Kars'ta Gezilecek Yerler

Kars / Kars

Kars'ta Gezilecek Yerler

Bu yazımızda Kars gezilecek yerler, Kars Ani Kenti, Kars kayak tesisleri, Kars milli parkları, Kars camii ve türbeleri, Kars'ta ne yenir, ne alınır?

Kars müzeleri  hakkında sizlere çok özel  bir gezi rehberi hazırladık. Keyifle okumanız dileğiyle…

Ani Antik Kenti

Kars'ta, farklı uygarlıkları simgeleyen eserlerin bulunduğu Ani Antik Kenti, en cazip turizm merkezlerinden biri. 2016 yılında UNESCO Medeniyet mirası listesine girmiş, Türkiye'deki sayılı yapıtlardan birisi.. Ani şehrinin kuruluşu M.Ö 350-300 yıllarına kadar uzanıyor.

Ani’nin hemen yanından geçen Arpaçay’ın öbür yamacı Ermenistan. Farklı uygarlıklara ait cami, kilise, kervansaray ve manastırın yer aldığı mekân tam tarih severlere göre... Selçuklu sultanı Alparslan şehri 1064 tarihinde Ermenilerin elinden alınca Abbasi halifesi tarafından kendisine  "Fethin babası" ünvanı verilmiş.

Ani Antik Kenti

Ani katedrali fetih camiine çevrilmiş.  Kars merkeze 45 km. mesafede bulunan anıtlar,  Arpaçay nehri kenarındaki Ocaklı Köyü yakınlarında. 

Kars Nerede Kalınır?

Kars Otelleri Rezervasyon İçin Tıklayın

Kars Kalesi

Dik yamaçlı tepenin üzerindeki kale, 1152 yılında Saltuklular tarafından yapılmıştır. İç ve dış kale halinde yapılan kültürel mirasın surları günümüze kadar varlığını devam ettirmiş.

Kars Kalesi içinde 12. yüzyıldan kalma; Celal Baba Türbesi, askeri koğuşlar,  cephanelik ve bir adet mescit yer almaktadır. Sit alanı olarak ilan edilen Kars Kalesi'nin dış cephe surları kesme bazalt taştan yapılmış olup istinat duvarları ile çevrilidir. Kalenin Çeribaşı kapısı (batıda), Kağızman kapısı (Ortakapı), Behram Kapısı  olmak üzere üç büyük kapısı bulunmaktadır.

Çıldır Gölü'nde Kış Gezintisi

Kars Çıldır Gölü

Bahar ve yaz aylarında masmavi olan Çıldır Gölü kışın karın yağmasıyla tamamen buz tutar. Buzun üzerinde unutulmaz bir atlı kızak deneyimi yaşayabilir veya buz üzerinde avlanan balıkçıları  izleyebilirsin. Göl kenarındaki restoranlarda özellikle sazan balığı en çok tercih edilen balık türü...

Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı

Türkiye’nin önemli sıra dağlarından biri olan Allahuekber Dağları, Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunmaktadır. Bu sıra dağlar 2004 yılında Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı olarak ilan edilip koruma altına alınmıştır.

Allahuekber Dağları aynı zamanda tarihin önemli sahnelerine de tanıklık etmiştir. I. Dünya Savaşı'nda yapılan Sarıkamış Harekâtı'nda şiddetli kar yağışı nedeniyle binlerce askerimiz donarak şehit olmuştur. Bölgenin milli park ilan edilmesinde tarihi olayların yanında, yaban hayatının zenginliği, sarıçam ormanları ve doğal güzellikler de etkili olmuştur.

Milli Park alanı içersinde; Allahuekber Tepe şehitliği, Dikenli Tepe Tabya Şehitliği, Çakırbaba şehitliği, Ağababa Şehitliği, Meçhul Asker Şehitliği, Sarıkamış Şehitliği, Soğanlı Şehitliği, Divik Köyü Şehitliği, Bardız Geçidi Şehitliği  gibi çok sayıda şehitlik bulunmaktadır.

Kars Müzesi

Doğu Anadolu’nun en zengin müzelerinden birisi olan yapıda çok sayıda etnoğrafik ve arkeolojik eser  sergilenmektedir.  1981 yılında ziyarete açılmıştır.

Müzenin Arkeoleji Salonu'nda Aniden getirilmiş bazı eserlerin yanında , baltalar, dinozor kemiği, eski tunç çağı eserleri, sikkeler, Roma, Bizans ve Selçuklu dönemine ait eserler sergilenirken;  etnoğrafya salonunda ise Osmanlı dönemine ait yöresel el dokumaları, kıyafetler, mutfak kapları, şamdanlar sergilenmektedir.

Kars Müzesi hem yerli hem de yabancı turistlerin oldukça ilgisini çekmektedir.

Sarıkamış Kış Sporları Merkezi

Türkiye’nin önde gelen kayak merkezlerinden birisi olan yapı 2000-2700 metre yüksekliğinde bir platoda yer alıyor. Sarıkamış Kayak Merkezi, Kars il merkezine yaklaşık 50 kilometrelik bir mesafede olup sezonu aralık ve nisan ayları arasındadır.

Milli Park alanı içerisinde yer alan Sarıkamış Kayak Merkezi'nde toplam 844 metre uzunluğunda bir teleski tesis mevcuttur. Teleski 750 kişi kapasitesindedir. Kristal kara sahip olan bölgedeki pistler sarıçam ormanları arasında yer alır. Kayak merkezinde kayak malzemeleri kiralayabileceğiniz yerler bulunuyor. Aynı zamanda konaklayabileceğiniz tesisler de mevcut. Modern kayak tesislerinin yanında açılan oteller Sarıkamış’ın önemli bir kış turizmi merkezi haline getirmiş.

Ebul Hasan Harakanî Camii  ve Türbesi

Kars'ta Evliya Camii ve Türbesi olarak bilinen yapı; Osmanlı Devletinin 16.yüzyıl sadrazamlarından Lala Mustafa Paşa tarafından 1579 yılında yaptırılmıştır.

Adına camii ve türbe yaptırılan Ebul Hasan-ı Harakani Selçukluların Anadolu’ya girişini kolaylaştırmak için yola koyulan ve 1033 yılında Kars’ta bulunan Yahniler dağında düşmana karşı savaşırken şehit düşmüş Anadolu erenlerinden birisi olarak kabul edilmektedir.

Ebu-l Hasan El Harakanî Hazretleri’nin türbesi ve camisi her gün yüzlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ederek dua ediyor. Kars Kalesi’nin altında bulunan Hasan-ı Harakanî Türbesi’ni ziyaret edenlerin dileklerinin yerine geldiğini inancı halk arasında yaygındır.

Zavot Peynir Müzesi

Kars'ın Zavot Köyü'nde (Boğateğe Köyü) yer alan müze; Türkiye'nin ilk  peynir müzesi olma özelliği taşıyor. Müzenin amacı, peynir kültürünü belgelemek, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak.

Zavot; geleneksel kaşar ve gravyer yapımının devam ettiği sayılı köylerden biridir.

Kars'tan Ne Alınır?

kars kaşarı

Kars çarşısını  gezerek baklagillerin yanında; peynir ve kaşar çeşitleri, kilimler, bal, ahşap hediyelikler ile işlemeli kemer ve takılar  alabilirsiniz.

Kars'ta Ne Yenir?

Kars mutfağı; hayvansal gıdaların yanında baklagillerin  yoğun olduğu menülere sahip. Kentteki en ünlü yöresel lezzet tabii ki kaz eti...

Kars mutfağının en önemli yemekleri arasında  Kars böreği, ekmek aşı, hörre çorbası, umaç çorbası, haşıl, hangel, kete, kuymak, elma dolması katmer ve pişi gelir. Kars  kaşarı ve peynirleriyle dünyaca ünlüdür. 

Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip İçin TIKLAYIN!

       

 

(1994 kez okundu )

Kars Resimler

Kars Videolar

henüz konaklama eklenmemiş

Kars Kaz Evi

henüz Aktivite eklenmemiş
henüz Sektor eklenmemiş