Kahramanmaraş'ta Gezilecek Yerler
Kapalı Çarşı
Kahramanmaraş şehir merkezinde bulunan çarşı; Türkiye'de geleneksel el sanatlarının en yoğun şekilde icra edildiği merkezlerden biri konumundadır.
Bakırcılık, köşkerlik, keçecilik, ahşap oymacılığı, saraçlık, semercilik, bıçakçılık, kuyumculuk, demircilik, gibi geleneksel el sanatlarının birçok çeşidinin doğal ortamında sergilenmektedir. Osmanlı döneminin ilk örneklerinden biri olan çarşının yapımında moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır.
Kahramanmaraş Nerede Kalınır? Kahramanmaraş Otel Fırsatları İçin Tıklayın!
Ulu Camii
Kahramanmaraş'ın tarihi yapılarından biri olan Ulu Camii, Dulkadiroğulları Beyliği'nden Alaüddevle Bey tarafından 1496 yılında inşa edilmiştir. Büyük oranda Selçuklu mimarisinin özelliklerini taşıyan eser; şehrin en büyük camilerinin arasında sayılmaktadır. Mihrabı üçgen şeklinde olan ve minaresinin camiden bağımsız olduğu Kahramanmaraş Ulu Camii, ahşap çatılı olarak inşa edilmiştir.
Caminin köşe mihrabında ise Osmanlı cami mimarisinden esinlenildiği açık bir şekilde görülmektedir. Günümüze gelene kadar bu yapının mimarisi sık sık restorasyona uğramıştır. Cami şehirde ise en çok ziyaret edilen tarihi yerlerin başında gelmektedir.
Kahramanmaraş Müzesi
1975 yılında yeni binasına taşınan müze; Arkeoloji Salonu, Taş Eserler Salonu, Etnografya Salonu ve Bahçe-Revak Salonu olmak üzere dört teşhir bölümünden oluşmaktadır.
Helenistik, Urartu, Roma, Bizans dönemlerinden günümüze kadar gelen eserler de müzede mevcuttur. Özellikle bahçe ve revak bölümünde sergilenen sunaklar, mezar taşları, sütunlar, taş aslan heykeli fazlasıyla dikkatinizi çekecek.
Elbistan Ulu Cami
Elbistan Ulu Cami’nin XVI. yüzyılda Osmanlılar döneminde yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Elbistan Ulu Cami belli dönemlerde birkaç kez onarılmıştır. Caminin yapımında kesme taş, mermer ve tuğla kullanılmıştır. İç mekânındaki duvarlarda kalem işleri ve bitkisel motifler dikkat çeken detaylar arasınddır.
Taş Medrese
Dikdörtgen planlı bir mimariye sahip olan Taşa Medrese, Kahramanmaraş’taki Ulu Cami’ye oldukça yakındır. Kahramanmaraş Taş Medreseyi, XIV. yüzyıl başlarında Dulkadiroğlu beylerinden Alaüddevle tarafından kızı adına yapıldığı tahmin edilmektedir. Taş Medrese’nin yapımında kesme ve moloz taş kullanıldığı görülmektedir.
Medresenin avlusunda sıralanmış odalar bulunmakla birlikte, her oda birer pencere ve kapıyla avluya bağlanmıştır. Medresenin yanında türbe ve mescidde bulunmaktadır.
Kahramanmaraş Kalesi
Kahramanmaraş kent merkezindeki tepenin üstünde bulunan kale dikdörtgene yakın plana sahip olup, tarih boyunca farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Restorasyondan geçen kalenin kapısı, duvarların bir bölümünü ve üç burcu onarılmıştır.
Kahramanmaraş Kalesi'nden bakıldığında şehir ayaklarınızın altına gelir, gördüğünüz güzel manzara sizleri şaşırtır.
Eshab-ı Kehf Külliyesi
Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde bulunan Eshab-ı Kehf Külliyesi, inanç turizmi açısından da oldukça önemli bir yapıdır. Antik Çağ'dan beri kutsal sayılan ve Eshab-ı Kehf ismiyle bilinen kayalık bir tepenin yamacındaki mağaranın çevresine kurulmuş Eshab-ı Kehf Külliyesi.
Bizans döneminden başlayarak, Anadolu Selçuklu, Dulkadir Beyliği ve Osmanlı Devleti'nin sahip çıktığı Eshab-ı Kehf Külliyesi, İslam dünyasında önemli bir kutsal mekan olarak kabul görmektedir.
Gümüşkaya Mağarası
Göksun ilçesinde yer alan mağara, turistlerin uğrak noktaları arasındadır. Kireç taşından oluşan mağara içinde sarkıt ve dikitler görülmeye değer niteliktedir. Mağaranın içerisinde bir de krater gölü vardır.
Savruk Mağarası
Kahramanmaraş il sınırları içinde bulunan mağaranın içi sarkıt ve dikitlerle süslüdür. Mağaranın içerisindeki şelale fantastik bir yolculuk yaptığınız hissini verecek sizlere.
Kumaşır Gölü
Şehre gelen turistlerin merak ettiği noktalardan biri olan Kumaşır Gölü, Malik Ejder Türbesi civarında yer almakla birlikte, şehir merkezine 9 kilometrelik bir mesafede bulunur.
Pikniğe ve balık avlamaya oldukça elverişli yeşil bir doğa ve benzersiz bir manzara sizi bekliyor.
Tekir Yeşilgöz Mesire Yeri
Maraş-Göksun karayolunun 55. kilometresinde yer alan mesire yeri, Döngel Mağarası’nın sarıp sarmaladığı çam ormanlarının içerisinde yer almaktadır.
Mesire yerinde hem piknik yapabilir hem de yeni keşifler için kısa yolculuklar gerçekleştirebilirsiniz.
Çokran Şelalesi
Kahramanmaraş’ın en çok ilgi gören noktalarından biridir Çokran Şelalesi merkeze bağlı Çokran Köyü’nde bulunur. Çokran Şelalesi’nin suları 15 metre yükseklikten dökülmektedir.
Suların döküldüğü yerde doğal bir havuz oluşmuş. Dağ ve yayla turizminde önemli bir nokta olmaya her geçen gün devam etmektedir.
Kapıçam Tabiat Parkı
Kapıçam Tabiat Parkı, 2010 yılında doğaseverlerin ziyaretine açılmış olup sahip olduğu doğal güzelliğiyle ziyaret edilmektedir.
Kahramanmaraş il merkezine 13 kilometre uzaklıkta olan park, yöre halkı tarafından mesire yeri olarak kullanılıyor. Aynı zamanda çevre illerden de gelen ziyaretçilerinin sayısı oldukça fazla.
Başkonuş Yaylası
Kahramanmaraş-Andırın yolu üzerinin 55. kilometresinde bulunan Başkonuş Yaylası, tabiatın içinde güzel bir dinlence mekanı. Yeşillikleriyle doğanın huzurunu yansıtan Başkonuş Yaylası, piknik ve doğa yürüyüşleri de yapılabiliyor.
Yavşan Yaylası Tabiat Parkı
Kahramanmaraş’ın zengin doğasının bir parçası olan Yavşan Yaylası Tabiat Parkı, il merkezine 36 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.
Burada piknik yapabilir ve keşif yürüyüşleri gerçekleştirebilirsiniz. Bölge, hayvan ve bitki türleri açısında da oldukça zengindir. Çok sayıda endemik bitkiye sahiptir. Yaylaya kolay ulaşmanız için stabilize bir orman yolu var.
Bulut Deliği Mağarası
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde bulunan Bulut Deliği Mağarası’nın sarkıtları, dikitleri ve sütunları kesinlikle görülmeye değer.
Mağara, ilçe merkezinin güneybatısında bulunuyor. Gelişimini tamamlamış fosil bir mağara özelliği taşımaktadır. Bulut Deliği Mağarası’nın genişliği 114 metre olup 80 metresi galerisi vardır.
ANADOLUYUGEZİYORUM.COM
Sosyal Medya Hesapları İçin TIKLAYIN
(5786 kez okundu )