Aktiviteler

Kastamonu / Kastamonu

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image Image Image Image Image Image

Aktiviteler

Kastamonu’da gezilecek yerler arasında pek çok cami, külliye, konak, kanyon, mağara, yayla ve müze bulunmaktadır. Muhteşem doğal güzelliklerinin yanında zengin bir tarihi mirası sahip Kastamonu, yaz ve kış turizmleri için çeşitli olanaklar sunan, Karadeniz’in en güzel yerleşim merkezlerinden birisidir. Kastamonu’nun 2018 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti seçildiğini ayrıca belirtelim.

Küre Dağları Milli Parkı, Valla Kanyonu, Ilıca Şelalesi, Ilgaz Dağı Milli Parkı, Kastamonu Saat Kulesi, Kastamonu Kalesi, Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi, İsmail Bey Külliyesi, Kastamonu Arkeoloji Müzesi ve Gideros Koyu Kastamonu denince ilk akla gelen muhteşem güzelliklerden sadece bir kaçı.

Doğanın cömertçe sürprizler sunduğu masalsı bir bölgedir Kastamonu ormanları. Ilgaz ve Küre Dağları Milli Park alanlarında en üst değerde peyzaj örnekleriyle karşılaşırsınız. Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde bulunan Ilıca Şelalesi, ülkemizin doğal güzelliklerindedir. Kastamonu’nun simgelerinden birisi olan bu şelalenin manzarası çok etkileyici. Dünyada nadir bulunan bitki ve çiçek türlerini bu bölgelerde görmek mümkündür. Yılın 6 ayında karlarla kaplı,  Ilgaz dağında kış sporları yapılmaktadır.

Kastamonu’ya gittiğiniz zaman yöresel yemeklerden istediğiniz zaman önünüze gelecek menüler genel olarak et yemekleri, sebze yemekleri ve çorbalardır. Kastamonu mutfağı son derece özgün türlere sahip bir lezzet cennetidir. Başta biryan kuyu kebabı ve çekme helva olmak üzere;  banduma, ekşili pilav, tirit yörenin önde gelen yöresel lezzetlerindendir. Etli ekmek, pastırmalı ekmek, biryan, çekme helva, gibi yöresel lezzetleri tatmadan geçmeyin. Hemen her ilçenin yetiştirdiği kendine özgü bir meyvesi ya da başka bir ürünü vardır. İnebolu kestanesi, Taşköprü sarımsağı ve Üryani eriği bunlara örnektir. Taşköprü sarımsağı, Türkiye’de yetişen en kaliteli sarımsak olmasıyla ünlüdür. Üryani eriği ise, yalnızca Kastamonu’da yetişen bir meyvedir.

Kastamonu alışveriş hayatında genellikle kadınların yaptığı el işleri ön plandadır. Yöresel dokumalar, oyalar, havlular, örtüler gibi özel el işleri, hediyelik eşya dükkânlarında satılmaktadır. Ahşap ürünler, sepetler,  Tosya Çakısı,  bakır kaplar, şimşir kaşıklar Kastamonu’nun yöresel motiflerinin işlendiği eşyalar, hediyelik eşya satın almak isteyenler için güzel bir seçim olacaktır.

Kastamonu’da özellikle yaz aylarında organize edilen belli başlı festival ve etkinlikler şunlardır:

Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Günü (Mayıs ayı İlk hafta)

Devrekani Çayırcık Fetih Şöleni (Mayıs - Devrekani)

9 Haziran Şeref ve Kahramanlık Günü (9 Haziran-İnebolu)

Azdavay Suğla Yaylası  Motor Yarışları  (Temmuz-Azdavay)

Rıfat Ilgaz Sarı Yazma Kültür ve Sanat Festivali (Temmuz-Cide)

Ağlı Kalesi ve Yayla Şenlikleri (Temmuz-Ağlı)

Abana Kültür Sanat ve Deniz Şenlikleri (27-28-29 Temmuz-Abana)

Atatürk’ün Kastamonu’ya gelişi ve Şapka - Kıyafet İnkılabı (23 – 31 Ağustos)

Uluslararası Türk Dünyası Günleri (23 – 25 Ağustos- Kastamonu)

Zafer Bayramı ve At Yarışları Sportif Faaliyetleri (30 Ağustos-Daday)

Uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali (Ağustos ayında)