleşen Krezüs’ün (Karun) vatanı olan Sart şehri birikimlerini sunmak  için sizleri bekliyor.

Manisa Nerede Kalınır?  Manisa Otel Rezervasyon İçin Hemen Tıklayın!!!

Spil Dağı Milli Parkı

1968 yılından beri milli park ilan edilen dağın çevresinde derin vâdiler ve bunların içinde dere yatakları bulunmaktadır. Dağın bitki örtüsü ormanlıktır.

Manisa lâlesi gibi endemik türler de dahil olmak üzere, zengin bir floraya sahiptir. Ünlü yılkı atlarının  yanı sıra, diğer birçok yaban hayvanı türleri de mevcuttur.

Manisa Kalesi

Spil Dağı Milli Parkı’nın eteklerinde Sandıktepe üzerinde bulunan Manisa Kalesinin kalıntıları gören herkesin dikkatini çeker. Kalenin ne zaman ve kimler tarafından yapılmış olduğu kesin olarak bilinmese de, Magnesia kentinin bir sur ile çevrildiği bilinmektedir.

İç ve dış kaleden oluştuğu bilinen kaleyi tarih boyunca Roma, Bizans, Saruhan ve Osmanlı gibi uygarlıklar kullanmıştır. 1671 de Manisa’yı ziyaret eden Evliya Çelebi kaleden bahsetmektedir. Doğal güzellikleri ve tarihi alanları gezip görerek hem eğlenecek hem de bilgi dolu bir yolculuk yapacaksınız.

Kula Evleri

Türk Evi diye tabir edilen ahşap  evler karşılar sizi Kula’da…. Osmanlı şehir dokusuna sahip ilçedeki tarihi Kula evleri genellikle iki katlı, ahşap yapıya sahip… Yapıların mimari açıdan bozulmamış tipik örnekler olarak kalması, ilçeye ‘anıt kent’ özelliği kazandırıyor.

Kula Evleri’nde odalar hayata ve sokağa açılan pencereleri sayesinde bol ışık alırlar. Hayata açılan pencereler genellikle 3 tanedir Üst kattaki pencereler üst sırada duvarın iç ve dış yüzünü sınırlayan alçı şebekeli tepe pencereleri vardır.

Kula evleri,  günümüzde yok olmaya başlayan eski tarihi Osmanlı evlerinin yaşayan en güzel örneklerinden birisi. 

Ağlayan Kaya Niobe

Manisa’nın Spil Dağı eteklerinde ki  Çaybaşı Mahallesi’nde bulunan Ağlayan Kaya  ile ilgili bir efsane anlatılır.

Efsaneye göre; Spil Dağı yakınlarında yaşayan ve Tantalos’un kızı olan Niobe’nin 12 çocuğu olmuştur. Bununla sürekli övünen Niobe, Zeus’un eşi olan Leto’nun iki çocuğu olduğu için her fırsatta kendisinin çok çocuğu olduğunu dile getirmiştir. Bu durum Tanrıça Leto’yu çok sinirlendirir ve çocukları olan Artemis ile Apollon’u çağırıp Niobe’ye ceza vermelerini söyler.

Apollon ve Artemis oklarıyla Niobe’nin tüm çocuklarını öldürür. Niobe çocuklarının ölümünden sonra günlerce ağlar, Tanrı Zeus, Niobe’ye acır ve onu Spil Dağı’nın eteklerinde taşa çevirir.

Sultan Camii ve Külliyesi

Kanuni Sultan Süleyman sancak beyi olarak Manisa’da görev yaptığı dönemde annesi Hafsa Sultan’da yanında bulunmaktadır. Sultan Süleyman İstanbul’a gidip tahta oturunca Mimar Acem Ali’yi cami, medrese, sıbyan mektebi, imaret ve hankahtan meydana gelen bir külliye inşa etmesi için görevlendirmiştir. 1522 yılında tamamlanan bu yapılara daha sonra darüşşifa ve  hamam da ilave edilmiştir.

Cami 16.yüzyıl Osmanlı mimarisinin ildeki en önemli örneklerindendir. Külliyenin ana binası olan cami, ünlü mesir macununun halka saçıldığı cami olması sebebiyle halk arasında "Mesir Camii" adıyla da anılmaktadır.

Kurtuluş Savaşı sırasındaki yangında yanan ve sonraki yıllarda da yıkılan hankah ve imarethane binalarının yeri sonraki yıllarda park şeklinde düzenlenerek “Sultan Parkı” adıyla  yeniden yapılandırılmıştır.

Aigai Antik Kenti

Manisa merkeze bağlı Köseler Köyü sınırları içinde bulunan Nemrut Kale adıyla anılan Aigai, Herodot’un bahsettiği on iki Aigai kentinden biridir. Kenti çevreleyen surların bir kısmı ayaktadır.

Agora, tiyatro, stadyum, meclis binası ile tapınak kalıntıları belirgin durumdadır.

Muradiye Camii

Osmanlı padişahı Sultan 3. Murat adına yaptırılan Muradiye Camii’nin, projesi Mimar Sinan’a aittir ve Mimar Mehmet Ağa tarafından tamamlanmıştır.

Osmanlı mimarisinin en gösterişli örneklerinden biridir. Kapısı fildişi ve sedef kakmalarla süslüdür.

Medrese ve imarethane bölümleri müze haline getirilmiştir. Avludaki kütüphane kısmı ise Mimar Sinan Çocuk Kütüphanesi olarak hizmet vermektedir.

Manisa Yeni Han

Manisa şehir merkezinde bulunan Yeni Han,  Hacı Mehmet Sadık Bey tarafından 19. yy. ‘da yaptırılmıştır. Vakıflar Müdürlüğü tarafından 2004 yılında restore edildikten sonra alışveriş çarşına dönüştürülmüştür.

Tarihi çarşıda antika eşyalar, yöresel elbiseler, taş oymaları, deriden yapılmış ürünler v.b yöreye ait hediyelik eşyalar satın alarbilir tarihi bir hanı yakından görmüş olursunuz.

Kurşunlu Kaplıcaları

Bozdağ’ın eteklerinde, bir dere içinde bulunan Kurşunlu Kaplıcaları görünümü ile insanları büyülüyor. Kurşunlu Kaplıcaları şehir yaşamının gürültüsünden uzakta ve doğal güzellikleri yaşamak isteyenler için ideal bir yer.

Kurşunlu Vadisi her mevsim ayrı bir güzel. Şelaleden akan suyun çıkardığı seslerin mistik bir havaya büründüğü Kurşunlu Kaplıcaları, şifa veren termal suyu,  kuşların cıvıltıları ve büyülü atmosferiyle doğal bir tedavi sunuyor.

Manisa Müzesi

1943 yılında Muradiye Külliyesi'nde ziyarete açılan müze arkeolojik ve etnografya eserlerin sergilendiği iki bölümden oluşmaktadır.

Likya bölgesinin yerleşim alanı olan, Attila, Daldis, Apollonis, Tabala, Thyatira gibi antik şehirlerden bulunan kalıntılar serginin büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Aynı zamanda tavus kuşlu mezar freski, gümüş İncil muhafazası ve kandiller önem teşkil eden diğer yapıtlardandır.

Roma ve Bizans döneminin izlerini taşıyan kalıntıları da görebileceğiniz Manisa Müzesi,  zengin içeriğiyle sizleri bekliyor.

Bintepe  Tümülüsleri

Lidya krallığı’na ait  Bintepe Tümülüsleri’nin en büyüğü Alyattes mezarıdır ve bu bilgiyi antik çağ tarihçilerinden Heredot vermiştir. Sardes Antik Kenti yolu üzerinden 2 saat sürecek araç yolculuğuyla ulaşmanız mümkün.

İlkçağın en önemli uygarlıklarında birisi olan  Lidya krallığına ait tümülüsleri mutlaka ziyaret edin.

Sidas Antik Kenti

Manisa’nın tarihini içinde gizleyen Sidas Antik Kenti, Lidyalılara aittir. Demirci ilçesinde bulunan antik kentin içinden bir dere geçer ve bu dere etrafında Roma ve Lidya kalıntıları bulunur.

Antik kentin kapısı, hükümet binası ve açık hava tiyatrosu dikkatinizi çekecek yapılar arasındadır.

İvaz Paşa Camii

İvaz Paşa tarafından 1484’de yaptırılmış olan cami şehir merkezinde bulunmakta olup Edirne’de ki  üç şerefeli camini küçük bir örneğini temsil etmektedir.

Özellikle kesme taş ve tuğla işçiliği kullanılan caminin doğusunda İvaz Paşa’nın mezarı bulunmaktadır. Erken Osmanlı mimarisinin bir örneği durumunda ki caminin içindeki çiniler ve ahşap minberlerin süslemeleri oldukça dikkat çekicidir.

 

Önerilen Yazılar

- Türkiye'nin Milli Parkları

- Türkiye'nin Kanyonları

- Türkiye'nin Enleri ve İlkleri

 ANADOLUYUGEZİYORUM.COM

 Sosyal Medya Hesapları

    

 

(1611 kez okundu )

Manisa Resimler

Manisa Videolar

Anemon Hotel

henüz Restaurant&Cafe eklenmemiş
henüz Aktivite eklenmemiş
henüz Sektor eklenmemiş