Anadolu Coğrafyası

Türkiye'de Gezilecek 19 Efsane Mekan

Türkiye'de Gezilecek 19 Efsane Mekan

Türkiye'de Gezilecek 19 Efsane Mekan

Türkiye'de gezilecek yerler nerelerdir? Mutlaka görülmesi  gereken tarihi turistik mekanlar hangileridir? Bu mekanların ulaşımı ve özellikleri nelerdir? gibi merak edilen sorularınızın cevaplarını yazımız içeriğinde bulabileceksiniz.

Türkiye'de Gezilecek Yerler

Türkiye, Asya ve Avrupa kıtalarının geçiş noktasında baş döndürcü güzelliklere sahip bir ülke... 83 milyonluk nüfusuyla muhteşem plajlara, müzelere, antik kentlere, mağara, kanyon, şelale gibi çok sayıda doğal güzelliklere ev sahipliği yapıyor. 

Türkiye'de 19 Muhteşem Yer

Türkiye'de 19 Efsane Mekan'ı sizin için hazırladık. Bu mekanların bazılarını ihtimal henüz görmemişsinizdir. Bu harika güzellikleri sizinle buluşturmak istedik.

Türkiye'de  gezilecek en güzel yerler nerelerdir? Türkiye'de mutlaka görülmesi  gereken  efsane mekanlar hangileridir? Her sene milyonlarca insanın gezip gördüğü bu yerlerin öne çıkan   özellikleri nelerdir? gibi merak edilen sorularınızın cevaplarını yazımız içeriğinde bulabileceksiniz.

Keyifli okumalar, iyi gezintiler...

1. Divriği Ulu Camii ve Külliyesi l Sivas

 anadoluyugeziyorum.com divrigi ulu camii

Sivas’ın Divriği ilçesinde bulunan eşi benzeri bulunmaz taş oyma işlemeleriyle dikkat çeken yapı; cami, darüşşifa ve türbeden oluşmakta. Camii, Mengücek Beylerinden Süleyman Şah’ın oğlu Ahmet Şah tarafından; Darüşşifa ise eşi Melike Turan Melek tarafından yaptırılmıştır. 1243 tarihinde tamamlanan yapı kompleksinin mimarı Ahlatlı Hürrem Şah'tır.

1985 yılında UNESCO tarafından "Türkiye UNESCO Dünya Kültür Mirası" listesine alınan abide eseri ünlü seyyah Evliya Çelebi 17. yüzyılda anlattığı şu ifadeleri dikkat çekicidir: "Methinde diller kısır, kalem kırıktır."

2. Göreme ve Kapadokya Milli Parkı l Nevşehir

anadoluyugeziyorum.com cappadacia

Göreme, Nevşehir’e on kilometre uzaklıkta, Nevşehir, Ürgüp ve Avanos üçgeni arasındaki etrafı vadilerle çevrili Anadolu'nun gizemli coğrafyası... Nevşehir sadece Türkiye'nin değil, dünyanın ilgiyle takip etttiği muhteşem bir coğrafya... Bu bölge; "Göreme ve Kapadokya Milli Parkı" adıyla 1985 yılında UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınmıştır.

Nevşehirde Gezilecek öncelikli yerlerden birisi olan Göreme, Kapadokya Bölgesi’nin turizm açısından en hareketli lokasyonu. 1986 yılında milli park olarak kabul edilen alan içinde, Ürgüp, Uçhisar, Ortahisar, Göreme, Çavuşin, Aktepe bölgeleri yer alıyor.

3. Ani Antik Kenti l Kars

anadoluyugeziyorum.com ani antik kenti

Kars'ta, farklı uygarlıkları simgeleyen eserlerin bulunduğu Ani Harabeleri, en cazip turizm merkezlerinden biri. 2016 yılında UNESCO Medeniyet mirası listesine girmiş Türkiye'deki sayılı yapıtlardan birisi.. Ani şehrinin kuruluşu M.Ö 350-300 yıllarına kadar uzanıyor.

Kars - Ani Antik Kenti'nin hemen yanından geçen Arpaçay’ın öbür yamacı Ermenistan. Farklı uygarlıklara ait cami, kilise, kervansaray ve manastırın yer aldığı mekân Ortaçağ'ın en özellikli yapılarından birisi ... Selçuklu sultanı Alparslan şehri 1064 tarihinde Ermenilerin elinden alınca halife tarafından kendisine  "Fethin babası" ünvanı verilmiş.

4. Göbeklitepe l Şanlıurfa

anadoluyugeziyorum.com

Anadolu ve dünya tarihini  aydınlatan en önemli merkezlerden birisi olan Göbeklitepe, Şanlıurfa'ye 20 km. uzaklıkta. 2011 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınan kazı alanı, 2018 yılında esas listeye girmeyi başarmıştır.

Ne zaman ve kimler  tarafından yapıldığı bilinmeyen  kazı alanında yapılan çalışmalar sonunda dünyadaki en eski ibadet merkezi olarak kabul edilen tapınak ortaya çıkarılmıştır.

5. Anıtkabir l Ankara

Anıtkabir, Türk Kurtuluş Savaşı'nın, inkılapların önderi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, adına Anıttepe'de yapılan anıt mezardır.

Başkent Ankara'nın en önemli mekanlarından birisi olan Anıtkabir, Çankaya ilçesinde bulunmakta olup, her yıl yerli - yabancı milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilmektedir. 

1973'ten beri İsmet İnönü'nün kabri de Anıtkabir'dedir.

Anıtkabir; Aslanlı yol, tören meydanı, mozole olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır.

6. Yalıboyu Evleri l Amasya

anadoluyugeziyorum.com amasya yaliboyu evleri

Amasya şehir merkezinden geçen Yeşilırmak  kenarında sıralanan ve geleneksel Osmanlı evinin bütün özelliklerini  taşıyan Amasya evleri bu şehri görmek için iyi bir neden. Burada bulunan pek çok konak günümüzde turistik amaçlı olarak kullanılmaktadır. 

Yeşilırmak kenarına dizili koruma altında alınmış evler günümüzde en çok ziyaret çeken alanlar arasında ve bu evler "Yalıboyu Evleri" olarak anılmakta. Amasya'da ahşap çatkı sistemiyle yapılmış olan Yalıboyu Evleri, Yeşilırmak kenarında, tarihi sur duvarı üzerinde bulunuyor.

7. Ballıca Mağarası l Tokat

anadoluyugeziyorum.com tokat ballica

Tokat iline 26 km mesafede bulunan ve adını bulunduğu Pazar ilçesi, Ballıca Köyü'nden alan mağara, dünyanın sayılı mağaraları arasında yer almaktadır.

8 salonu ışıklandırılarak ziyarete açılan mağarada Havuzlu salon, fosil salonu, yarasalı salon, çöküntü salonu, sütunlu salon gibi bölümleri gezerken bambaşka bir doğa harikası sizi etkileyecek.

Devasa sarkıt ve dikitler dikkatinizi çekecek. Mağaranın girişinde gelen turistlere hitap eden bazı tesisler var.

8. Fethiye Ölüdeniz l Muğla

Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı Ölüdeniz'de, dünyanın en güzel kumsalında denize girebilir, Kelebekler Vadisi ve Gemiler Adası'nı görebilir, Babadağ'dan yamaç paraşütü yapabilirsiniz.

Ölüdeniz kumsalı'nın "2006 yılında dünyanın en güzel kumsalı" seçildiğini de  bir yere not etmeyi unutmayın. Fethiye Otel Rezervasyonu İçin Tıklayın

9. Karagöl Sahara Milli Parkı l  Artvin

anadoluyugeziyorum.com karagol artvin

Artvin'de birbirinden muhteşem iki ayrı göl var. Her ikisinin adı da aynı: Karagöl... Birisi Borçka ilçesinde diğeri ise Şavşat ilçesinde... Borçka'da bulunan Karagöl;  tabiat parkı olarak kabul edilmiş, Şavşat'ta bulunan göl ise “Karagöl Sahara Milli Parkı” adıyla tescillenmiş durumda.

Artvinde aynı isimle bulunan bu iki göl,  muhteşem manzarası, sessizliği ve rüya gibi ortamıyla misafirlerini bekliyor.

10 . Çifte  Minareli Medrese l Erzurum

anadoluyugeziyorum.com erzurum

Çifte Minareli Medrese; taş işçiliğinin en güzel örnekleri arasında yer alırken, görkemli taç kapısı ve  çifte minaresiyle de görenleri kendisine hayran bırakır. Türkiye Selçuklu mimari geleneğini yansıtan abidevi eser iki katlı, açık avlulu, iki minarelidir.

Anadolu Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat'ın kızı Hüdavent Hatun tarafından 1253 tarihinde yaptırılan medrese; Anadolu’nun en büyük medresesidir  ve  taş işçiliğinin şaheserleri arasında yer almaktadır.

11 . Çatak Kanyonu ve Cam Teras l Kastamonu

Asya kıtasının en büyük kanyonları arasında yer alan Çatak Kanyonu, Kastamonu'nun Azdavay ilçesi sınırları içinde bulunmaktadır. Devrekâni Çayı üzerindeki kanyon ilçe merkezine 6 km olup  kanyonun zirve noktasındaki  cam terasa ulaştığınızda manzarasının benzersizliğine şahit olursunuz. 450 m. yükseklikte cam teras sizi heyecanlandıracak...

Çatak Kanyonu bozulmamış doğası ve harika ortamıyla görülmeğe değer güzellikte. 

12. Mevlana Müzesi l Konya

anadoluyugeziyorum.com konya mevlana muzesi

Anadolu Selçuklu başkenti Konya'nın manevi merkezi olan Mevlâna Dergâhı, başta İslâm âlemi olmak üzere bütün dünyanın önde gelen ziyaretgâhlarındandır. "Mevlânâ Türbesi" olarak anılan mekânda başta Mevlânâ ve yakın aile fertlerinin kabirlerinin yanında çilehaneler bulunmaktadır.

Tebrizli Bedreddin'in yaptığı türbe zamanla değişikliğe uğrar. “Kubbe-i Hadra" denilen ve bugün Konya'nın simgesi olan dilimli külahlı yeşil kubbe, 1357 yılında Karamanoğlu Ali Bey yaptırılır.

Osmanlı döneminde yapılan ilâvelerle büyük bir külliye haline dönüşen mekân, tekkelerin kapatılmasına kadar dergâh olarak işlevini sürdürür. 1927 yılında “Konya Âsâr-ı Atîka Müzesi" adıyla hizmete açılır. 1954'te yeniden düzenlenir ve adı da “Mevlâna Müzesi" olur. Müzede Hz. Mevlânâ’nın kabriyle birlikte özel eşyalarının yanı sıra mevlevi kültürü ve tasavvufla ilgili özel eserler yer almaktadır.

13. Dur Yolcu Anıtı l Çanakkale

Çanakkale Gelibolu Yarımadası'nda Değirmen Burnu Tabyası'nın arkasındaki tepede yer alan "Dur Yolcu Anıtı" Çanakkale boğazından geçenleri selamlar ve boğaza ayrı bir görünüm katar. Şair Necmettin Halil Onan'a ait olan Dur Yolcu şiirinin; “Bilmeden gelip bastığın bu toprak, Bir devrin battığı yerdir” mısraları yer almaktadır ve anıt iki ayrı figürden oluşmaktadır. 

Anıt, Çanakkale'de 1960 yılında, bölgedeki garnizonda asteğmen olarak askerlik görevini yapan Seyran Çebi tarafından yaptırılmıştır.Çanakkale Boğazı'ndan geçen tüm gemilerin görebildiği Dur Yolcu Anıtı, Çanakkale tarafından da rahatlıkla görülebilmektedir.

ANADOLUYUGEZİYORUM.COM

Sosyal Medya Hesapları İçin TIKLAYIN!

     

14. Selimiye Camii ve Külliyesi l Edirne

Edirne'nin en önemli gezi rotalarından birisi olan şaheser, Mimar Sinan'ın başyapıtlarindan birisidir ve şehrin tacı gibidir. Dünyadaki tek kubbeli yapıların zirvesi olarak kabul edilen Selimiye Camii, Mimarbaşı Sinan’ın ustalık dönemi eseri. Aynı zamanda Osmanlı-Türk mimarisinin de doruk noktası.

Şehrin her tarafından görülebilen tarihi  camii, 1569-1575 yılları arasında 2. Selim zamanında yapılmış. İçerisinde bulunan çinilerin, hatların, mermerlerin ve işlemelerin hepsi ise ayrı birer sanat eseri.

Türkiye’nin en önemli kültürel miraslarından biri olan Edirne Selimiye Camii Külliyesi 2011’de Unesco Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir.

15. Düden Şelalesi l Antalya

Antalya'nın  muhteşem güzelliklerinden birisi olan Düden Şelalesi; Aşağı Düden Şelalesi  ve Yukarı Düden Şelalelerinden oluşmaktadır. Yaklaşık 40 metrelik falezlerden Akdeniz'e dökülen Aşağı Düden Şelalesi  şehir merkezine 8 km uzaklıkta bulunmaktadır. 

Antalya kent merkezinin güneydoğusunda  Lara yolu üzerinde bulunan  Aşağı Düden Şelâlesinn arkasına doğru uzanan ve ziyaretçilerini adeta rüyalar alemine götüren bir mağara da  bulunuyor. Yukarı Düden Şelalesi ayrıca piknik yeri ve mesire alanı olarak da kullanılmaktadır.

Şelalenin büyülü bir hava kattığı  doğanın içerisinde  kendinizi  farklı bir ortamda, kendinizi sanki bir gizli cennetteymiş gibi hissedersiniz.

16. Odunpazarı Evleri l Eskişehir

Eskişehir Odunpazarı Evleri , UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesine girmeyi başarmış, Evliya Çelebi başta olmak üzere çok sayıda gezgin tarafından bahsedilmiş şehrin en önemli tarihi semtlerinden biridir.

Başarılı bir yenileme çalışması sonunda turizme kazandırılmış olan tarihi evlerin bir kısmı konut olarak kullanılırken büyük çoğunluğu da butik otel, dükkân, müze, kafe ve restoran olarak hizmet veriyor. Genellikle iki kattan oluşan tarihi evler,  geleneksel Osmanlı evlerinin özelliklerini yansıtıyor.

Orta Anadolu'nun en çok turist çeken illerinden birisi olan  Eskişehir - Odunpazarı'ında çok sayıda gezilip görülecek mekân sizleri bekliyor: Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Lületaşı Müzesi, Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Eskişehir Balmumu Müzesi, Şelale Park, Osmanlı Evi, Cumhuriyet Tarihi Müzesi, Alaaddin Camii, Anadolu Üniversitesi Karikatür Müzesi, Arasta ve Şeyh Edebali Türbesi... 

Erciyes Kayak Merkezi l Kayseri

Türkiye'nin  en önemli  kayak merkezlerinden birisi olan  Erciyes Kayak Merkezi,  özellikle kış aylarının vazgeçilmez dinlenme ve eğlence mekanı durumunda.  Kayseri Otel Rezervasyon İçin Hemen TIKLAYIN!

Şehrin 25 kilometre güneyinde yükselen kayak merkezi, Özellikle  orta Anadolu’nun cazibe merkezi. Erciyes, aynı zamanda Türkiye'nin en büyüleyici manzarasını sunarken, diğer taraftan doyasıya kayak yaparak eğlenirsiniz. Kayseri - Erciyes,  Kayak Merkezi'nde dinlenip kalabileceğiniz çok sayıda tesis  sizi bekliyor.

18 . Pamukkale Travertenleri l Denizli 

Hem Türkiye'nin hem de Denizli'nin sembolü durumda olan Pamukkale travertenleri turizm açısından büyük bir öneme sahiptir. Muhteşem bir güzelliğe sahip olan pamuk tarlasını andıran travartenler sizi şaşırtır ve gözlerinize inanamazsınız.

Pamukkale Travertenleri, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmiştir önemli doğal koruma alanlarından birisidir. Travertenlerin yakınlarında bulunan Yeşildere Şelalesi de görülmeye değer güzellikte. Pamukkale Otel Fırsatlarını Gör!!!

19.Topkapı Sarayı l İstanbul

Osmanlı Devleti’nin ihtişamını en güzel yansıtan ve dünyanın uzun yıllar yönetim merkezi olan Topkapı Sarayı, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’a kazandırdığı  nadide eserlerden birisi... İstanbul'un 7 tepesinden birisi olan Sarayburnu tepesine konumlanmıştır.

Haliç, Marmara, İstanbul boğazı ile birlikte Üsküdar ve Galata'ya hakim bir  alana kurulmuş, zamanla büyümüş ve gereksinimlere göre yeni  eklemeler  yapılmıştır.

1460-1478 yılları arasında yapılan Topkapı Sarayı, devletin yönetim ve eğitim merkezi olmasının yanında padişahların ikamet ettiği şehzadelerin eğitildiği yerdi. Saray içerisinde Harem, Enderun, Birun, Bahçeler, Köşkler, adalet kasrı vb bölümlerden oluşmuştur. Bugün ziyaret etmek istediğinizde Topkapı Sarayında Harem ayrı bir bölüm ve ücrete tabi olmakla birlikte, 4 avlu ve Bab-ı Hümayundan oluşmaktadır.

Saray’da gezerken dinlenebileceğiniz ve İstanbul’a ve Osmanlı’ya özgü hediyelikler alabileceğiniz mekanlar yer almakta. 

Aşağıdaki Konular İlginizi Çekiyor Olabilir!!!

>>>> Ege'de Gezilecek Yerler

>>>> Doğu Anadolu'da Gezilecek Yerler

>>>> Güneydoğu Anadolu Gezilecek Yerler

 

ANADOLUYUGEZİYORUM.COM

Sosyal Medya Hesapları İçin TIKLAYIN!

    

Yorum Yap